26 Mayıs 2012 Cumartesi

BİR KULÜP, BİR EFSANE : HASAN YAŞAR (TAVŞANLI LİNYİTSPOR)

2006-2007 sezonunda Kütahya 1. Amatör Küme'de oynayan Tavşanlı Linyitspor'un 2010-2011 sezonu play-off'unda Süper Lig'in kapısından dönüşüne kadarki süreci ayrı bir inceleme-araştırma konusu aslında. Ancak Tavşanlı Linyitspor'un kadrosunda öyle bir futbolcu var ki; 14 yıllık lisanslı futbolculuk kariyerinin tamamını bu kulüpte geçirmiş, kulübün amatör kadrosunda da, Süper Lig'i zorlayan kadrosunda da hep yer almış, halen futbol hayatını sürdüren ve artık Tavşanlı Linyitspor efsaneleri arasındaki yerini almış bir futbolcu bu...

Hasan Yaşar, 2 Kasım 1984'te Tavşanlılı bir ailenin çocuğu olarak Tavşanlı'da doğdu. Futbolculuk kariyeri de 15 yaşındayken memleketinin takımı Tavşanlı Linyitspor'un altyapısında başladı. Hasan'ın futbola başladığı yıllarda, - 1995-1996 sezonunda son 3 haftada kaybettiği 5 puanla 3. Lig'ten düşen -  Tavşanlı Linyitspor neredeyse her sene Kütahya 1. Amatör Küme'yi şampiyon tamamlayıp 3. Lig'e terfi maçlarında eleniyordu. Savunmanın sağında görev yapan Hasan Yaşar da özellikle 2002-2003 sezonuyla birlikte alt yaş kategorilerinden a takıma terfi edip profesyonel lige uzanan mücadelelerde yer almaya başladı.

2006-2007 3. Lig'e terfi maçlarında da Kütahya'yı temsil eden takımların arasındaydı Tavşanlı Linyitspor. İstanbul'da oynanan maçlarda Boschspor, Kilimli Belediyespor ve Karacabeyspor'u eleyip 2. tura çıkarken de, Bolu'da oynan 2. tur maçlarında Mudanya Burgazspor ve Kavaklı Beylikdüzü'nü geçip 12 sezon sonra profesyonel liglere katılma hakkı kazanırken de Hasan Yaşar Kırmızı-Siyahlı kadrodaydı. 2007-2008 sezonunun 12. haftasında Tavşanlı Linyitspor'un (o zamanki tam adı Tavşanlı Belediyesi TKİ Linyitspor'dur) kendi evinde oynadığı ve 2-2 berabere kaldığı Muğlaspor maçının 66. dakikasında Orhan Onuk'un (aynı Orhan Onuk, 2011-2012 sezonu devre arasında BAL takımlarından Ardeşenspor'dan yeniden Tavşanlı Linyitspor'a transfer edilecek ancak devreyi A2 takımında geçirecektir. Orhan, halen Tavşanlı Linyitspor kadrosunda olup da Tavşanlı doğumlu olan iki futbolcudan biridir, Hasan Yaşar'la beraber...) yerine oyuna girdi ve kariyerinin ilk profesyonel maçına çıkmış oldu. Ertesi hafta Yeni Burdur Gençlikspor deplasmanında ilk 11'de yer aldı ve giderek takımda daha sık forma şansı bulmaya başladı. Hasan'ın toplamda 20 maçta forma giydiği sezonu Tavşanlı Linyitspor 3. Grup'u 7. sırada tamamladı.

2008-2009 sezonuna teknik direktör Cengiz Seçsev yönetiminde girdi Tavşanlı Linyitspor. 3. Lig'te sistem değişmiş; takımlar 10'arlı 5 kademe grubuna bölünmüş, gruplarını ilk 2 sırada bitiren takımlar için Yükselme Grubu maçları konmuştu. Tavşanlı Linyitspor, 3. Kademe Grubu'nu 18 maçta çıkardığı 37 puanla 1. olarak tamamlayıp Yükselme Grubu'na kaldı. Burada oynadığı 18 maçtan da 32 puan çıkardı ve Göztepe ile Tepecik Belediyespor'un ardından 3. olarak 2. Lig'e yükseldi. Hasan Yaşar da bu sezon sakat ve cezalı olmadığı tüm maçlarda (31 maç) görev alıp 1 de gol kaydederek takımının bu başarısında büyük pay sahibi oldu.

2. Lig'e Sakaryaspor'un efsane forvetlerinden Erdoğan Yılmaz'ın teknik direktörlüğünde girdi Tavşanlı Linyitspor. Ancak sonuç tam bir hüsrandı. Yılmaz'ın yönetiminde 1. Kademe Grubu'nda 9 maça çıkan Kırmızı-Siyahlılar, ancak 8 puan toplayabilmiş ve 11 takımlı grupta 10. sıraya çökmüştü. Bu durum üzerine görevden ayrılan Erdoğan Yılmaz'ın yerine o günlerde pek de fazla tanınmayan Mustafa Reşit Akçay göreve getirildi. Akçay'la Tavşanlı Linyitspor 11 maça çıktı ve iyi bir ivme yakalayarak 28 puanla kademe grubunu 6. sırada tamamladı. Artık grubu ilk 2 sırada tamamlayan Türk Telekomspor ve Güngören Belediyespor Yükselme Grubu'na çıkmış; kalan takımlar play-off'a katılacak takımı belirleyecek olan Klasman Grubu maçlarına başlamıştı. Tavşanlı Linyitspor burada çıktığı 16 maçta da 33 puan topladı ve grubu 1. bitirerek Bank Asya 1. Lig için play-off oynama hakkı kazandı. Play-off çeyrek finaldeki rakibi 4. Klasman Grubu birincisi Adana Demirspor'du. Normal süresi ve uzatma dakikaları 0-0 sona eren karşılaşmayı penaltılarla 5-3 kazanarak yarı finalde 2. Klasman Grubu birincisi Trabzon Karadenizspor'un (şimdiki 1461 Trabzon) rakibi oldu Tavşanlı temsilcisi. Trabzon Karadenizspor'u Kemal Özyurt'un tek golüyle geçen Tavşanlı Linyitspor, finalde 2. Klasman Grubu birincisi Eyüpspor'u 2-1 yenerek Bank Asya 1. Lig'e yükselen 3. takım oldu. 2006-2007 sezonunda 3. Lig'e terfi maçları oynayan takım 2010-2011 sezonunda 1. Lig'te oynayacaktı ! Dahası, 9 haftada 8 puan toplayabilen takım 1. Lig'e terfi vizesi almıştı ! Kahramanımız Hasan Yaşar'sa sezonun büyük bir kısmını yedek kulübesinde geçirdi, 1'i play-off müsabakası olmak üzere 6 kez ilk 11'de sahadaydı Hasan.

Ancak bu maçtan sonra ilginç tartışmalar yaşandı. Kemal Özyurt, 07.01.2010'da Tarsus İdman Yurdu'yla olan sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmiş ardından Tavşanlı Linyitspor'a transfer olmuş, bunun üzerine Tarsus İdman Yurdu da feshin haksız olduğunu savunarak TFF'ye başvurmuştu. Federasyonun Uyuşmazlık Çözüm Kurulu da kulübün başvurusunu kabul ettiği 30 Nisan 2010 tarihli toplantısında Kemal Özyurt'a 6 ay hak mahrumiyeti vermişti. Ancak Kemal, bu kararın kesinleşmesinden sonra hem Klasman Grubu'ndaki Tavşanlı Linyitspor'un 3-1 kazandığı Beykozspor maçında hem de play-off maçlarında kadrodaki yerini almıştı. İddiaya göre Tarsus İdman Yurdu yöneticileri, Adana Demirsporlu yöneticileri arayıp durumdan haberdar etmiş; bunun üzerine hem Adana Demirspor, hem de Eyüpspor 'talimatlara aykırı hareket eden Tavşanlı Linyitspor'a elendiklerini, Bank Asya 1. Lig'e kendilerinin alınması' gerektiğini belirterek federasyona başvurdu. Ancak PFDK, Özyurt'a verilen cezanın başlangıcının 2010-2011 sezonu olduğunu belirterek başvuruları reddetti.

2010-2011 sezonuna da Mustafa Reşit Akçay'la girdi Tavşanlı Linyitspor. Takımı 1. Lig'e taşıyan kadro büyük oranda bozulmamış; üstüne Oğuz Dağlaroğlu, Mehmet Akyüz gibi yararlı takviyeler yapılmıştı. Bank Asya 1. Lig'teki ilk senesinde kimsenin ihtimal vermediği Tavşanlı Linyitspor, 23. hafta sonunda lider Orduspor'la aynı puanda 3. sırada yer alıyordu. Doğrudan terfi yarışını 33. haftaya kadar sürdüren ekip ligi 6. olarak tamamlayarak play-off'a kaldı. 5 sene önce Kütahya 1. Amatör Küme şampiyonluğu yaşayan 60.000 nüfuslu bu ilçe için Süper Lig önünde artık 2 engel vardı. Ancak Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'a kendi evinde 1-2 kaybeden Tavşanlı Linyitspor, deplasmanda 0-1 yenmesine rağmen 'deplasman golü' averajıyla elenmekten kurtulamadı. Hasan Yaşar bu sezonun da büyük bir kısmını kulübede geçirdi. 2'si play-off'ta olmak üzere 6 kez 1. Lig'te, 6 kez de A2 Ligi'nde forma giydi.

2011-2012, Coşkun Demirbakan'ın teknik direktörlüğe getirilmesiyle Hasan Yaşar'ın da yeniden doğduğu yıl oldu. Oğuz Dağlaroğlu, Mehmet Akyüz, Cemil Adıcan gibi oyuncularla birlikte bir önceki sezon sağ bekte görev yapan Davut Babür de takımdan ayrılmıştır. Coşkun Hoca da Hasan Yaşar'ı direkt oynatmaya başlar. Alınan başarısız sonuçların ardından hem Demirbakan'ın hem de onun yerine gelen Cengiz Seçsev'in takımdan ayrılması Hasan'ı etkilemez. O artık, tecrübesi ve azmiyle sağ bekin değişmez ismi olmuştur. Gözünü açtığı Tavşanlı Linyitspor çok kötü günler geçirip düşme hattının içindeyken de, ayağa kalkıp ligi 11. tamamlarken de takımın ayakta kalan oyuncularının başındadır. Pek çok Bank Asya 1. Lig gözlemcisine göre de yılın en iyi bağ beklerinden biri olmayı başarmıştır.

Tam 14 yıldır Tavşanlı Linyitspor formasını terleten 28 yaşındaki Hasan'ın sözleşmesi 31 Mayıs 2012'de doluyor. Tavşanlı Linyitspor taraftarlarının beklentisi ise şimdiden kulübün efsaneleri arasına girmeyi başaran Hasan'ın futbol hayatı bitene kadar kulüpten ayrılmaması...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder