22 Mayıs 2012 Salı

Sıcak kumlarda çıplak ayak : PLAJ FUTBOLU MİLLİ TAKIMI

Çoğumuzun gazetelerdeki minicik kupürlerden veya televizyonlarda hızlı hızlı geçen altyazı bantlarından aşina olduğu ancak hangi organizasyonda hangi şartlar altında mücadele verir, Avrupa'daki başarı durumu nedir, onu geçtim teknik direktörü kimdir, kadrosunda kimler var diye sorulduğunda cevap verebilmekten uzak olduğumuz Plaj Futbolu Milli Takımı, Alanya etrafında şekilleniyor dersek yanlış olmaz. Zira neredeyse bütün kamplarını Alanya'da (Plaj Futbolu Ligi şampiyonu Alanya Belediyesi Suntopia'ya sponsorluk yapan World Utopia Otel'de) yapıyor, teknik direktörü Alanyalı ve aday kadroları Alanya ağırlıklı futbolculardan oluşuyor. 2006'da Plaj Futbolu Ligi'nin start almasıyla ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan plaj futbolunun ilk milli takımı 2007'de kurulmuş. Milli Takım'ın ilk teknik direktörlüğünü Futsal (Salon Futbolu) Milli Takım Teknik Direktörü Ömer Kaner yapmış. Ardından 4 yıla yakın bir süre Eskişehirspor, Fenerbahçe ve Sakaryaspor'dan hatırlayacağımız Vedat Uysal'ın başında olduğu Plaj Futbolu Milli Takımı, 2011 başından bu yana Adil Müftüoğlu komutasında.

Plaj futbolu, boyu 35-37 metre, genişliği 26-28 metre uzunluğundaki kum sahalarda çıplak ayakla oynanıyor. Sahada kaleci dahil 5 futbolcu görev alırken toplam 10 futbolcu kadroya yazılabiliyor. Ülkemizde her yıl - genellikle de baharın başlamasıyla - Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Plaj Futbolu Milli Takımı için oyuncu seçmeleri yapılıyor. Plaj Futbolu Ligi ve bu seçmeler Plaj Futbolu Milli Takımı'nın oluşmasını sağlıyor. Çoğunlukla amatör kulüplerde futbol oynayan oyuncular bu seçmelere ilgi gösteriyor. Milli Takım kadrolarının tamamına yakını, çeşitli illerde amatör düzeyde top koşturan oyuncuların bir araya gelmesiyle şekilleniyor.

Takımın teknik direktörü, hakem Kuddusi Müftüoğlu'nun kardeşi Adil Müftüoğlu. 1978 doğumlu Müftüoğlu, profesyonel futbolculuk yaşantısına 1998-1999 sezonunda Beylerbeyi'nde başlamış ancak ertesi sezon amatöre dönüş yaparak Ortaçeşme'ye transfer olmuş. Burada geçirilen bir sezondan sonra memleketin takımı Alanyaspor'da ve Sakaryaspor'da forma giymiş. Alanya'nın amatör kulüplerinden Konaklı Belediyespor'un formasını giyerken de Plaj Milli Takımı'na seçilmiş ve bir süre kaptanlığını yapmış bir isim Adil Müftüoğlu. Yardımcısı ise futbolculuk kariyeri bulunmayan, antrenörlüğe ise Antalyaspor'da başlayıp en son Alanyaspor teknik kadrosunda yer alan 1981 doğumlu Emrah Aykurt. Kaleci antrenörlüğünü ise aynı zamanda Kadın Milli Takım'ın kaleci antrenörlüğünü de yapan, Beşiktaş'taki kalecilik günlerinden hatırladığımız 'Küçük' Metin Akçevre yapıyor.

Milli Takım'ın Rusya ve Hollanda özel maçları için 11.05.2012'de açıklanan aday kadrosunda, Plaj Futbolu Ligi'ni bu sezon şampiyon tamamlayan Alanya Belediyesi Suntopia'dan tam 5 futbolcu bulunuyor. 2001'e kadar Alanyaspor'un kalesini 8 sene koruyan 1974 doğumlu Ahmet Şanlıdere, futbol hayatını aynı zamanda Bölgesel Amatör Lig takımı Selçuklu Belediyespor'da sürdüren defans oyuncusu Taner Ay, Küçükköyspor formasıyla 3. Lig'te toplam 5 dakika forma giyen ve bu seneye kadar Kartaltepe, Kemerburgaz, Topkapı, Kuştepe gibi takımlarda oynamış Ayhan Bilal Sezer, Alanyaspor formasıyla 20 dakika 2. Lig B Kategorisi'nde oynamış olan Antalya Barosu avukatlarından Ferit Yücel Ergün; şampiyonun Milli Takım'a verdiği futbolculardı. Bir dönem Bursaspor ve Alanyaspor formaları da giyen FC Nöttingenli forvet Metin Telle de ilk kez davet edildi. Alanyaspor altyapısından 1991 doğumlu kaleci Mahmut Arıkan, bu sezon Antalya'nın BAL'daki temsilcisi Kumluca Belediyespor forması giyen kaleci Mutlu Köktaş, kaleyi korumaya aday isimler. Milli Takım kadrosunun en şöhretli ismi ise; bu sezon BAL'dan İstanbul Süper Amatör Küme'ye düşen Avcılar Belediye Gençlik ve Spor'un forması giyen Onur Zayim. Arda Turan, Ferhat Öztorun, Uğur Uçar, Özgürcan Özgür, Cafercan Aksu gibi isimlerle birlikte oynadı Onur, Galatasaray altyapısında; 3 kez de 19 Yaş Altı Milli Takım'a çağrıldı. Ancak Galatasaray'dan Beylerbeyi'ne gönderilmesi kariyerinin düşüşünün başlangıcı oldu. Onur 2008'den bu yana amtör kulüplerde forma giyiyor. Van'da yaşarken plaj futboluyla tanışan ve buradaki performansıyla Ankara Süper Amatör küme takımı (bu sezon 1. Amatör Küme'ye düştü) Polatlıspor'a transfer olan Volkan Yeşilırmak, bu sezon BAL'a yükselen İzmir kulübü Bozyaka Yeşiltepesporlu savunma oyuncusu Erhan Eriten, BAL'a yükselme fırsatını baraj maçıyla kaybeden Bolu İl Özel İdarespor'un orta saha oyuncusu Seyit Ahmet Süer, Alanya'nın amatör kulüplerinden Konaklı Belediyespor'da forma giyen defans oyuncusu Emre Turan, İstanbulspor altyapı çıkışlı Esenyurtlu İsmail Kerem Sinc, Menderes Belediyesporlu Erkan Anzaflıoğlu, Karasu Aziziyesporlu Semih Bayrak ve Güzelbahçe Belediyesporlu Barış Terzioğlu kadroya çağrılan diğer isimlerdi. Hollanda'yla yaptığı iki maçı 10-7 ve 6-5 kaybeden milliler, 27 ve 28 Mayıs'ta Rusya'yla iki hazırlık maçı yapacak.

Milli Takım'ın şu ana kadar uluslararası arenada aldığı en büyük başarı Hollanda'da düzenlenen Beach Soccer Worldwide Challenge Cup 2010'daki şampiyonluk. Grubunu Norveç ve Azerbaycan'ı yenerek 1. tamamlayan milliler, finalde evsahibi Hollanda ile karşılaşmış ve 5-4 yenerek şampiyonluğa ulaşmış. Bu turnuvanın hemen arkasından, yine 2010 yazında Avrupa Plaj Futbolu Ligi Süper Finalleri Yükselme Grubu'nda kendi grubunda İsrail ve Azerbaycan'ı safdışı bırakmış; finalde evsahibi Fransa'yı 4-3 yenerek şampiyon olmuş. Böylelikle 2011 yılı için 32 Avrupa ülkesinden en iyi 8'inin katıldığı mücadele ettiği Elit A Ligi'ne yükselmiş Ay-Yıldızlılar. Ancak bu ligin hem İsviçre, hem de Almanya ayaklarında oynadığı tüm maçları kaybetmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder