14 Mayıs 2012 Pazartesi

3. LİG'İN YENİ TAKIMLARINI TANIYALIM 7 : KAYSERİ ŞEKERSPOR

Her ne kadar logosunda 1986 yazsa da tarihi çok daha eskilere dayanıyor Kayseri Şekerspor'un. Türkiye'nin en büyük şeker fabrikalarından olan Kayseri Şeker Fabrikası 6 Kasım 1955'te Başbakan Adnan Menderes'in de katıldığı bir törenle açılmış. Ertesi yılsa fabrika bünyesinde şehrin gençlerini spora teşvik etmek için Kayseri Şeker Spor Kulübü 1956'da kurulmuş. Kurulduğu günden itibaren Kayseri amatör liglerinin iddialı takımları arasında yerini alan Yeşil-Beyazlılar, Ankaragücü'nde 14 yıl aralıksız forma giyen Candan Dumanlı ve Eskişehirspor'da kariyerinin zirvesindeyken barsak kanserinden ölen Necdet Yıldırım gibi isimleri futbolumuza sunmuş. 1964'te ise Tahran'da İran Şahı Rıza Pehlevi'nin huzurunda bir hazırlık maçı da oynayarak yurtdışında maç yapan takımlarımız arasına girmiş.

1966-1967 sezonunda 5. kez düzenlenen Türkiye Kupası'na (o yıllarda amatör kulüpler de Türkiye Kupası'na katılabiliyordu) katılmış Kayseri Şekerspor. Ön eleme turunda Malatya temsilcisi Akınspor sahaya çıkmayınca hükmen galibiyetle 1. tura kalmış. Bu turda da Reyhanlı Gençlikspor'u 6-1'le geçen Kayseri ekibi, üç kademeli olarak oynan 2. turun 2. ayağında 2. Lig ekibi Antalyaspor'un rakibi olmuş. Normal süresi 2-2 biten maçı uzatmalarda attığı golle 2-3 kazanan Yeşil-Beyazlılar'ın 2. tur 3. ayaktaki (bu tura çıkabilen tek amatör takımdır) rakibi Mersin İdman Yurdu olmuş. Mersin İdman Yurdu'na 2-5 yenilen Kayseri Şekerspor, kupaya veda etmiş.

Sonraki yıllarda Kayseri Şeker Fabrikası'nın bir iştirakı olan PanSu ismi de kulübe eklenmiş ve Pansu Şekerspor ismiyle mücadelesine Kayseri ölçeğinde devam eden kulüp, 2003'ten bu yana bütün 3. Lig'e terfi müsabakalarında yer almış ancak zaman zaman finalde, zaman zaman da yarı finalde elenerek veda etmiş. 2002-2003 sezonunda terfi maçlarının 1. turunda Şanlıurfa DSİspor'u 5-0, Fırat Üniversitesi'ni 2-0, Sivas Yolspor'u penaltılarla, Tunceli Gençlerbirliği'ni de 2-0 yenerek finale kalmış Kayseri Şekerspor. Ancak finalde Araklıspor'a 1-0 yenilmiş ve elenmiş. 2003-2004 sezonundaysa terfi maçlarına Gaziantep Naksanspor'u 6-0 yenerek başlayan kulüp, Şanlıurfa Köy Hizmetlerispor'a 1-0 yenilerek Kayseri'ye dönmüş. 2004-2005 sezonunda Osmaniye Polisgücü'nü 4-0 yense de Seyhan Belediyespor'a penaltılarla elenerek elenmiş. 2005-2006'daysa Adıyaman Belediyespor'u 5-2, Şehitkamil Belediyespor'u 2-1 yenip finale kalmış. Ancak final maçında Körfez Belediyespor'a 2-1 kaybedip yine 3. Lig'in kıyısından dönmüş. 2006-2007 sezonunda da 51 Niğdespor'u penaltılarla yenip ertesi maçta Narspor'u elemiş. Karapınar Belediyespor'u da penaltılarla eleyen ekip, final turunda Kazan Belediyespor'a 3-1 kaybedince yine safdışı kalmış. 2007-2008'deyse Afyonkarahisar Demirspor'u 3-0, Odunpazarıspor'u 1-0, Eğirdir Belediyespor'u da penaltılarla eleyip yine final oynamaya hak kazanmış ancak burada da Keçiören Belediyespor'a uzatmalarda yediği golle 3-2 yenilmiş. 2008-2009 terfi maçlarında ise İskenderun Kartalspor'u 1-0'la, Öz Muşspor'u maç 2-2 devam ederken olaylar nedeniyle yarıda kalmasıyla, Şehitkamil Belediyespor'u uzatmalarda 2-1'le, Yüksekova Üzümcüspor'u 3-1'le eleyip Kırıkhanspor'la final maçı oynama hakkı kazanmış; finalde 85. dakikasına 3-1 önde girdiği maçın 86. ve 90+4. dakikalarında yediği gollerle iş penaltılara kalmış ve 5. penaltıyı kaçırarak yine Kayseri'ye dönmüş. 2009-2010'da eski adı olan Kayseri Şekerspor'a dönüş yapan Yeşil-Beyazlılar, ilk maçta Kepez Belediyespor'a penaltılarla elenerek terfide safdışı kalmış. 2010-2011 sezonundaysa Bölgesel Amatör Lig'in kurulmasıyla 5. Grup'ta yerini almış Kayseri Şekerspor. Sezon boyunca şampiyonluk kovalayan Yeşil-Beyazlılar, bitime 3 hafta liderken Gaziantep İl Özel İdarespor'a 1-0 yenilip Elazığ Belediyespor'un 2 puan gerisine düşmüş. Ertesi hafta evinde Elazığ Belediyespor'u ağırlayan ekip, bu final anlamındaki maçı 2-3 kaybedince bir kez daha 3. Lig hayallerine veda etmiş.

Kayseri Şekerspor için 2011-2012 sezonu sancılı başladı. Geçtiğimiz sezonun ortasında Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili olarak başlattığı yolsuzluk operasyonu nedeniyle fabrikanın yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın başvurusu üzerinden atanan kayyuma geçti. Kulübün yönetimi de bu değişiklikten etkilenerek yeni ekibe geçti. Ancak gelen yeni yönetim, kulübün yaşadığı çalkantıyı çabuk atlatıp harekete geçti. Tugay Aydemir'in yerine Çatalca'nın genç teknik direktörü Cahit Erçevik, takımın başına getirildi. Bank Asya 1. Lig takımlarından Kayseri Erciyesspor oyuncuları Ahmet Tanrıkulu ve Ahmet Tunahan Polat (altyapı); 3. Lig'te forma giyen Gümüşhanesporlu Altan Güneş, Batman Petrolsporlu Ferhat Tunç, Kastamonusporlu Orhan Şahin, Afyonkarahisarsporlu Servet Gökçen, Adıyamansporlu Eyyüp Küpeli, 72 Batmansporlu Mehmet Bayram; Bölgesel Amatör Lig'ten Elazığ Belediyesporlu Murat Ataş ve İstanbul Beylikdüzüspor'dan Bahadır Davran transfer edili. Ayrıca Cihat Hoca, İstanbul Süper Amatör Küme takımı Çatlalca'dan gelirken Serkan Bolat ve Murat Davutoğlu'nu da yanında getirdi. Kayseri Sağlıkporlu Muhammet Burak Aksel, Ağırnas Şimşeksporlu Mehmet Ali Öncü, Zonguldak Kozlusporlu Yüksel Babayiğit amatör liglerden yapılan diğer transferlerdi.

Her yıl olduğu gibi bu yıla da 3. Lig hedefiyle giren Kayseri Şekerspor, ilk 2 haftada aldığı 2 galibiyetle iddiasını ortaya koydu. Ancak 3. haftada ilk mağlubiyetini - sezon sonunda küme düşen - diğer Kayseri temsilcisi Talasgücü Belediyespor'dan aldı. Ertesi hafta gelen Adana Gençlerbirliği galibiyeti Yeşil-Beyazlılar'ı liderliğe taşıdı. 5. haftada gelen Bozyazı Belediyespor mağlubiyeti, takımın ilk yarıda aldığı son mağlubiyet oldu ve kalan haftalarda 2 galibiyet, 3 beraberlik alarak 11. haftaya lider Toroslar Belediyespor'un 5 puan arkasında girdi. Yarının son haftasında evinde lideri 1-0 deviren Kayseri Şekerspor, puan farkını 2'ye indirdi.

Devre arasında kaleci Mehmet Bayram Kahramanmaraş Belediyespor'a giderken 2. Lig ekibi Çankırıspor'dan İlker Öymez, 3. Lig ekibi Batman Petrolspor'dan Önder Kılıç ve Somaspor'dan bir zamanların 'alt ligler gol makinası' Özgür Bayram transfer edildi. İkinci yarıya Ceyhanspor galibiyeti ve Erzin Belediyespor mağlubiyetiyle başladı ve liderin tekrar 5 puan gerisine düştü. Üst üste gelen Talasgücü Belediyespor ve Adana Gençlerbirliği beraberlikleri, lider Toroslar Belediyespor'un 2 haftayı da 0 puanla kapatması sonucu Kayseri Şekerspor'u yarışın içinde tuttu. Bu arada 18 Şubat 2012'de Kayseri Şekerspor camiası büyük bir şokla sarsıldı. Takımın antrenörlerinden Köksal Demirok, Kayseri Şeker Fabrikası içinde geçirdiği bir trafik kazası neticesinde hayatını kaybetti (sonradan kulübün tesislerine Köksal Demirok Tesisleri adı verilecektir). Kazadan 4 gün sonra sahaya çıkan Kayseri Şekerspor, Bozyazı Belediyespor'u 4-1 yenerek liderin 3 puan arkasında 2. sıraya yerleşti. Ardından gelen Adana Tekspor ve 70 Karaman Gençlikspor galibiyetleriyle yarışı sürdüren Yeşil-Beyazlılar, İskenderun Asaşspor'a 1-0 kaybedince puan farkı 4'e çıktı. Erdemli Belediyespor ve Niğde Belediyespor maçlarını kazanan Kayseri temsilcisi son haftaya lider Toroslar Belediyespor'un 1 puan gerisinde, 3. Erzin Belediyespor'un 3 puan önünde girdi. Son hafta Toroslar Belediyespor'u deplasmanda yenerse grubu kendisi 1. bitirecekti. Maçı kaybetmesi durumunda ikili averajı daha iyi olan Erzin Belediyespor'un olası 3 puanı takımı play-off dışında bırakacaktı. Beraberlik durumunda ise Toroslar Belediyespor ve Kayseri Şekerspor birlikte play-off'a gidecekti. Bu koşullar altında oynanan maçta her iki takım da kendisini fazla zorlamadı ve 0-0 beraberlikle Kayseri Şekerspor, grup ikincisi olarak play-off yoluna girdi.

Federasyon'un düzenlemesine göre 13 grup ikincisinden 6'sı ön eleme turu oynayacak, buradan gelecek 3 takım diğer 7 ikinciyle oynayacak; ilk turu geçen 5 grup ikincisi grup birincileriyle final maçına çıkacaktı. Kayseri Şekerspor, ön eleme turu oynayacak 6 takımdan biri oldu ve 4. Grup'u 2. bitiren Adıyaman Belediyespor'la eşleşti. Mersin'deki maçın normal süresi ve uzatmaları 0-0 bitince penaltılara gidildi. Penaltılarda durum 3-3'ken rakip ekipten Ayhan Yaman'ın vuruşunun auta gitmesi ve son penaltıyı kullanan kaleci Mustafa Bulut'un golüyle 1. tur vizesi aldı.

1.turda rakip 8. Grup'u 2. olarak bitiren Kütahyaspor'du. Yine Mersin'de oynanan ve 1-0 geriye düştüğü maçta Kayseri Şekerspor, rakip 10 kişi kalmasına rağmen 2. golü de yedi. Ancak 73. ve 80. dakikalarda bulduğu gollerle beraberliği sağlayan Kayseri ekibi, 89. dakikada penaltıdan yediği golle tam yıkılmak üzereydi ki uzatma dakikalarında gelen Önder Kılıç'ın golü maçı uzatmalara taşıdı. Uzatmalardan gol çıkmayınca yine penaltılara gidildi. Kütahyaspor'a da 4-3'le üstünlük sağlayan Kayseri Şekerspor final maçına kaldı.

Federasyon, final eşleştirmelerini takımların coğrafi yakınlıklarına göre yapınca Kayseri Şekerspor'un rakibi aynı gruptan geldiği Toroslar Belediyespor oldu. Aksaray'da oynanan maçta 14. dakikada Erman Deveci'nin golü Kayseri Şekerspor'u 1-0 öne taşıdı. 87. dakikada Murat Ataş aradaki farkı 2'ye çıkardı. Maçta başka gol olmayınca Kayseri Şekerspor, kuruluşunun 56. yılında profesyonel lige çıkma hakkını kazandı. Ayrıca bu sezon oynanan BAL finallerinde 3 maç oynayıp 3. Lig'e çıkma hakkı kazanan tek takım oldu Yeşil-Beyazlılar.

Kayseri Şekerspor'un kulüp başkanlığını Aralık 2010'dan beri Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu başkanlığı yapan Hüseyin Akay yürütüyor.


                                                      KADRO

Takımın 1. kalecisi durumundaki Mehmet Bayram'ın devre arasında takımdan ayrılmasıyla kalede Mustafa Bulut görev yaptı. 1981 Kayseri doğumlu olan Mustafa, Ankara Demirspor'da profesyonel olmuş; 2. Lig'te 37, 3. Lig'te 52 maçta görev almış bir isim. 1 maçta görev alan 1989 doğumlu Osman Aydın, Kayseri Şekerspor'daki 3. sezonunu geçirdi. Bu sezon görev almayan 1978 doğumlu Şıh Hamit Sayıcı ise 4'ü Bank Asya 1. Lig'te olmak üzere 130 kez profesyonel olarak resmi maçta forma giymiş bir isim.

Savunmanın deneyimli oyuncusu Kemal Severcan. Bu sezon 22 maçta forma giyen Kemal, 1979 doğumlu ve 101 profesyonel maç tecrübesi bulunan bir isim. 2002-2003 sezonunda Galatasaray formasını Gaziantepspor'a karşı 6 dakikalığına da olsa giyen, genç milli takımlara 17 kez çağrılan 1986 doğumlu sol bek Servet Gökçen, takımın en kariyerli oyuncularından. Kariyerinde 2 kez 18 Yaş Altı Milli Takım maçı bulunan 1980 doğumlu stoper İlker Öymez'i özellikle Uşaksporlu Bank Asya günlerinden hatırlıyoruz. Takıma devre arasında katılan İlker 7 maçta görev yaparak takımının 3. Lig yolculuğuna katkı sağladı. Cahit Erçevik'in Çatalca'dan getirdiği Serkan Bolat, Çorumspor formasıyla 6 kez 3. Lig maçı oynamış bir isim. 1985 doğumlu oyuncu  bu sezon savunmanın göbeğinde 19 maçta görev yaptı. Geçtiğimiz sezon Galatasaray'a finalde kaybeden Kayseri Erciyesspor A2 Takımı'nın kaptanlığını yapan ve Mavi-Siyahlılar'da bir kez 1. Lig'te görev alan 1990 doğumlu - savunmanın göbeğinde de oynayabilen - Ahmet Tanrıkulu bu sezon daha çok savunmanın sağında 24 maçta yer aldı. Kayseri Erciyesspor altyapısından bu sezon gelen 1992 doğumlu sağ bek Ahmet Tunahan Polat, bu sezon 4 kez oyuna sonradan dahil oldu. Kariyerinde toplam 236 profesyonel maç bulunan 1979 doğumlu Eyyüp Küpeli de takımın bir başka tecrübeli ismi. Sol bekte görev yapan Eyyüp zaman zaman sol açıkta da kullanıldı. Eyyüp bu sezon 16 maçta görev aldı. Yıllarca Kayserispor ve Kayseri Erciyesspor'da oynayan, 3 kez genç milli takımlara çağrılmış, 2. ve 3. Lig'te 150'ye yakın maça çıkan 1981 doğumlu stoper Ferhat Tunç bu sezon 1 kez ilk 11'de başladı, 3 kez de sonradan oyuna dahil oldu.

23 maçta 7 gol atarak bu sezon BAL'ın en skorer orta saha oyuncuları arasına giren sol açık Murat Ataş, Yimpaş Yozgatspor'un altyapısındayken 15 Yaş Altı Milli Takım hocalarınca keşfedilmiş ve genç milli takımlara toplamda 32 kez davet edilmiş bir oyuncu. Murat, 1985 doğumlu. Orta sahada görev yapan 1985 doğumlu sağ açık Bahadır Davran, Galatasaray altyapısından yetişip Marmaris Belediyespor'da profesyonel olmuş bir isim. Daha çok ön libero mevkinde görev yapan 1986lı Orhan Şahin ise Kayserispor'da yetiştikten sonra Ofspor, Yalıspor, Batman Petrolspor ve Kastamonuspor'da görev almış. Orhan bu sezon takımının oynadığı 25 maçın 24'ünde sahadaydı. 1986 doğumlu defansif orta saha oyuncusu Altan Güneş de 2 kez 18 Yaş Altı Milli Takım kadrosunda yer almış bir oyuncu. Kayserispor'da yetişen Altan 1 kez Süper Lig, 8 kez 1. Lig olmak üzere 67 kez profesyonel maçlarda görev yapmış. Karşıyaka'da yetişip Muğlaspor, Çaykur Rizespor gibi kulüplerdeki performansıyla tanıdığımız, kariyerinde 1 de Süper Lig maçı bulunan 1984 doğumlu Yüksel Babayiğit de orta sahada takımın yükünü çekenlerdendi. Sol kanat oyuncusu 1991li Mehmet Ali Öncü 2 kez sonradan oyuna girdi. 1987 doğumlu orta saha oyuncusu Cüneyt Salın, Kayserispor'da yetişip Batman Petrolspor'da bir sezonda 26 kez 3. Lig maçına çıkan bir futbolcu. 1990 doğumlu sağ açık Bulut Akbaş, Kayseri Erciyesspor altyapı kökenli ve Kayseri Şekerspor'daki 5. sezonunu geçirdi. Kayserispor altyapısından yetişen 1991 doğumlu Muammer Öğretir'se henüz Kayseri Şekerspor formasını resmi bir maçta giymedi. 1990 doğumlu Murat Davutoğlu, sezon başında Kayseri'ye gelene kadar hep İstanbul'un amatör kulüplerinde forma giymiş.

1985 doğumlu forvet Erman Deveci, 2004-2005 sezonunda Kayserispor PAF Takımı'nda oynarken Yalovaspor'a transfer olup orada profesyonel olmuştu. Bir ara Star Tv'de yayınlanan Futbol Star yarışmasında da elemeleri geçip finale kadar gelmiş Erman. Bucaspor ve özellikle de Manisaspor performanslarıyla hatırladığımız, çıktığı 249 profesyonel maçta 96 gol atan tecrübeli golcü Özgür Bayram takıma devre arasında katıldı. 1978 doğumlu oyuncu 10 maçta görev alıp 5 kez gol kaydetti. Kayseri Şekerspor'da 4. sezonunu tamamlayan, öncesindeyse Konya'da amatör olarak top koşturan 1987 doğumlu Eşref Keçeci bir diğer gol ayağı. Yalovaspor, Alibeyköy, Beylerbeyi ve Batman Petrolspor formaları giyen 1989 doğumlu Önder Kılıç bu sezon 7'si ilk 11'de olmak üzere 10 maçta sahadaydı ve 1 gol buldu.

TFF'nin 3. Lig'te 30 yaş ve üzeri futbolcuların oynamasını yasaklayan tutumu, önümüzdeki sezon da devam ederse; Mustafa Bulut, Şıh Hamit Sayıcı, Kemal Severcan, Ferhat Tunç, İlker Öymez, Eyyüp Küpeli ve Özgür Bayram önümüzdeki sezon Kayseri Şekerspor forması giyemeyecek. 25-30 yaş arasına tanınan 6 kontenjan içinse şimdiden 9 aday var.

2 yorum: