23 Mayıs 2012 Çarşamba

3. LİG'İN YENİ TAKIMLARINI TANIYALIM 9 : REFAHİYESPOR

Bu sezon BAL'dan 3. Lig'e çıkarak Erzincan'dan Erzincanspor dışında çıkan ilk profesyonel kulüp olma başarısını gösteren 3.800 nüfuslu küçük Refahiye ilçesinin takımı Refahiyespor, 1984'te kurulmuş. Logosuna Refahiye'nin çam ağaçlarını ve ilçenin önemli geçim kaynaklarından arıcılığı simgeleyen arıyı alan kulübün renkleri de Yeşil-Beyaz olmuş. Kurulduğu günden bu yana Erzincan amatör liglerinde mücadele veren ekip, yıllarca Erzincanspor, Erzincan Belediyespor, Fatih Anadolu Teknik Lisesispor gibi ekiplerin arkasında kalıp 3. Lig'e terfi maçlarına katılma hakkı kazanamamış. İlk 2009-2010 sezonunda şampiyonluğa çok yaklaşmış ancak final maçında Erzincanspor'a 4-0 kaybetmiş.

2010-2011 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'in kurulmasıyla bir önceki sezon Erzincan 1. Amatör Küme'yi şampiyon tamamlayan Erzincanspor, Erzincan kontenjanından lige katılmış. 1. Amatör Küme'yi şampiyon tamamlayan Refahiyespor, 1. Grup'u 4. olarak bitiren Erzincanspor'la baraj maçı oynama hakkı kazanmış. Yıllarca yıllık profesyonel tecrübesi bulunan köklü Erzincanspor, baraj maçında tecrübesiz rakibi Refahiyespor'a 3-2 yenilmiş ve Refahiyespor, BAL'a çıkma hakkı kazanmış.

Refahiyespor, BAL'daki ilk sezonuna mütevazı bir kadroyla başladı. Takımı BAL'a taşıyan teknik direktör Ömür Mermerkaya'nın yerine yıllarca Erzincanspor'da top koşturmuş, Erzincanspor'da teknik direktörlük de yapmış olan Mustafa Yılmaz Toyran getirildi. Profesyonel liglerden yalnızca Ankara Demirsporlu Abdullah Ahmed Mutlu transfer edildi. BAL takımlarından İlkadım Belediyesporlu Hayrettin Akgül, Muğlasporlu Okan Akdeniz ile BAL'dan 3. Lig'e çıkma hakkı kazanan Sandıklı Belediyespor'dan Muhammet Emrah Mutlu ve Tuncay Meral takıma dahil edildi. BAL'dan yerel lige dönen Erzincansporlu Adem Birol, Erzincan'ın güçlü kulüplerinden Fatih Anadolu Teknik Lisesispor'da forma giyen Emre Bedir, Yunus Emre Yeşiltaş, Selçuk Doğan ve Mehmet İlhan Özden ile futbol şubesini kapatan Türk Telekomspor'dan Talha Karapınar kadroya katılan diğer isimlerdi.

1. Grup'ta yer alan Refahiyespor, ilk 3 haftada 3 galibiyet alarak liderlik koltuğuna yerleşti. 4. haftada kendi evinde aldığı Göle Belediyespor beraberliği, takipçisi Arhavispor'la olan puan farkının kapanmasına neden olsa da liderliğini sürdürmesini sağladı. 5. haftayı maç yapmadan geçirince yine lider olarak kaldı ancak kendisiyle aynı puana sahip olan Kalkanderespor, Arhavispor ve Ardeşenspor'la puanları eşitlenmiş oldu. Ertesi hafta Kalkanderespor'a 1-0 yenilerek hem sezonun ilk mağlubiyetini aldı hem de liderlik koltuğundan oldu. 7. haftada Arhavispor'u 2-0 yenip liderlik koltuğuna yeniden oturdu ancak bu kez de zirvedeki 4 takım 13 puanda buluşmuştu. 8. ve 9. haftalarda üst üste alınan 2 beraberlik takımı 4. sıraya kadar geriletti. 10. haftada Bayazıtspor'u 0-3'le deviren Refahiyespor, ilk yarının son haftasına lider Ardeşenspor'un 2 puan gerisinde girdi. Bu hafta enteresan şeyler oldu Refahiyespor'da. Takımda her şey yolunda giderken teknik direktör Toyran'la yönetim anlaşmazlığa düştü ve Toyran'ın sözleşmesi feshedilip yerine Toyran'ın Erzincanspor forması giydiği günlerden takım arkadaşı Ernail Aktay getirildi. Refahiyespor, yeni hocasıyla çıktığı11. hafta maçında rakibi Ardeşenspor'u 4-1 gibi net bir skorla geçmeyi başararak yarıyı lider olarak kapattı.

Devre arasında Tuncay Meral'i Erzincanspor'a, Tuğay Karatay ve Talha Karapınar'ı Bayburt İl Özel İdarespor'a veren Refahiyespor; Dersimspor'dan Gökhan Kurutaş, Sivas İl Özel İdarespor'dan Evren Kalaç,
Erzincan Kemahspor'dan Kemal Çukadar ve Ankara Demirspor'dan Hakan Gürel'i transfer ederek ikinci yarıya başladı.

2. yarıya, ilk yarıda olduğu gibi 3 maçta 9 puanla başlayan Refahiyespor, evinde Bayburt Belediyespor'la 1-1 berabere kalsa da takipçisi Kalkanderespor'la puan farkını 5'ye çıkardı. Ardından oynadığı 2 maçı da 5 farkla kazandı Refahiyespor (Göle Belediyespor'u deplasmanda 0-5, zirve yarışındaki Kalkanderespor'u evinde 5-0 yendi). Ancak sonraki hafta Arhavispor'a 2-1 yenilerek liderlik koltuğunu, sezonun ilk haftalarında kimsenin şans vermediği, ikinci yarının parlayan yıldızı 3 Mart Beldespor'a kaptırdı. 18. hafta sonunda lider 3 Mart Beldespor'un da, Refahiyespor'un da, Arhavispor'un da 34 puanı bulunuyordu. Bu mağlubiyetin acısını sonraki hafta Bingöl İl Özel İdarespor'dan çıkardı Refahiyespor : 10-1. O hafta, zirvedeki hesapları karıştıran, ligin düğümünün çözülmesini erteleyen bir gelişme yaşandı. Refahiyespor'la aynı puanda bulunan 3 Mart Beldespor'un otobüsü, takımın 0-2 kazandığı Göle Belediyespor deplasmanından dönerken kaza geçirdi; bir yönetici hayatını kaybetti, çok sayıda futbolcu yaralandı. 3 Mart Beldespor'un maçları ileri tarihlere alındı ki, bu maçlardan biri de 3 Mart Beldespor - Refahiyespor maçıydı. Refahiyespor, kalan iki maçından ilki olan Bayazıtspor maçını kazanarak play-off'a katılmayı garantiledi. Son maçındaysa Ardeşenspor'a 4-3 kaybederek play-off'a 1. olarak katılma şansını 3 Mart Beldespor'la oynayacağı erteleme maçına bıraktı. Bu gelişme üzerine bu kez Ernail Aktay'ın görevine son verildi, son maç öncesi Mustafa Yılmaz Toyran yeniden takımın başına getirildi. 18 Mart'ta 20. hafta maçı olarak oynanması gereken karşılaşma 11 Nisan'da oynandı. Rakibini Hakan Doğan ve Vasfi Karatepe'nin (2) golleriyle 2-3 yenen Refahiyespor, grup 1.'si olarak 3. Lig'e yükselme play-off'larına katılma hakkı kazandı.

1. Grup fikstürü en son tamamlandığı için Refahiyespor, final maçını en son oynayan takım oldu. Rakibi, 6. Grup'u 2. olarak tamamlayıp play-off'larda Siirt Gençlerbirliği ve Kalkanderespor'u 2-0 galibiyetlerle geçen Zara Belediyespor'du. 1 Mayıs'ta Giresun Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmada 75. dakika da golsüz geçilirken 76. dakikada kazanılan penaltıyı Vasfi Karatepe kullandı ve Refahiyespor'u 3. Lig'e bir adım daha yaklaştıran golü attı. 82. dakikada, oyuna 2 dakika önce giren Evren Kalaç, maçın skorunu ve Refahiyespor'un tarihinde ilk kez profesyonel lige çıktığını ilan eden golü attı.

Refahiyespor'un kulüp başkanlığını 2009'dan bu yana, Adalet ve Kalkınma Partisi Refahiye İlçe Yönetimi'nde de yer alan esnaf Abdülkadir Can yapıyor.


                                                                       KADRO


Bu sezon Refahiyespor'un oynadığı 21 maçın tamamında 1986 doğumlu Hayrettin Akgül kaleyi korudu. Sonradan adı İlkadım Belediyespor olarak değişen Gazi Belediyespor formasıyla 3 sezon 3. Lig kadrosunda yer alan Hayrettin, 13 kez profesyonel maçlarda forma giydi. Sezon boyunca, 1 kez, Bingöl İl Özel İdarespor'u 10-1 yendikleri maçta skor 7-0'ken oyuna sonradan giren yedek kaleci Halil İbrahim Koç'sa 1989 doğumlu ve Refahiyespor altyapısından yetişme.

Refahiyespor'un bu sezonki başarısında aslan payı savunmada yakaladığı istikrardı. Sağ bek Okan Akdeniz ile stoperler Muhammer Özer ve Abdullah Ahmed Mutlu takımın bu sezon oynadığı bütün maçlarda forma giydi. 1988 doğumlu Ahmed, takımın en kariyerli oyuncularından. Ahmed, 2 sezon geçirdiği Erzincanspor'un ardından 2 sezon da Ankara Demirspor forması giydi ve toplamda 54 2. ve 3. Lig maçında görev almış. Bir diğer 1988 doğumlu Okan'sa Erzincanspor forması giydiği 2.5 sezonda 2 kez 2. Lig, 4 kez de 3. Lig maçında görev almış bir oyuncu. Okan bu sezon attığı 4 golle (tamamı 75. dakikadan sonra) takımın ofansif yönüne de büyük katkı yaptı. Özellikle deplasmandaki Kelkit Hürriyetspor maçının 88. dakikada attığı gol takımına galibiyet getiren goldü. 1985 doğumlu Muhammer ise 2006-2007 sezonunda Iğdırspor formasıyla 11 kez 3. Lig maçında görev almış. Sol bek Bilal Habip Güler'se Fatih Anadolu Teknik Lisesispor kökenli ve takımdaki 2. sezonunu geçirdi. 18 maçta görev yapan Bilal, 1988 doğumlu. Bu sezon 3 maça çıkan diğer sol bek Halit Kaya ise 1983 doğumlu. Takımda 2. sezonunu geçiren Halit bir ara Erzincanspor'la profesyonel sözleşme imzalamış ama hiç maça çıkmamış. 1984 doğumlu stoper Muhammet Emrah Mutlu 5'i ilk 11'de olmak üzere 8 kez forma giydi. Emrah; Erzincanspor, Çanakkale Dardanelspor, Bağlum Belediyespor ve Tavşanlı Linyitspor formalarıyla 7 sezon profesyonel liglerde forma giymiş, 1 kez de 19 Yaş Altı Milli Takım'a çağrılmış bir oyuncu.

1991 doğumlu Sefa Uludoğan da bu sezon bütün maçlarda ilk 11'de oynayan bir başka isimdi. Erzincanspor altyapı kökenli Sefa'nın profesyonel tecrübesi bulunmuyor. Bir diğer orta saha oyuncusu Adem Birol'sa Erzincanspor ve Aksarayspor formalarıyla 1 kez Türkiye Kupası'nda, 38 kez 2. Lig'te, 16 kez de 3. Lig'te forma şansı bulan bir oyuncu. Adem bu sezon 17'si ilk 11 olmak üzere 19 maçta görev alıp 5 gol kaydetti. Fatih Anadolu Teknik Lisesispor çıkışlı bir diğer oyuncu da 1993 doğumlu orta saha oyuncusu Emre Bedir. Emre, 5'i ilk 11 olmak üzere 11 maçta görev yaptı. Hücuma dönük orta saha olarak oynayan ve takıma devre arasında katılan 1983 doğumlu Evren Kalaç, 9'u direkt olmak üzere 11 kez görev aldı ve 3 gol kaydetti. Fatih Anadolu Teknik Lisesispor kökenlilerden 1993 doğumlu Selçuk Doğan, oyuna 1 kez sonradan girdi. 5 maçta sonradan oyuna giren 1990 doğumlu Dursun Ocakçı ise Refahiyespor altyapı çıkışlı ve takımdaki 7. sezonunu geçirdi. Bu sezon 2 kez direkt oynayan, 7 kez de sonradan oyuna giren 1994 doğumlu Mehmet İlhan Özden, takımda forma giyen en genç futbolcuydu. Bir diğer Fatih Anadolu Teknik Lisesispor kökenli 1992li Vedat Çalık, 3'ü ilk 11 olmak üzere 11 kez forma giydi.

Takımın kaptanı bu sezon bütün maçlarda oynayıp 18 gol kaydeden 1979 doğumlu Vasfi Karatepe. Erzincanspor'da profesyonel olan Vasfi, 7 kez 2. Lig'te forma giymiş bir oyuncu. Takımın Fatih Anadolu Teknik Lisesispor çıkışlı futbolcularından 1990 doğumlu Hakan Doğan da tüm maçlarda görev alıp 13 gol kaydetti. 9 kez maça başlayıp 2 kez de sonradan oyuna giren ve 10 gol atan Gökhan Kurutaş da takımın bir diğer gol ayağıydı. 1985 doğumlu Gökhan, bir sezon geçirdiği Karsspor'da 2 kez 3. Lig maçında görev almış. 1992 doğumlu Hakan Gürel'se oyuna 5 kez sonradan girdi. Refahiyespor'un bu sezonki tek kırmızı kartını takıma ikinci devre dahil olan 1983 doğumlu Kemal Çukadar gördü.

3. Lig'te 30 yaş ve üzeri futbolcuların oynamasını yasaklayan kural değişmezse Vasfi Karatepe önümüzdeki sezon Refahiyespor forması giyemeyecek. Kemal Çukadar, Gökhan Kurutaş, Evren Kalaç, Halit Kaya, Muhammet Emrah Mutlu, Muhammer Özer ve Hayrettin Akgül ise 25-30 yaş arası futbolcular için tanınan 6 kontenjandan biri olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder