12 Mayıs 2012 Cumartesi

TARİHTEN : 27 KASIM 2010 BİRECİK BELEDİYESPOR - ERGANİSPOR MAÇI

Bölgesel Amatör Lig'in ilk kez oynandığı 2010-2011 sezonunda Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Van, Siirt, Şırnak, Bitlis, Hakkari ve Mardin takımları 2. Grup'ta mücadele ediyordu. İlk 4 haftada 12 puan çıkararak grubun zirvesine oturan Birecik Belediyespor, üst üste gelen 2 mağlubiyet ve 1 beraberlikle 15 puanlı Erganispor'un ardında 2. olarak girdi 8. haftaya. O hafta ise evinde Erganispor'u konuk edecek, maçı kazanan ekip haftayı lider tamamlayacaktı.

Volkan Silindir - Yunus Kala - Ahmet Yapıcı - Faruk Barış Öztürk hakem dörtlüsünün yönettiği maça evsahibi Birecik Belediyespor hızlı başlayan taraftı. 25. dakikada Fatih Akça'yla bir gol bulan Birecik Belediyespor ilk yarıyı önde kapattı. İkinci yarıda da hız kesmeyen evsahibi ekip, 60. dakikada Ali Can Şengil'le skoru 2-0'a taşıdı. 74. dakika geçilirken durum hala 2-0'dı.

75. dakikada hakem Volkan Silindir, Erganispor lehine bir penaltı verdi. Penaltı atışını Cihan Işık kullandı ve maç 1-2'ye geldi. 78. dakikada Birecik Belediyesporlu Mehmet Ali Karalar, ikinci sarı karttan kırmızı kart gördü ve evsahibi takım 10 kişi kaldı. 86. dakikada bu kez Erganispor'dan Muhammed Demircioğlu, ikinci sarı kartını gördü ve oyun dışında kaldı.

90. dakikaya girerken hakem bir kez daha Erganispor lehine penaltı noktasını gösterince sinirler gerildi. Oyuncular hakeme itiraz ediyor, tribünlerden protestolar yükseliyordu. Bu arada Birecik Belediyesporlu savunma oyuncusu Ahmet Kutluay, hakeme hakaret ettiği gerekçesiyle kırmızı kart görüyor; evsahibi takım 9 kişi kalıyordu. Penaltı atışını yine Cihan Işık kullandı ve skor 2-2 oldu.

Maç bu sonuçla bitmek üzereydi ki; uzatma dakikalarında hakem Volkan Silindir, 17 dakikada 3. kez konuk takım lehine penaltı noktasını gösterince saha bir anda karıştı. Birecik Belediyesporlu futbolcular hakemin etrafını sarmış, isyan ederken tribünlerden yabancı cisimler yağmaya başlamıştı. O sırada yabancı bir cisim, yan hakemlerden birinin başına isabet etti ve hakem yaralandı. Bunun üzerine Volkan Silindir, penaltıyı kullandırmadan maçı tatil etti ve güvenlik güçleri eşliğinde soyunma odasına doğru yol almaya başladı. Birecik Belediyesporlular iyice çılgına dönmüş; sahaya inen taraftarlar, hakemi dövmek için koşturan futbolcular, hakemlere hakaret eden yöneticiler ortaya çıkmıştı.

Erganispor
Tamamlanamayan maç için Birecik Belediyespor'un ceza alacağı kesindi. Ancak Birecik kamuoyundaki beklenti; hükmen 0-3 mağlubiyet ile bazı sporcu ve yöneticilerin hak mahrumiyeti cezası almasıydı. "Hükmen mağlubiyet kabul ama bari puan silme cezası olmasa" şeklinde özetlenebilecek bir yaklaşımdı onlarınki. Maçın ertesi günü Halil Aslan, Mustafa Alat, Selim Yunus Cura, Celal Bayraktar, Mehmet Polat ve Sinan Yılmaz tedbirli olarak Amatör Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edildiler.

2 Aralık 2010'da toplanan Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Birecik Belediyesporlu futbolcular Halil Aslan, Mustafa Alat ve Selim Yunus Cura'dan hakeme saldırdıkları gerekçesiyle; Kulüp Başkanı Celal Bayraktar, Teknik Direktör Mehmet Polat ve futbolcu Sinan Yılmaz'dan hakeme hakaret ettikleri gerekçesiyle savunma istedi. Ayrıca maçta kırmızı kart gören Ahmet Kutluay'a 3 maç ceza verildi.

Birecik Belediyespor
8 Aralık 2010'da toplanan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu toplanısının gündeminde saha olayları nedeniyle yarıda kalan 3 karşılaşmanın akıbeti vardı. Arhavispor - Çukurçayır Belediyespor maçını 0-4 Çukurçayır Belediyespor lehine tescil edip Arhavispor'un 3 puanını silen Federasyon, Konya Gençlerbirliği - Akdeniz Belediyespor maçını 0-3 Akdeniz Belediyespor lehine tescil etti. Birecik Belediyespor - Erganispor maçıyla ilgili olaraksa 'şok' bir karar aldı. Maç 0-3 Erganispor lehine tescil edildi ve Birecik Belediyespor, Futbol Müsabaka Talimatı'nın 24. maddesinin e bendine dayanılarak ibret-i alem için BAL'dan ihraç edildi ! Birecik Belediyespor'un kalan maçlarının 3-0 rakip takım galibiyetiyle tescil edileceği de karara bağlandı.


Futbol Müsabaka Talimatı'nın 24. maddesinin e bendi :



e) 17. maddenin 2. fıkrasında belirtildiği şekilde kendi seyircileri tarafından herhangi bir bölgenin emniyet ve güvenliğini, hakemlerin, futbolcuların, idareci ve görevlilerin veya müsabakayı izleyen diğer kişilerin can güvenliğini zedeleyecek derecede, sahaların içinde veya dışında, ciddi olaylar çıkarıldığında ve TFF tarafından kanaat getirilen takımların da 17. maddenin 2. fıkrasındaki uygulama bahis konusu olan veya 
olmayan hallerde dahi, sezon sonuna kadar yapacakları müsabakaları iptal etmeye ve devam eden sezonda da bir alt lige indirilmelerine  veya  alt lig bulunmaması halinde ilgili takımın bir sezon süresince ligden ihracına Disiplin Kurulu tarafından karar verilebilir.


Bu madde hükümleri çerçevesinde karar vermeye Disiplin Kurulları yetkilidir.


Disiplin Kurulları’nın verdiği kararlara karşı, kararın tebliğinden  itibaren  7 gün içerisinde itiraz harç makbuzu ile birlikte Tahkim Kurulu’na başvurulabilir.


Talimatta gerçekten ligten ihraç etme yetkisi vardı ve söz konusu maçta bu maddenin koşullarının gerçekleştiği tartışılabilirdi. Ancak konuyla ilgili karar verme yetkisi açıkça belirtildiği üzere Disiplin Kurulları'ndaydı, oysa Birecik Belediyespor'un ihraç kararını Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu almıştı.

Birecik Belediyespor, karar üzerine Tahkim Kurulu'na başvurdu. Kulüp hakkındaki karar o tarihte kesinleşmediği için AFDK 13 Aralık 2010'daki toplantısında verilecek cezalarla ilgili olarak dosyanın incelemeye alınmasına karar verdi. Tahkim Kurulu 5 Ocak 2011'de konuyu görüştü ve oybirliğiyle itirazı reddedip ligten ihraç kararını onadı. AFDK da hemen ertesi günkü toplantısında Halil Aslan, Mustafa Alat ve Selim Yunus Cura'ya 10'ar resmi maçtan; Celal Bayraktar, Mehmet Polat ve Sinan Yılmaz'a 5'er resmi maçtan men cezası verdi.

AFDK'nın aldığı son kararla birlikte maçla ilgili hukuki süreç tamamlanmış oldu. Ortadaki şu soru ise halen yanıtsız : Aynı şey, Süper Lig'teki bir takım başına gelseydi TFF bu kadar cesur davranıp - üstelik de Disiplin Kurulu'nun yetkisini gasp ederek - aynı kararı alabilir miydi?



[Birecik Belediyespor 2011-2012 sezonunda Şanlıurfa Süper Amatör Küme'yi şampiyon tamamlayıp ilin BAL'daki temsilcisi Şanlıurfa İl Özel İdarespor'la baraj maçı oynama hakkı kazandı. 0-0 biten maç sonunda rakibini penaltılarla eleyen Birecik ekibi, BAL'a döndü. Erganispor'sa 3. Lig 2. Grup'u sonuncu tamamlayarak 3. Lig'ten BAL'a düştü. Her ne kadar bu sezon Diyarbakır takımlarıyla Şanlıurfa takımları aynı grupta yer almasa da yapılacak planlamaya göre bu iki takımın yolları önümüzdeki sezon da kesişebilir.]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder