1461 Trabzon'un nüvesini oluşturan ve 1998'de dönemin Trabzon Belediye Meclis üyesi Gümüşhaneli işadamı Aydın Pişiren'in girişimleriyle kurulan Değirmendere Spor Kulübü aslında bir mahalle takımı; Trabzon'un Değirmendere Mahellesi'ni temsil etmek amacıyla kurulmuş. Renkleri, Trabzonspor'un renkleri olan Bordo-Mavi'nin yanına Beyaz'ın da eklenmesiyle şekillenmiş. Mücadelesine Trabzon 2. Amatör Küme'de başlayan Değirmenderespor, şampiyonluk mücadelesi verdiği 2004-2005 sezonunda 1. Amatör Küme'yi 2. sırada bitirip 3. Lig'e terfi maçları oynama hakkı kazanmış. Rize'de oynanan maçlar sonucunda Doğu Karadeniz grubunda Akçaabat Söğütlü Belediyespor, Kelkit Hürriyetspor, Sökenspor, Erzurum Köy Hizmetlerispor, Erzincan Polisgücü ve Bayburt Kurtuluşspor'un arasından sıyrılan Değirmenderespor, Kayseri 2. tur ilk maçında Mersin Telekomspor'u devirmiş ve Ostimspor'la final oynama hakkı elde etmiş. 22 Mayıs 2005'teki final maçında Ostimspor'u 1-0 yenerek 3. Lig'e yükselmiş Bordo-Mavi-Beyazlılar.
Profesyonel liglerdeki ilk senesini 3. Lig 2. Grup'ta geçiren Değirmenderespor, 9. sırada ligi bitirerek lige tutunmuş. 2006-2007 sezonunda 3. Lig'ten 2. Lig'e terfi için play-off sistemi getirilmiş; gruplarında ilk 2'ye giren takımlar direkt olarak yükselirken 3. ve 4. sıradakiler için play-off maçları konmuş. Grubunu 4. tamamlayan Değirmenderespor da play-off ilk maçında 3. Grup'u 4. tamamlayan Bursa Merinosspor'un rakibi olmuş. Ankara'da oynanan maçı 2-1 kazanmış ve finalde 3. Grup 3.'sü Göztepe'nin rakibi olmuş. Normal süresi ve uzatmaları 1-1 biten maçın penaltılarında 4-3 üstünlük sağlamış ve 3. Lig'teki 2. sezonunda 2. Lig vizesi almış. Değirmenderespor'a 2. Lig'i getiren son penaltıyı şimdilerde Trabzonspor'da oynayan Mustafa Yumlu'nun kullandığını, takımın kadrosunda Konyasporlu Can Parlayan'ın da bulunduğunu belirtelim...
2007-2008 sezonunda 2. Lig B Kategorisi 4.Grup'ta yer alan Değirmenderespor, klasman grubunda zorlanarak 10 takımlı grubu 8. bitirmiş ancak klasman grubunda toparlanarak 8 takımlı grubu 4. olarak tamamlamış. 2008-2009 sezonunun başında kulüp tarihinde çok önemli bir değişiklik yaşanmış ve kulüp, 24 Haziran 2008'de Trabzonspor'a pilot takım olma amacıyla devredilmiş. 4 gün sonra da ismi Trabzon Karadenizspor olarak değişmiş. Bu tarihten sonra da 2. Lig'te mücadele eden Trabzon Karadenizspor, Trabzonspor'da ilerideki yıllarda oynatılması düşünülen futbolcuların yetiştirilmesi amacıyla gönderildiği bir kulüp olmuş. Takımın başına da bir dönem Trabzonspor'un da teknik direktörlüğünü yapan İhsan Gündüz Derelioğlu getirilmiş. Sezonun ortasında, 14 Ocak 2009'da toplanan genel kurulda kulübün ismi bu kez 1461 Trabzon olarak değiştirilmiş. O sezonu da 4. Grup'ta geçiren 1461 Trabzon, kademe grubunda 4., klasman grubunda 1. olarak play-off'a katılma hakkı kazanmış. Böylelikle 4 sene önce 3. Lig'e yükselme play-off'u oynayan 1461 Trabzon, 1. Lig bileti için 1. Grup'u 1. bitiren Çanakkale Dardanelspor'un rakibi olmuş ancak rakibine 2-0 yenilerek elenmiş. 2009-2010 sezonuna girerken takımın teknik direktörlüğüne Trabzonspor PAF Takım teknik direktörü Ahmet Özen getirilmiş. 3. Grup'ta kademeyi 5. bitirebilen 1461 Trabzon; Etimesgut Şekerspor ve Tokatspor'un Yükselme Grubu'na ayrılmasıyla rahatlamış ve klasmanı 1. olarak tamamlamış. Böylelikle 2. kez üst üste Bank Asya 1. Lig play-off'una katılmış. Play-off'ta grupta geçildiği, Yükselme Grubu'nu 6. tamamlayan Çorumspor'la karşılaşmış ve 1-1 biten maç sonunda penaltılarla elemiş. İkinci turda ise 1. Grup'tan gelen Tavşanlı Linyitspor'a 1-0 yenilerek yine elenmiş. 2010-2011 sezonunda 2. Lig Kırmızı Grup'ta yer alan 1461 Trabzon, sezona yine Ahmet Özen'le başlamış ancak gelen başarısız sonuçlar nedeniyle hocayla yollar ayrılıp İlyas Akçay göreve getirilmiş. Akçay'la da beklenen başarı elde edilemeyince Trabzonspor U18 Teknik direktörü Zafer Hızarcı'yla anlaşılmış. Hızarcı da 3 maçta 2 beraberlik, 1 mağlubiyet alınca takımın balına bu kez yine Trabzonspor altyapı hocalarından Cemil Lütfi Canalioğlu getirilmiş. 16.'nın da küme düştüğü 18 takımlı grupta son 4 haftaya 29 puanla 17. sırada girmiş 1461 Trabzon. Ancak son 4 maçtan 10 puan çıkartarak küme düşen Tarsus İdman Yurdu'nun 1 puan önünde ligten düşmekten kurtulmuş. Özellikle son iki haftada rakipleriyle oynayan Bordo-Mavi-Beyazlılar, Tarsus İdman Yurdu'nu 3-0 yenerek düşme hattına itmiş; son haftada da puan kaybetse ligten düşeceği maçta Türk Telekomspor'u 90. dakikada Taha Balcı'nın golüyle 0-1 yenip ligte kalmayı başarmış. (Bu maçı ve aynı hafta oynanan Tarsus İdman Yurdu - Elazığspor maçını ayrı bir yazıda ele alacağım)
Bir önceki sezon ligten düşmekten son dakika golüyle kurtulan 1461 Trabzon, sezon başında Tavşanlı Linyitspor'u 2. Lig'ten 1. Lig'e çıkartıp orada da play-off'a sokan Mustafa Reşit Akçay getirildi. Tranferde yine Trabzon kulüplerine yönelindi ve mütevazı bir kadro kuruldu. Ofsporlu Ergin Kaynak ve Araklısporlu Yusuf Erdoğan; Trabzon'un profesyonel kulüplerinden transfer edilen oyuncularken amatör Trabzon Telekomspor'dan Enes Erdal İç de takıma dahil edildi. Ayrıca Çorumspor'dan Trabzonspor altyapı kökenli Abdullah Karmil, Şanlıurfaspor'dan Trabzonlu İbrahim Parlayan, Eyüpspor'dan Fatih Öztürk, Tarsus İdman Yurdu'dan Aytaç Ak, İskenderun Demir Çelikspor'dan Özcan Dağ ve Diyarbakırspor'dan Mehmet Sıddık İstemi bonservisleriyle; bir önceki sezon da kiralanan Trabzonsporlu Göksu Alhas, Mert Ege Özören, Rasimcan Değirmenci ve Hasan Ahmet Sari yeniden kiralık; geçen sezon devre arasında Trabzonspor'a verilen Zeki Yavru'yla Sefa Akın Başıbüyük ve Mücahit Atalay Trabzonspor'dan ilk kez kiralık olarak takıma kazandırıldı. Sezon başında 22 yaş ortalamasıyla 1461 Trabzon, ligin en genç kadrolarından birine shaipti.
İlk 2 haftaya Kırklarelispor ve Alanyaspor mağlubiyetleriyle başlayan 1461 Trabzon'un sezon sonunda şampiyon olarak Bank Asya 1. Lig'e çıkacağını söyleseniz deli muamelesi görürdünüz muhtemelen. Öyle ya; grupta Bandırmaspor, Adana Demirspor, Kızılcahamamspor, Körfez Futbol Kulübü gibi hem ekonomik hem de kadro olarak güçlü takımlar vardı; ayrıca 1461 Trabzon'un kadrosu yeterli tecrübeye sahip değildi. Grubun güçlü takımlarından Fethiyespor deplasmanında beraberlik koparan ekip, evinde Beypazarı Şekerspor'u 4-1 yenerek sezonun ilk galibiyeti aldı. Ardından gelen Denizli Belediyespor mağlubiyeti, Sarıyer galibiyetinin ardından 12. sıraya yerleştirdi 1461 Trabzon'u. 8. haftada Adana Demirspor deplasmanından alınan 1-0 mağlubiyet takımı 13. sıraya düşürdü. Ancak bu haftadan sonra Mustafa Reşit Akçat mucizesi kendini göstermeye başladı ve takım, sezon sonuna kadar bir daha yenilmedi (evindeki ilk maçında aldığı Alanyaspor mağlubiyeti de evinde aldığı tek mağlubiyet olarak kaldı). İlk yarının son 9 maçında 19 puan çıkararak muhteşem bir çıkış yakaladı Mavi-Bordo-Beyazlılar ve yarıyı 3. olarak kapattılar.
Devre arasında Ziya Şakar, Altay'a; Taha Balcı, Kahramanmaraşspor'a transfer olurken Rasimcan Değirmenci, Hasan Ahmet Sari ve Mert Ege Özören'in kiralık sözleşmeleri feshedildi. Ayrıca Savaş Yıldızhan, Aydınspor 1923'e, Enes Erdal İç, Trabzonspor'a kiralandı. Giden oyuncuların yerine Adana Demirspor'dan Trabzonspor altyapı kökenli Kadir Keleş ve Körfez Futbol Kulübü'nden Yunus İlgen transfer edildi; Göztepe'den Samet Albayrak ve Trabzonspor'dan Murat Tosun kiralık olarak takıma katıldı.
İlk yarının son 2 maçını beraberlikle kapatan 1461 Trabzon, ikinci yarının ilk iki maçında da beraberlik aldı ve 5. sıraya düştü ancak lider Bandırmaspor'un da 2 mağlubiyet almasıyla zirve yarışından kopmamış oldu. 20. haftayı bay geçerek 6. sıraya düşen 1461 Trabzon, 21. haftada evinde şampiyonluk adaylarından 2. sıradaki Fethiyespor'u 2-1 yenerek yeniden 5. sıraya yükseldi. Sonraki maçında 4 maçında aldığı 10 puan, zirvedeki takımların üst üste puan kayıplarıyla 1461 Trabzon'u lider Bandırmaspor'un 1 puan ardında 3. sıraya taşıdı. Sonraki 3 haftada kaybedilen 4 puan, takımı 2. sırada olmasına rağmen Bandırmaspor'la olan puan farkını 3'e çıkardı. Bandırmaspor'un Kırklarelispor deplasmanında 2 puan bıraktığı haftada Altınordu'yu 3-2 ile geçen 1461 Trabzon; ligten çekilen Mardinspor maçından gelen hükmen 3 puan, 31. haftada grubun final maçı niteliğindeki Bandırmaspor maçına kendi evinde çıktı. Tekmelerin havada uçuştuğu ve kaleci Fatih Öztürk'ün harika bir performans sergilediği maçın 8. dakikasında gelen golle Bandırmaspor'u devirip Fethiyespor ve Bandırmaspor'un 2'şer puan önünde liderlik koltuğuna oturdu 1461 Trabzon, ligin bitimine 3 hafta kala. 1461 Trabzon'un Eyüpspor deplasmanından 0-3 galibiyetle dönüp Bandırmaspor da Fethiyespor'u 4-1 yenince yarışta yalnızca 1461'le Bandırmaspor kaldı. 33. haftada ligte tutunmak için kazanmak zorunda olan Beypazarı Şekerspor, Bandırmaspor'u 3-0'la geçip 1461 Trabzon, ligin en güçlü ekiplerinden Kızılcahamamspor'u 5-2 yenince şampiyonluk turu geldi. Çok büyük bir kısmı Trabzonspor altyapısından gelen, çoğunun 2. Lig tecrübesi bile bulunmayan bu genç kadro transfere büyük bütçeler ayıran pek çok Kırmızı Grup ekibinin önünde sezonu şampiyon tamamlayarak Bank Asya 1. Lig'in kapılarını açtı.
1461 Trabzon'un kulüp başkanlığını Trabzonspor başkanı Sadri Şener'le de yakın ilişkileri olan Trabzonlu olan Suat Şen yapıyor.
KADRO
Bu sezon takımın bütün maçlarında kaleyi koruyan 1986 doğumlu Fatih Öztürk, 22 yaşında Eyüpspor'da profesyonel olmuş ve 2010-2011 sezonuna kadar hiçbir profesyonel maçta görev almamış. Geçtiğimiz sezonsa 3. Lig ekibi Gölcükspor'a kiralanmış; play-off'u 3 puanla kaçıran Gölcükspor'da tecrübe kazanıp 1461 Trabzon'a transfer olmuş bir futbolcu. Yedek kaleci Ergin Kaynak'sa kulübün isminin Değirmenderespor olduğu günlerde 3. Lig kadrosunda yer almış tecrübeli bir isim. 1977 doğumlu kaleci bu sezon resmi bir maçta forma giymedi. Trabzonspor'dan kiralanan 1991 doğumlu diğer kaleci Mücahit Atalay da bu sezon forma giymedi.
1461 Trabzon'da bu sezon savunmanın belkemiği, Trabzonspor altyapısından yetişip 2008-2009 ve 2009-2010 sezonlarında kulübe kiralanan, geçtiğimiz sezonuysa Çorumspor'da geçiren, 5'i Ümit Milli Takım olmak üzere 19 kez alt yaş kategorilerinde milli formayı giyen 1988 doğumlu stoper Abdullah Karmil'di. Abdullah, 28 kez oynayıp 3 gol kaydetti. 2009-2010 sezonunda Trabzonspor altyapısından kulübe kazandırılan 1990 doğumlu stoper Mustafa Akbaş da bu sezon takımın en önemli isimlerindendi. 26 maçta forma giyen Mustafa; savunmanın göbeğinin yanısıra sağ bek ve sol bek olarak da oynayabiliyor. Kariyerinde Sakaryaspor, Malatyaspor, Sivasspor gibi takımlar da bulunan 1985 doğumlu Aytaç Ak, genç kadronun en tecrübeli isimlerinden. 29 kez Süper Lig maçlarında görev almış olan Aytaç, bu sezon 23 maçta görev aldı ve o da Mustafa gibi 2 gol attı. Çorumspor'a yetişip sezon başında Trabzonspor'a transfer olan ve bu kulüpten kiralanan 1993 doğumlu Sefa Akın Başıbüyük'ten camia çok şeyler bekliyor. Sefa, sol bek mevkiinde 19 kez şans buldu. Trabzonspor altyapı kökenli olan ve takımdaki 3. sezonunu geçiren 1990 doğumlu stoper Mehmet Kuruoğlu da 10'u ilk 11 olmak üzere 19 maçta forma giydi. Yine Trabzonspor altyapı kökenli olup kulüpte 3. sezonunu geçiren 1990 doğumlu sol bek Yasin Sarı da 8 kez forma şansı bulabildi. Mehmet gibi Trabzonspor altyapısından yetişen ve kulüpteki 3. sezonunu geçiren 1990 doğumlu stoper Ferhat Aydin, bu sezon yalnızca 3-0 kazandıkları Adıyamanspor maçının son 2 dakikasında oynadı.
Geçtiğimiz sezon ortasında Trabzonspor'a verilen ve bu sezonu Trabzonspor'dan kiralık olarak geçiren 1991 doğumlu orta saha oyuncusu Zeki Yavru, bu sezon 25'i ilk 11 olmak üzere 27 kez forma giydi. Geçtiğimiz yıl Trabzonspor altyapısından alınıp profesyonel yapılan diğer orta saha oyuncusu 1991 doğumlu Abdülkadir Özdemir de 27 maçta oynadı. Sezon başında Araklıspor'dan gelen 1992 doğumlu orta saha oyuncusu Yusuf Erdoğan, 2. Lig'teki bu ilk sezonunda 24 maçta görev alıp 4 de gol bularak takımına önemli katkıda bulundu. 7 gol atarak skorer özelliğini de gösteren Zeki kimi maçlarda sağ bek de oynadı; 3 de kırmızı kart gören Zeki aynı zamanda takımın en hırçın oyuncusu. Sol kanatta görev yapan 1991 doğumlu Diyarbakırspor kökenli Mehmet Sıddık İstemi, 15 kez oyuna başladı, 10 kez de sonradan girdi. Devre arasında Adana Demirspor'dan gelen 1988 doğumlu Kadir Keleş, hem sol bekte hem de sol kanatta görev yapabilen bir futbolcu. Kadir 10'u ilk 11 olmak üzere çıktığı 15 maçta 3 gol buldu. Takımın Trabzonspor dışındaki bir kulüpten kiraladığı tek futbolcu olan 1984lü Samet Albayrak'sa sağ kanat, forvet arkası ve forvet olarak oynayabiliyor. Devre arasında takıma katılan Samet, 3'ü ilk 11 olmak üzere 10 kez forma bulduğu 1461 Trabzon'da 1 kez gol buldu. Sezon başında geçirdiği sakatlık nedeniyle Körfez Futbol Kulübü'nde forma şansı bulamayan ve devre arasında takıma katılan hücuma dönük orta saha oyuncusu 1990 doğumlu Yunus İlgen ise bu sezon yalnızca 2 maçta sonradan oyuna girip 4 dakika sahada kaldı.
1978 doğumlu forvet İbrahim Parlayan 15'i ilk 11 olmak üzere 23 maçta forma giymesine rağmen yalnızca 1 gol bulabildi. 1983 doğumlu Özcan Dağ da forvette görev yapıyor ve bu sezon 18'i ilk 11 olmak üzere 22 kez oynayıp 3 gol attı. İleri ikilinin direkt oyuncusu Hasan Ahmet Sari'nin kiralık sözleşmesinin feshedilip Giresunspor'a kiralanmasıyla Trabzonspor'dan kiralanan Murat Tosun takımın kurtarıcısı oldu. 11 kez ilk 11'de görev alan 1984 doğumlu tecrübeli futbolcu 8 gol kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder