22 Mayıs 2012 Salı

YETENEK AVCISI : BERAT ÇETİNKAYA (SAKARYASPOR)


Gerçekten 1 Ocak doğumlu mudur yoksa, nüfus tarihi tam olarak bilinemeyenlerin kaderini mi paylaşmıştır bilinmez ama resmi olacak 1 Ocak 1991'de Sakarya'da doğar Berat Çetinkaya. Stoper mevkinde oynayan futbolcu ilk kez 11 yaşındayken memleketinin takımı Sakaryaspor'un altyapısına kaydolur ve minik takımlardan başlayarak çeşitli yaş kategorilerine Yeşil-Siyahlı formayı giyer. 

2007-2008 sezonuna gelindiğinde Deplasmanlı Süper Gençler Ligi Sakarya Grubu'nda Fenerbahçe, Kocaelispor, İstanbulspor, Kartalspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor gibi takımlarla yarışan Sakaryaspor'un kadrosundadır. İlk kez 15 Eylül 2007'de Sakaryaspor'un 3-2 yenildiği Kocaelispor maçının 80. dakikasında şimdi de Sakaryaspor'da takım arkadaşı olan Kerem Eryılmaz'ın yerine oyuna girerek bir DSGL maçında forma şansı bulur. Berat'ın takım arkadaşları arasında sonraki yıllarda Fenerbahçe'ye transfer olan Onur Karakabak ve Furkan Aydın; bu sezon da dahil olmak üzere Sakaryaspor A Takımı'nda birlikte oynadıkları Salih Dursun, Özgür Kedikli, Kerem Eryılmaz, Muharrem Efe gibi isimler vardır. Berat'a inanıp onu genç takıma monte eden ilk hocaysa, Sakaryaspor'un eski futbolcularından Süper Genç Takım antrenörü Bülent Ersin'dir. Bülent Hoca, ertesi hafta Gölcükspor'u 2-0 yendikleri maçta Berat'ı ilk kez ilk 11'de oynatır. Normal sezonda 12 kez forma giyen Berat, Sakaryaspor'un Sakarya Grubu'nu 1. tamamlayarak DSGL Türkiye Şampiyonası'na katılmasında pay sahibi olur. Şampiyonada A Grubu'nda yer alan ve Karşıyaka'yı 1-0, Beşiktaş'ı da 2-1 yenerek çeyrek finale çıkan Sakaryaspor'un 2 maçında da 90 dakika sahada kalır. Çeyrek final maçında 70. dakikada yerini Bünyamin Demir'e bırakır; Galatasaray maçı Efecan Karaca ve Anıl Dilaver'in (2) golleriyle 3-0 kazanıp rakibini safdışı bırakır.

2008-2009 sezonunun başında teknik direktör Hüseyin Kalpar'ın raporu doğrultusunda Furkan Aydın, Onur Karakabak ve Kerem Eryılmaz'la birlikte Sakaryaspor'la profesyonel sözleşme imzalar Berat. Ancak liglerin başlamasına rağmen lisansları bir türlü yetişmez, 'Sakaryaspor'un geleceğini kurtaracak olan bu genç yıldızların' oynatılamaması yerel basında da tepkilere neden olur; 15 Eylül 2008'e gelindiğinde lisans çıkartılır. Bu arada Sakaryaspor, Bank Asya 1. Lig'teki ilk 3 maçında yalnızca 1 puan alınca Hüseyin Kalpar'la yollar ayrılır, İlker Yağcıoğlu takımın başına getirilir. FORTIS Türkiye Kupası ilk turunda Kartalspor'u 2-0'la geçip 2. turda Denizlispor'la eşleşen Sakaryaspor'un bu maçında Berat, ilk kez a takım 11'inde yer alır. Sakaryaspor'un karşılaşmayı 4-0 kaybetmesi belki de Berat için yeniden DSGL'ne dönmek anlamına gelir ve o sezon bir daha a takımda forma şansı bulamaz. Recai Çaloğlu yönetiminde İstanbul B Grubu'nda fırtına gibi esen Sakaryaspor Süper Gençler takımının 15 maçında sahada yer alır. Bu sezonda 2'si penaltıdan olmak üzere 3 gol atar, kariyerinin ilk kırmızı kartını ise 2-2 biten Fenerbahçe maçında görür. Yine Türkiye Şampiyonası'na katılma hakkı kazanan Sakaryaspor, bu kez G Grubu'nda yer alır ve Berat'ın 90'ar dakika forma giydiği maçlarda Balıkesirspor'u 3-1, Bucaspor'u 2-0 yenerek çeyrek finale kalır. Çeyrek finalde Kartalspor'a 1-0 yenilerek elenirken de Berat 90 dakikada sahada kalacaktır.

Bir önceki sezonunda Bank Asya 1. Lig'i 16 olarak tamamlayan Sakaryaspor averajla küme düşer ve 2009-2010 sezonunda 2. Lig'te mücadele etmeye başlar. Teknik direktörlüğe eski futbolcularından Özcan Kızıltan'ı getiren Yeşil-Siyahlılar, pek çok as futbolcusuyla yollarını ayırmış; Şaban Özel, Salih Dursun, Kerem Eryılmaz, İbrahim Çağlar Ürdem, Muharrem Efe gibi altyapı kökenli futbolcularına daha çok şans vermeye başlamıştır. Berat da alınan kötü sonuçların ardından Özcan Kızıltan'ın ayrılıp Engin Korukır'ın göreve gelmesiyle daha sık forma şansı bulmaya başlar ve 14'ü ilk 11'de olmak üzere 17 kez forma şansı bulur. Ayrıca Bucaspor'a 4-2 kaybettikleri kupa maçında da sahadadır Berat. Attığı 1 gol, gördüğü 1 kırmızı kart da sezon istatistiklerine yazılır Berat'ın. Ayrıca Fenerbahçe ve Bursaspor'la oynanan Bölgesel Gençlik Geliştirme U18 Ligi maçlarında da görev alır. 2. Lig 1. Grup'ta yer alan Sakaryaspor, Klasman Grubu'nu 5. olarak orta sıralarda tamamlar.

2010-2011 sezonu Berat için 'altın yıl' olacaktır. Futbolunu her geçen gün daha da geliştiren genç stoper, artık savunmada güven veren oyunuyla Sakaryaspor'un direkt oyuncusu olmuştur. 2. Lig Kırmızı Grup'ta yer alan Sakaryaspor'un normal sezonda yaptığı 34 maçın - 27'si ilk 11 olmak üzere - 28 maçında görev yapar. Günler öncesinden iki takım taraftarının da hazırlık yaptığı, Adana'dan yüzlerce seyircinin geldiği ve baştan sona gergin geçen Adana Demirspor karşılaşmasının 48. dakikada kafayla attığı gol (Sakaryaspor maçı 1-0 kazanacaktır) muhtemeldir ki Berat'ın kariyerindeki en anlamlı gol oldu. Berat bu sezonu 7 sarı, bir kırmızı kartla tamamlarken Sakaryaspor ligi 4. sırada tamamlayarak play-off'a katılma hakkı kazanır. Play-off'ta Konya Torku Şekerspor'u 3-1, Bugsaşspor'u penaltılarla yenen Sakaryaspor finale kaldı ve finalde güçlü rakibi Bandırmaspor'u 5-1 gibi farklı bir sonuçla mağlup ederek Bank Asya 1. Lig'e döndü. Berat'sa bu sezonda ortaya koyduğu istikrarlı performansla pek çok kulübün ilgisini çeker. Özellikle Gençlerbirliği, Ankaragücü ve Mersin İdman Yurdu kendisini kadrosuna katmak için çok uğraşır. Ancak Ankaragücü içine girdiği mali kriz nedeniyle bu transferden vazgeçer. Mersin İdman Yurdu ve Gençlerbirliği ise Berat'ın bonservisi için 850.000 TL ödemeye hazırdır ancak Berat, menajeri Erdinç Şehit'in isteğiyle bir yıl daha Sakaryaspor'da kalır.

2011-2012 sezonu çok sancılı başlar Sakaryaspor için. Kulübün tam 48 ayrı dosyadan 5 milyon TL civarında borcu vardır ve bu borçlarını ödemeyince sezon başından itibaren transfer yasağıyla karşı karşıya gelir. Bu koşullarda 2. Lig'ten 1. Lig'e çıkan Sakaryaspor, takviye yapmak şöyle dursun, elindeki oyuncuları tutmakta zorlanmaktadır. Alt ligten gelen kadrosuna altyapıdan gelen oyuncuları dahil ederek mücadele veren Sakaryaspor, Bank Asya 1. Lig'te tutunamaz ve ligin dibine demir atar, bu arada bütün mali krizin üstüne teknik direktör Şaban Yıldırım'ın canlı yayında bir telefon bağlantısında işine son verilmesi, yeni gelen yönetimin tekrar Şaban Hoca'yı takımın başına getirmesi, ancak başarısız sonuçların önüne geçilememesi, ardından gelen Yılmaz Vural'ın da takıma beklenen katkıyı yapamaması gibi olaylarla çalkalanan Sakaryaspor'un genç kadrosunda Berat Çetinkaya, dikkatleri en çok çeken isim olur. Yeşil-Siyahlılar'ın 2. Lig yolculuğu haftalar öncesinden kesinleşse de Berat, Süper Lig'e doğru yol alacakmış gibi görünmektedir zira; takımının tam 30 maçında ilk 11'de sahaya çıkan Berat, ligin bitimiyle birlikte Bursaspor ve Beşiktaş gibi önemli takımların transfer listesine girer. (Gelen son haberlere göre Beşiktaş, Berat'ın transferini bitirmiş, iş resmiyete kalmış. )

Teknik direktörü Yılmaz Vural'ın da kendisine soranlara "Bu çocuğu kaçırmayın" dediği Berat, hava toplarındaki hakimiyeti, ikili mücadelelerdeki ısrarı, beklenmeyen anlarda yaptığı kafa vuruşlarıyla dikkat çekiyor. 1.87 boyundaki genç stoper hakkında bütün yorumcuların ortak kanaati; hırslı ve istekli bir oyuncu olan Berat'ın her geçen sezon oyunun üzerine bir şeyler koyduğu ve öğrenmeye, gelişime en açık genç futbolculardan biri olduğu. Kendini geliştirmesi gereken yönü ise, oyunun bazı anlarında yaptığı kontrolsüz faullerle takımını eksik bırakma ihtimali olan bir oyuncu olması. Şu günlerde Fransa'da Toulon Turnuvası'na katılacak olan A2 Milli Takım'ın kampında ilk milli maçına çıkma heyecanı yaşayan Berat'ın neden orada olduğu değil; nasıl olup da bugüne kadar hiçbir genç milli takım kategorisinde forma şansı bulamamış olduğu sorgulanmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder