Bugün anlatacağım hikaye, birebir kendi yaşamışlığıma dayandığı için diğerlerinden biraz farklı benim açımdan. Yazıda geçen takımların durumları, o sezonki puan cetveli vs. bilgileri hatırlayacak yaşta değildim ancak o gün o stadda yaşananlar birebir gördüklerimdir. Ve maalesef bu gördüklerim, doğup büyüdüğüm şehrin takımını da töhmet altında bırakıyor.
1986-1987 sezonunda 2. Lig C Grubu'nda neler yaşandığını şu yazıda anlatmaya çalışmıştım : [ http://altligler.blogspot.com/2012/04/tarihten-24-mayis-1987-konyaspor-tarsus.html ] Şimdi de A Grubu'na bir göz atalım...
Her gruptan yalnızca şampiyonun 1. Lig'e yükseldiği 2. Lig'in A Grubu'nda sezon boyunca Kayserispor'la Adana Demirspor zirve yarışını sürdürmüşlerdi. Ligin bitimine 4 hafta kala Adana Demirspor, Kayserispor'un 5 puan önündeydi ve evinde ligten düşen Osmaniyespor'la oynayacaktı. Kayserispor'sa kümede kalmak için galibiyete çok ihtiyacı olan ve 2. Lig'te ilk yılını geçiren Bayburtspor'la Bayburt'ta oynayacaktı. Adana Demirspor, Osmaniyespor'u 6-0'la devirip Bayburtspor da Kayserispor'u 2-0'la geçince puan farkı 7'ye çıktı ve o yıllarda galibiyete 2 puan verildiği için ligin bitimine 3 hafta kala Adana Demirspor şampiyonluğunu ilan etti.
Grupta 17 takım vardı ve son 4 takım küme düşecekti. Son haftaya girilirken alttaki yarış da kızışmıştı. Her ne kadar Elazığspor ve Osmaniyespor'un ligten düşüşü öncesinden kesinleşmişse de düşecek diğer iki takımdan biri olmamak için dört takım ecel terleri döküyordu. Son hafta fikstürü ve puan tablosu ise şu şekildeydi : (o yıllarda ikili averaj uygulamasının olmadığını da hatırlatayım)
12. Bayburtspor 28 puan -3 averaj
13. Erzurumspor 27 puan -1 averaj
----------
14. Şekerspor 27 puan - 5 averaj
15. Reyhanlıspor 27 puan -16 averaj
Erzurumspor - Reyhanlıspor
MKE Kırıkkalespor - Bayburtspor
Kayserispor - Şekerspor
Babamla gitmiştik maça. Şimdi yerine Forum AVM yapılan eski stadın kapalı tribünündeydik. Stadda çok az seyirci vardı. Zaten Kayserispor'un maç öncesinde hiçbir iddiası kalmamıştı ve sanki o gün oraya yapacak başka hiçbir şeyi olmayanlar, senaryosu baştan belli bir oyunu izlemek için gelmişti. Maç başladı. Kayserisporlu futbolcular, sanki silah zoruyla maça çıkmış gibi zoraki vuruyorlardı topa. Atağa kalkmıyor, rakip kaleye gitmiyorlardı. Nihayetinde Şekerspor önce ilk golü, ardından da ikinci golü buldu. Ama Şekerspor'un hesaplarının tutması için yalnızca Kayserispor'u yenmesi yeterli değildi. Erzurumspor zaten Reyhanlıspor'u farklı yeniyordu (maç 5-0 bitti) ve paçayı kurtarmıştı. Bu durumda tercihen Bayburtspor'un yenilmesi, eğer berabereyse Kayserispor'a ona göre yetecek sayıda gol atması gerekiyordu. Bayburtspor'un galibiyeti durumundaysa Şekerspor ne yaparsa yapsın küme düşüyordu.
Branko Bosnjak |
Şekerspor'un Kayseri'de kaç gol atacağı ancak Bayburtspor'un beraberliği halinde anlamlıydı, kendini hiç de sıkmayan Kayserispor karşısında alınan 0-2 o an için anlamlı bir skordu; Kırıkkale'den beraberlik haberi gelirse 0-2'nin 'üzerinde çalışılabilirdi'. Ancak maçın son dakikaları yaklaştığında dahi Kırıkkale'den Bayburtspor'un 0-1 önde olduğu haberi geliyordu. Bir anda MKE Kırıkkalespor durumu 1-1'e getirdi. Kayseri'deki maçın son dakikaları yaklaşırken Kırıkkale'deki maçın beraberlikle biteceği anlaşılmıştı ama ortada bir sorun vardı; Şekerspor 2 farkla üstün olduğuna ve Bayburtspor berabere kaldığına göre her iki takım da "29 puan -3 averaj"da buluşuyordu; bu durumda da Şekerspor'dan sezon boyunca daha fazla gol atmış olan Bayburtspor ligte kalıyordu. Hemen bu ufak problem giderildi; Şekerspor son 2 dakikada yaptığı 2 akınla 2 gol buldu ve kendi evinde 1-3 yenildiği şampiyonluk adayı Kayserispor'u 0-4 yenerek ligte kaldı.
Küme düşen Bayburtspor, Kayseri'de oynanan maçta tuhaf şeyler olduğu duyumunu alınca Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ertesi bir iki gün içinde Kayserispor Başkanı Mehmet Haymanalı, teknik direktör Candan Dumanlı, antrenör Gıyasi Tokoğlu,yöneticiler Ahmet Susal, Mehmet Kolay, Ahmet Çıtak ve futbolcular Rıdvan Çeçen, Şeref İncirmen ve Aslan savcılıkta ifade verdiler. Bir açıklama yapan başkan Haymanalı, "Yönetim kurulumuz maçtan sonra bir değerlendirme yapmış ve futbolcuları yenilgide kusurlu görerek 500'er bin lira ceza vermiştir. Kayserispor bu tip terbiyesizliklere girmez, Bayburtsporlu yöneticiler kendilerini haklı göstermek için topu bize atmıştır." açıklamasını yaptı. O yıllarda Gümüşhane'nin ilçesi olan Bayburt'ta ise kamuoyu ayaklanmıştı. Anavatan Partisi Gümüşhane Milletvekili Akif Kocaman, "Futbol Federasyonu'ndan Bayburtspor'un uğradığı bu haksızlığı gidermesini bekliyoruz, Kayserisporlu yöneticiler bile maçta şike olduğu görüşünde." derken Bayburtspor kulüp başkanı Zeki Kutur "Bayburtspor'a çok emek verdik, takımımız göz göre göre küme düşürüldü. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakalnlığı'nın, Genel Müdürlüğün ve Futbol Federasyonu'nun duruma el koyması lazım" diyerek tepkisini ortaya koyuyordu. 13 Haziran 1987 tarihli Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir habere göre Bayburt'a 38 plakalı araçların sokulmadığı, Kayseri menşeili markaların ürünlerinin Bayburt'ta sattırılmadığı anlaşılıyor; aynı kupüre göre Zeki Kutur "Biz şerefli Kayseri esnafından, tüccarından kendi olaylarına eğilmesini ve şikeyi kendilerinin saptamasını bekliyoruz." diyordu.
13 Haziran 1987'de toplanan Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulunun gündemi kabarıktı : 1. Lig'te oynanan ve şike ihbarı yapılan Zonguldakspor - Boluspor maçı, 2. Lig'te oynanan ve aşırı taşkınlıkların yaşandığı Konyaspor - Tarsus İdman Yurdu maçı [http://altligler.blogspot.com/2012/04/tarihten-24-mayis-1987-konyaspor-tarsus.html ], 3. Lig'te oynanan ve yarıda kalan Ünyespor - Sivas Demirspor maçı ve tabii ki Kayserispor - Şekerspor maçı... TFF, Zonguldakspor - Boluspor ve Kayserispor - Şekerspor maçları dışındaki konularda kararını verdi; bu maçlarla ilgili olaraksa Şike Tahkik Kurulu'nun beklenmesine karar verdi. Tahkik Kurulu'nun raporu geciktikçe işler karıştı; bu iki maç yüzünden koca bir sezonun sonuçları tescil edilemez hale geldi.
11 Temmuz 1987'de 1987-1988 futbol sezonu için Birinci Lig, İkinci Lig ve Üçüncü Lig statüleri Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Kayserispor ve Şekerspor 2. Lig A Grubu'nda; Bayburtspor'sa 3. Lig 1. Grup'ta yer alıyordu. Ardından Türkiye Futbol Federasyonu, Şike Tahkik Kurulu'nun verdiği rapor doğrultusunda 'şikenin ispatlanamadığına' hükmetti. Bayburtspor, TFF aleyhine yürütmeyi durdurma talebini de içeren dilekçesini İdare Mahkemesi'ne verdi.
Bayburtspor'un beklediği müjdeli haber, Ankara 5. İdare Mahkemesi'nden 29 Temmuz 1987'de geldi. Mahkeme, Bayburtspor'un başvurusu üzerine dosyayı incelemiş ve Şike Tahkik Kurulu'nun 5 kişiden oluşması gerekirken 1 kişiden oluştuğunu göz önünde bulundurup yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Federasyon'da ise tam bir şaşkınlık hali vardı. Yürütmeyi durdurma kararını uygulamak zorunda olduklarına göre; Bayburtspor'u yeniden 2. Lig'e almaları şikenin varlığının teyidi anlamına gelmez miydi? Gelirse, bu durumda şikeyi yapan Kayserispor ve Şekerspor'un 3. Lig'e düşürülmeleri gerekmez miydi? Acaba Bayburtspor'u almamak için başka bir yol bulunabilir miydi? Bir ara Şike Tahkik Kurulu'nun ilk kararda direnecek 5 kişiyle yeniden oluşturulup kararın aynen yeniden tasdiki düşünülse de vazgeçildi. Zira artık iş mahkemeye taşınmış; mahkemeden "şike var" kararı gelmesi halinde ortaya saçılacak rezillik göze alınamamıştı. 12 Ağustos 1987'de TFF kararını açıkladı : Bayburtspor, şartlı olarak 2. Lig'e alındı. Eğer Mahkeme, davayı esastan redderse Bayburtspor o zaman 3. Lig'e düşürülecekti.
Mahkemenin Bayburtspor'u 2. Lig'te tutma kararı Bayburt'ta bayram sevinci yarattı. Bayburtlular, sabahlara kadar kararı kutlarken kulübün yeni başkanı Ali Rıza Aydoğdu "Biz hazırlıklarımızı Federasyon'un kararı doğrultusunda 3. Lig için yaptık ve hiçbir ciddi transfer girişiminde bulunmadık. Transfer döneminde 15-20 milyon liraya alabileceğimiz futbolcuları şimdi o paraya ancak kiralayabileceğiz. Toplamda zararımız 200 milyon lira civarında olmuştur." diyordu.
"Türk futbolunun mahkeme kapılarında süründüğü yıllar.." denir ya hani hep; işte o yılların babası 1987'dir :
a) Kayserispor - Şekerspor maçının tescili üzerine Bayburtspor,
b) Zonguldakspor - Boluspor maçının tescili üzerine Kocaelispor,
c) Konyaspor - Tarsus İdman Yurdu maçının ardından sahası 1 yıl kapatılan Konyaspor,
d) Ünyespor - Sivas Demirspor maçının tescili üzerine Ünyespor,
idari yargıya başvurmuştu. Bu kulüplerin mahkemelerden aldıkları olumlu neticeler üzerine :
1. Bayburtspor'la birlikte küme düşen Reyhanlıspor ve Osmaniyespor yeniden 2. Lig'e alınmak için,
2. Şike yaptığı söylenen Zonguldakspor ve Boluspor'un küme düşürülmemesi üzerine Antalyaspor,
3. Hakkında şike nedeniyle düşme kararı verilen İçel Amatör Küme takımı Erdemlispor,
4. Haklarında şike nedeniyle küme düşme kararı verilen Bolu Amatör Küme takımları Çilimlispor, Burhaniyespor ve Beyköyspor;
da mahkemeye başvurdu.
6 Eylül 1987'de düzenlenecek referandumla 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yürürlüğe konan 1982 Anayasası'yla haklarında siyaset yasağı getirilen siyasetçilerin yasakların kalkıp kalkmaması belirlenecekti. İktidardaki Anavatan Partisi de tüm ağırlığını 'yasakların kalkmaması' doğrultusunda koymuş; il il miting düzenleyerek değişikliğe "hayır" oyu verilmesi propagandası yapıyordu. Böyle bir atmosferde herhangi bir ilin takımının küme düşürülmesi hiç de istenmedik sonuçlara yol açabilirdi. Çözüm bulundu; düşenler geri alınacak ama kimse şikeden dolayı küme düşürülmeyecekti. Yürütmeyi durdurma kararının ardından mahkemenin davayı esastan da inceleyip kabul etmesine rağmen, ne Şekerspor ne de Kayserispor bir yaptırıma uğradı; hiçbir şey olmamış gibi liglere devam edildi...
Sonra ne mi oldu?
Bayburtspor : Lige hiçbir hazırlık yapamadan katılan Bayburtspor sonuncu olarak 3. Lig'e düştü. Bir daha da 2. Lig yüzü göremedi.
Kayserispor : Her sene şampiyonluk kovalayan ekip 1987-1988 sezonunu 7. sırada tamamladı. 1988-1989 sezonunda ise sonuncu olup 3. Lig'e düşen Kayserispor oldu. Bu, kulüp tarihinin ilk ve tek 3. Lig'e düşüşüdür.
Şekerspor : Onlar 5 sene dayandılar. 1991-1992'ye gelindiğinde sonuncu olup 3. Lig'e düşme sırası onlardaydı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder