15 Mayıs 2012 Salı

SÜPER LİG'TE YILIN KARMASI

Adettendir, sezon sonu gelince çarşaf çarşaf yılın karmaları yayınlanır; ben de geri kalmayayım dedim :


1. VOLKAN DEMİREL (FENERBAHÇE)

Yılın karmasını seçerken en zorlandığım pozisyon, kaleciydi. Galatasaraylı Fernando Muslera, Fenerbahçeli Volkan Demirel ve Trabzonsporlu Tolga Zengin bütün sezon düşünüldüğünde öne çıkan 3 isimdi. Eğer karmayı normal sezondaki 34 hafta performansı üzerinden seçseydim; sanıyorum ki Fernando Muslera'yı seçerdim. Ama Volkan Demirel'in Süper Final - özellikle de deplasmandaki Galatasaray maçı - performansıyla burun farkıyla da olsa öne çıktığını düşünüyorum.

2. EMMANUEL EBOUE (GALATASARAY) 

Karmaya zorlanmadan giren isimlerin başında sağ bek Eboue geliyor. Fenerbahçeli Gökhan Gönül, Beşiktaşlı Ekrem Dağ - Roberto Hilbert gibi isimlerin vasatı aşamadıkları sezonda Eboue'ye en çok Trabzonsporlu Serkan Balcı'nın yaklaştığı düşünülebilir. Ancak Eboue, savunmadaki güven veren performansının yanısıra zaman zaman hücuma yaptığı olumlu katkıya karmaya girmeyi hak eden isim oldu.

3. RETO ZİEGLER (FENERBAHÇE) 

Sol bek mevkii ise sanırım bu sezon ortalama performanslar içerisinde bir adım önde olanı seçmek şeklinde özetlenebilir. Yıllardır çıkış yapacak diye beklenen ancak bir türlü kendi oyununun üzerine koyamayan Beşiktaşlı İsmail Köybaşı yine vasat bir sezonu kapatırken Galatasaraylı Hakan Balta, oyununu geliştiren ve takdir toplayan bir sezon geçirdi. Ancak Reto Ziegler'in geldiği ilk sezonda gerek savunmada gerekse de hücumda yaptığı katkıyla karmaya girmeyi hak ettiğini düşünüyorum.

4. TOMAS UJFALUSİ (GALATASARAY)

Stoperdeki seçim direkt olarak Tomas Ujfalusi'yi yazıp yanına 2. stoper olarak kim olabilir, şeklinde düşünce egzersizi olarak geçti. Gerçekten de Çek oyuncu, tecrübesi ve ilk sezonunda takımına olan adaptasyonuyla diğer adayların önünde yer alıyor.

5. EGEMEN KORKMAZ (BEŞİKTAŞ)

Tomas Ujfalusi'nin yanındaki diğer stoper için Fenerbahçeli Joseph Yobo, Galatasaraylı Semih Kaya gibi oyuncular da iddialı performanslar ortaya koydular. Semih Kaya, bu seneki çıkışıyla futbolumuza uzun yıllar hizmet edebileceğini de gösterdi ama bana kalırsa ligin en iyileri arasına girebilmesi için önünde bir iki sene daha var. Bana kalırsa Beşiktaş, kötü geçirdiği bu sezonu 4. bitirmeyi 'başarabildiyse' bu biraz da Egemen Korkmaz'ın gösterdiği oyun sayesindedir. Savaşçı ve enerjik yapısıyla savunmada güven veren Egemen, zaman zaman bulduğu gollerle de takımına hayat öpücüğü verdi.

6. SELÇUK İNAN (GALATASARAY)

Herhangi bir ihtilafın olmadığı bir diğer isimse orta sahanın ortasına yazılacak ilk isimdi. Bana göre yılın futbolcusu ünvanını da hak eden Selçuk İnan, geçtiğimiz sene Trabzonspor'da ortaya koyduğu harika performansının da üzerine çıkıp çıtayı çok yükseğe koydu ve yılın karmasında orta sahanın göbeğinde yer aldı.

7. PABLO BATALLA (BURSASPOR) 

Mümkün olsa 'sağ açık' pozisyonunu pas geçmek istiyorum. Galatasaray'da Engin Baytar'ın istikrarlı bir sezon geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Ancak bütün Galatasaray camiası bile kanatlarından şikayetçiyken olağanın üzerinde bir performans göstermeden yılın karmasına girmesi pek mantıklı gelmiyor. Zira rakipleri Fenerbahçeli Mehmet Topuz, Beşiktaşlı Ricardo Queresma'nın belirli maçlarda parlayıp ertesinde sönen performansları düşünüldüğünde ortada ciddi bir rekabetin olduğunu söylemek mümkün değil. Hal böyleyken Bursaspor'da daha çok orta sahanın ortasında görev alan ancak oyun içerisinde sağ kanatta da görev yapabilen Pablo Batalla'nın bu sezon gösterdiği iyi performansla 'sağ kanat' kontenjanından yılın karmasına girmesi en doğru seçenek gibi duruyor.

8. MIROSLAV STOCH (FENERBAHÇE)

Kanatlar bu sene hemen her takımda aksadı. Galatasaray'da genç oyuncu Emre Çolak'ın iyi bir çıkış yakaladığı muhakkak. Ancak onun da pişmesi için önünde zaman var diye düşünüyorum. Beşiktaş'ta Simao Sabrosa'nın döküldüğü, Trabzonsporlu Olcan Adın'ın da ilk yarısında Gaziantepspor'da çok iyi işler çıkarıp Trabzonspor'a önemli bir katkı yapamadığı bu sezonda zaman zaman sol kanatta zaman zaman da forvet arkası görev yapan Miroslav Stoch, diğer adaylara göre bir adım önde.

9. BURAK YILMAZ (TRABZONSPOR)

Bu sene attığı 33 golle harika bir istatistik ortaya koyarak ülke dışından da pek çok büyük kulübün dikkatlerini üzerine çeken Burak Yılmaz, forvet mevkinin en büyük adayı. Galatasaraylı Johan Elmander sezon boyunca Burak Yılmaz'a en çok yaklaşan isimdi. Yine Galatasaray'a 2. yarıda katılan Necati Ateş de çok başarılı maçlar çıkardı ya da Beşiktaşlı Hugo Almedia bazı maçlarda çok iyi oyunlar ortaya koydu ancak Burak Yılmaz, üretkenliği ve mücadelesiyle yarışı önde kapattı.

10. CRISTIAN BARONI (FENERBAHÇE)

Orta sahanın ortasında Selçuk İnan'ın yanında yer alacak isim için de fazla aday vardı. En başta gelen isimse Selçuk İnan'ın takım arkadaşı Felipe Melo'ydu. Sezon boyunca takımı ateşleyen ve ortalamanın epeyce üzerinde bir performans ortaya koyan Felipe Melo'nun takım arkadaşı Albert Riera'yla yaşadığı akıl almaz olay ve önde götürdükleri bir sezonda camiasını günlerce bu meseleyle uğraştırması benim gözümde onu yılın karmasından etti. Beşiktaşlı Manuel Fernandes de sezon içerisinde bazı maçlarda bu ligin çok üzerinde bir yeteneğe sahip olduğunu ortaya koydu ancak bütün sezon göz önüne alındığında daha istikrarlı bir görüntü veren Cristian Baroni'nin gerisinde kaldı. Fenerbahçeli Emre Belözoğlu'yu da iyi bir sezon geçirmesine rağmen; Didier Zokora'yla yaşadığı olay ve ardından aldığı ceza yılın karmasından etti. Trabzonsporlu Gustavo Colman da yarışta önde gelen adaylardan biriydi.

11. JOHAN ELMANDER (GALATASARAY)

Karmayı yaparken 4-4-2 esas alındığından Burak Yılmaz'ın yanında yer alacak 2. forvet için en öne çıkan isim Johan Elmander'di. İlk sezonunu geçirdiği takımında gösterdiği performans ve oyuna yaptığı katkıyla diğer rakiplerinin bir adım önünde yer alan Johan Elmander, sezonun en iyi transferleri - üstelik bonservissiz - arasında da yer alıyor.


* Karmada 7 yabancı, 4 de Türk futbolcu yer alıyor. Eğer karmada da 6 yabancı kuralı uygulanacaksa Reto Ziegler'in yerine Hakan Balta veya Pablo Batalla'nın yerine Engin Baytar düşünülebilir.

* 4-4-2 yerine 4-5-1 düşünüldüğünde ise Johan Elmander'in yerine Manuel Fernandes düşünülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder