28 Mayıs 2012 Pazartesi

Kasımpaşa yeniden !

Kasımpaşa, 2010-2011 sezonunda düştüğü Süper Lig'e geri döndü...

Play-off yarı finalinde Çaykur Rizespor'u her iki maçta da yenen Adanaspor, pek çoklarının favorisiydi. Sezonun ilk yarısında vasat bir sezon geçirmişler ancak ligin son haftalarında çok iyi bir ivme yakalayarak play-off hakkı elde etmişlerdi. Saha sonuçlarının yanısıra takımın ortaya koydukları futbolla ve taraftarlarının yıllardır özlemini çektiği şampiyonluk için son günlerde girdiği atmosferle de 4 takım içerisinde Süper Lig'e en yakın takım oldukları düşünülebilirdi. Öbür tarafta ise transfer yasağı yüzünden yaralı başladığı sezonda beklenenin üstünde bir performans gösteren Konyaspor'u iki maçta sürklase ederek geçen tecrübeli Kasımpaşa vardı. Kağıt üzerinde Bank Asya 1. Lig'in en güçlü kadrosuna sahip olan Kasımpaşa, geçtiğimiz hafta içinde Turgay Ciner, Mübarız Mansurov, İhsan Kalkavan gibi isimleri de yönetimine alıp Avrupa'yı hedefleyen bir oluşuma girmişti.



Adanaspor'da muhtemelen Süper Lig'e çıkamamanın ihalesi Barbaros Barut'a kalacak. Karşılaşmanın 22. dakikasında Kasımpaşa'nın sol taraftan yaptığı akında Adnan Güngör'ün Gökhan Güleç'e yaptığı faulün ardından yedi sekiz Adanasporlu futbolcunun hakem Fırat Aydınus'a neden bu denli itiraz ettikleri bile anlaşılmazken Barbaros Barut'un Fırat Aydınus'a sarf ettiği söz oyundan atılmasına neden oldu. Böylelikle Adanaspor, kendisi için hayati önemdeki maçın normal süresinin bitimine 68 dakika varken 10 kişi oynamak zorunda kaldı.





Barbaros Barut'un atılmasıyla Adanaspor oyun kurmakta zorlandı ve oyunun hakimiyeti Kasımpaşa'nın eline geçti. 37. dakikada sol taraftan gelişen Kasımpaşa atağında Adanaspor savunmasının topu çıkaramaması ve gelişen karambolde topu önünde bulunan Gökhan Güleç'in topu boş kaleye göndermesiyle Kasımpaşa, oyun üstünlüğünü skor üstünlüğüne de taşıdı. 40. dakikada Adanaspor, maçın ilk oyuncu değişikliğini yaptı. O ana kadar pek bir varlık gösteremeyen forvet Yaser Yıldız oyundan alındı, orta saha oyuncusu Rahman Oğuz Kobya oyuna girdi. Kalan dakikalarda başka gol gelmeyince soyunma odasına Kasımpaşa 1-0 önde girdi.



Adanaspor ikinci yarıya da oyuncu değişikliğiyle girdi. Talha Mayhoş'un yerine genç yetenek Okan Salmaz girdi. Ancak Okan da oyunda kaldığı süre boyuna durağan temposuyla herhangi katkı sağlayamadı. Adanaspor bir yandan 10 kişi kalmanın dezavantajıyla başa çıkmaya çalışırken bir taraftan da mecbur olduğu beraberlik golünü aramaya başladı. Beklenen golse, hiç beklenmedik bir ataktan hiç beklenmedik bir şekilde çıktı. 67. dakikada kullanılan frikikin barajdan dönmesi üzerine topu önünde bulan Rahman Oğuz Kobya'nın 30 metreden vurduğu şut sert de sayılmazdı, beklenmedik bir yere de gitmedi. Ancak Kasımpaşa kalecisi Tolga Özgen'in plonjon yerine tek yumruk tercihiyle yaptığı akıl almaz hata sonucu ağlarla buluştu ve maça denge geldi.



Gol arama sırası Kasımpaşa'daydı. 72. dakikada Ali Bilgin'in sol çizgiye kadar inip ortaladığı topu göğsüyle yumuşatıp şık bir vuruşla kaleye gönderen Adem Büyük, takımını yeniden öne geçirdi. Bu dakikadan sonra Adanaspor mutlak bir gol için rakip kaleye yüklenirken Kasımpaşa skoru koruma refleksiyle tempoyu düşürdü. 90. dakika geçilirken skor hala 2-1'di ve Kasımpaşa tribünleri şampiyonluk şarkılarına çoktan geçmişti.



Karşılaşmaya 4 dakika ilave etmişti Fırat Aydınus. Serges Mbilla'nın vuruşu Kasımpaşa kale çizgisini geçip maç uzatmalara kaldığı saniye, skorbord 3.49'u gösteriyordu. Son dakikalarda yüklenmesine rağmen beklediği golü bulamayan Adanaspor, artık can havliyle doldur boşalta geçmiş, Süper Lig şansı Allah'a havale edilmişti. Maçın son saniyelerinde kaleci Zülküf Özer'in doldurduğu top orta sahanın Kasımpaşa ceza sahasına bakan alanında yükseklik kazandı ve içeriye koşu yapan Serges Mbilla'nın önüne düştü. Hüseyin Yoğurtçu'nun yakın markajına rağmen kaleci Tolga Özgen'in kalesinden çıktığını gören Mbilla, harika bir aşırtma vuruşla maçı uzatmalara götüren golü kaydetti.



Uzatma dakikaları, her iki takımın da kontrolü elden bırakmak istemediği temkinli bir oyuna sahne oldu. Uzatmaların en önemli notu 102. dakikada topsuz alanda Serges Mbilla'ya sert bir faul yapan Hüseyin Yoğurtçu'nun kırmızı kart görmesi üzerine her iki takımın da maça 10 kişi devam etmesiydi. Ancak 117. dakikada sahneye çıkan Azar Karadaş, eşitliği bozup Kasımpaşa'ya Süper Lig yolunu açan golü getirdi. 83. dakikada oyuna giren Norveç kökenli forvet, önündeki 3 savunma oyuncusuna rağmen toğu iğne deliğinden geçirip Zülküf Özer'in uzanamayavağı noktaya gönderdi ve maç bu sonuçla sona erdi : 3-2.


Karşılaşmadan sonraysa artık her final maçında görmeye alışık olduğumuz manzaralar vardı : sökülüp sahaya atılan koltuklar, yabancı maddeler, biber gazı, cop...

                                                                     Notlar

* Kasımpaşa'nın Süper Lig'e çıkmasıyla Metin Diyadin de kariyeri açısından ilginç bir başarıya imza atmış oldu. Geçtiğimiz sezona Uğur Tütüneker'le başlayan Orduspor'un başına geçen Diyadin, Orduspor'u Süper Lig'e taşımıştı. Bu sezonsa sezona Uğur Tütüneker'le başlayan Kasımpaşa'da göreve gelip Kasımpaşa'yı Süper Lig'e taşıdı.

* Kasımpaşa da üst üste oynadığı 3 1. Lig play-off final maçını da Ankara'da oynadı ve üçünde de kazanıp Süper Lig'e çıktı.

* Kasımpaşa, hiçbir play-off finalini 90 dakikada kazanamadı. 2006-2007 sezonunda Altay'ı penaltılarla eleyen Kasımpaşa, 2008-2009 sezonunda Karşıyaka'yı uzatmalarda safdışı bırakmıştı.

* Adanaspor'un Bank Asya 1. Lig'te kalmasıyla; 2. Lig play-off'unda finale kalan ezeli rakibi Adana Demirspor'un önümüzdeki sezon Bank Asya 1. Lig'te karşılaşma ihtimali doğmuş oldu. Adana Demirspor final maçını 31 Mayıs Perşembe günü oynayacak. Bu iki takım en son 2007-2008 sezonunda 2. Lig'te karşı karşıya gelmişti.

* Adanaspor en son 2003-2004 sezonunda Süper Lig'te oynamıştı.


1 yorum:

  1. Metin Diyadinin değerini bilsinler.Boş adam değil.

    YanıtlaSil