24 Mayıs 2012 Perşembe

YETENEK AVCISI : SELİM AY (KONYASPOR)

31 Temmuz 1991'de Antalya'da dünyaya gelir Selim Ay. Futbola 2002-2003 sezonunun başında Kepezspor altyapısında başlar. (Kepezspor, 1999-2000 sezonunda 3. Lig ekibi Genpaspor'un Kepez Belediye Başkanı Mehmet Atay önderliğinde satın alınıp isminin değiştirilmesiyle oluşturulmuştu) Ancak kulüpte yaşanan mali sıkıntılar nedeniyle, kulüp Sidespor'a satılır ve merkezi de Antalya'nın kenar mahallesi olan Kepez'den alınarak Side'ye taşınır. Böylelikle futbola Sidespor'da başlamış olur Selim Ay. 2004'te ise Kepez Belediyespor formasıyla Kepez'e geri döner. Kepez Belediyespor'un altyapı hocası Mesut Uyar'dan övgüyle söz ediyor genç futbolcu. 2010'da Kepez Belediyespor 19 Yaş Altı Takımı'nı Türkiye Şampiyonu yapan altyapı Mesut Uyar için  "Yetişmemde büyük emeği var" diyor. 4,5 sezon geçirdiği Kepez Belediyespor'dan Konyaspor'un altyapısına 2008-2009 sezonunda gelir Selim. "Mesut Erçetin hocanın Konyaspor'a gelmemde, kendimi kabul ettirmemde ve a takıma yükselmemde çok fazla payı var. Beni Mesut Hocalar'dan biri yetiştirdi, diğeri de geliştirdi." * diye açıklıyor hocalarının üzerindeki etkisini.
* yesilinbeyazaaski.blogspot.com'daki röportajından...

Selim'in Konyaspor altyapısına geldiği 2008-2009 yılında çok iyi bir altyapı jenerasyonu yakalamıştır Yeşil-Beyazlı ekip. Bu sezon birlikte Bank Asya 1. Lig'e damga vurduğu Ali Dere, Muhammet Yürükuslu, Niyazi Nayernazlı, Serbay Yağız gibi oyuncularla olan takım arkadaşlığı daha o yıldan başlamıştır. Deplasmanlı Süper Gençler Ligi Ankara Grubu'nda görev aldığı 27 maçta 9 gol atar orta sahada oynayan Selim. DSGL Türkiye Şampiyonası ilk tur maçında uzatma dakikalarını 1-1 bitirip 112. dakikada yediği golle elenen takımın 90 dakika sahada kalan oyuncularındandır aynı zamanda. Aynı sezon 2 kez de PAF Ligi maçında görev yapar genç futbolcu. Selim, 2009-2010 sezonuna A2  takımında girer. A2 Ligi Güney Grubu'nda 32 maçta 69 puan toplayarak finallere kalan takımın 23 maçında gorma giyer; 4 gol atar. Aynı sezonda 3 kez sahaya çıktı Bölgesel Gençlik Geliştirme U18 Ligi'nde de 2 gol bulur. Aynı sezon, Bank Asya 1. Ligi'nde 34. haftaya play-off'u garantilemiş olarak giren Konyaspor'un son maçı kendisi gibi play-off'u garantilemiş olan Altay'ladır. Play-off öncesi genç oyunculara şans vermek isteyen teknik direktör Ziya Doğan; Muhammet Yürükuslu, Ali Dere, Niyazi Nayernazlı gibi oyuncuların yanında kariyerinde ilk kez profesyonel bir maça çıkacak olan Selim'e de şans verir. Ancak futbola forvet olarak başlayan, Konyaspor altyapısında orta sahada oynayan Selim Ay, a takımda stoper olarak görev yapmaktadır. Genç ağırlıklı Konyaspor 0-1 öne geçse de üstünlüğünü koruyamaz ve sahadan 4-1 yenik ayrılır. Aynı sezon A2 Ligi Türkiye Şampiyonası B Grubu'nda Galatasaray'ı 1-0 yenip Ankaraspor'la 1-1 berabere kalarak 1 puan farkla elenen Konyaspor kadrosunda da yer almıştır. 2010-2011 sezonuyla birlikte Selim, A2 takımı teknik direktörü Salih Eken'in savunmada en güvendiği isimlerin başında gelir. 26 maçta görev alan Selim, 1 de gol kaydeder. Uzun süre 2. Grup'ta şampiyonluk kovalayan Konyaspor, 17 takım arasından 4. olur.

2011-2012 sezonu sancılı başlar Konyaspor için. Yaşanan mali kriz, FIFA'nın getirdiğ transfer yasağı [aynı hikayeye şurada da değinmiştik : http://altligler.blogspot.com/2012/05/yetenek-avcisi-abdulkerim-bardakci.html] nedeniyle pek çok oyuncusunu kaybeden Konyaspor yerine hiçbir futbolcuyu koyamaz. Neyse ki; altyapıdaki jenerasyon kalburüstüdür ve zaten çoğu futbolcu Bank Asya 1. Lig sınırlarını zorlamaya başlamıştır. Bu koşullarda Selim Ay, Ali Dere, Muhammet Yürükuslu, Mehmet Abdullah Çoban, Niyazi Nayernazlı, Serbay Yağız, Abdülkerim Bardakcı takıma monte edilirler. Üst üste tam 31 maçın ilk 11'inde savunmanın göbeğinde Selim Ay yer alır. Ancak Gaziantep Büyükşehir Belediyespor maçında sezondaki 4. sarı kartını görünce takımı için hayati önemdeki 32. hafta maçı olan Adanaspor maçında oynayamaz. Takım evinde Adanaspor'a hem de deplasmanda Gözteepe'ye yenilince doğrudan terfi şansını iki kez kaçırır ve 5. olarak play-off'a katılma hakkı elde eder. Selim de sezonu 32'si ilk 11 olmak üzere 33 maçla kapatır. Ligin 12. haftasında takımına 1 puan getiren golü Boluspor karşısında atar; bu gol de kayıtlara Selim'in ilk -ve şu ana kadarki tek- profesyonel golü olarak geçer.

Daha Konyaspor altyapısına geldiği 2008'de A Milli Takım 2014 Dünya Kupası kadrosunda yer almayı kafasına koyan Selim, ilk Ümit Milli Takım'ın Macaristan'la 1 Haziran'da oynayacağı 2013 Avrupa Şampiyonası grup eleme maçı kadrosuna çağrıldı. Savunmadaki yerinde müdahaleleri ve geriden oyun kurabilme özellikleriyle dikkat çeken Selim Ay'ın bir diğer istatistiğiyse bu sezon ligin en az gol yiyen takımı olan Konyaspor'da (25) bir maç hariç tüm maçlarda görev alıp oyunda kalınan süre / yenen gol istatistiğinde Bank Asya'nın en verimli savunma oyuncusu olması. Konyaspor'la sözleşmesi 2014'te bitecek olan Selim'le Beşiktaş başta olmak üzere pek çok Süper Lig kulübünün ilgilendiği haberleri, bu oyuncunun ismini önümüzdeki yıllar boyunca duymaya devam edeceğimizin de göstergesi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder