21 Mayıs 2012 Pazartesi

Adanaspor ve Kasımpaşa fin...

Bank Asya 1. Lig'ten Süper Lig'e yükselecek 3. takımı belirleyecek olan play-off maçları bu haftasonu start aldı. Statüye göre ligi 6. bitiren takım, 3. bitiren takımla karşılaşıyordu; buna göre Adanaspor, Çaykur Rizespor'la eşleşti.

Sezonun ilk yarısını 9. sırada tamamlayarak hayal kırıklığı yaratan Adanaspor, 19. hafta sonunda 12. sıraya kadar gerilemişti. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen teknik direktör Levent Eriş'le çalışmakta ısrar etti ve özellikle ikinci yarının son haftalarında gösterdiği olağanüstü çıkışla sezonu 6. olarak bitirip play-off bileti elde etti. Çoğu 1. Lig gözlemcisine göre; ortaya koyduğu iyi futbol ve saha sonuçları hesaba katıldığında; sezonun bitimine 5 - 6 hafta daha olsaydı, Adanaspor Süper Lig'e direkt olarak çıkan 2 takımdan biri olurdu.

Çaykur Rizespor ise bu yılın en iddialı takımlarından biriydi. 11-14. haftalarda liderlik koltuğuna yerleşen Çaykur Rizespor, ikinci yarının ilk dört haftasındaki Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Adanaspor, Göztepe ve Elazığspor maçlarından sadece 2 puan çıkarınca 6. sıraya kadar düştü. Sonraki haftalara kısmen toparlansa da kendi evindeki Kayseri Erciyesspor (0-2), Bucaspor (0-0) ve Giresunspor (0-0) maçlarında bıraktığı puanlarla önemli yaralar aldı. Özellikle, sene sonunda ligten düşen Giresunspor'u 32. haftada yenebilseydi, son 2 haftaya lider Elazığspor'la aynı puanda girecekti. Buna rağmen son haftada Akhisar Belediye Gençlik ve Spor'u yenip yine direkt olarak Süper Lig'e yükselme fırsatını elde etti. Ancak, kritik haftalarda evinde galip gelememe hastalığı nüksedince sahada 3 puan bıraktı ve 3. olarak play-off'a katıldı. Çaykur Rizespor'u iç saha performansının yaktığını söylemek yanlış olmaz. Dış saha puantajında şampiyon Akhisar Belediyespor'un ardından 34 puanla 2. sırada bulunan Rize ekibi, evinde toplayabildiği 25 puanda 11.

Adanaspor'un son haftalardaki inatçı oyunu, yıllardır Süper Lig'e hasret taraftarını kamçılamış, şehirde uzun zamandır görülmeyen bir bayram havasında Çaykur Rizespor maçı beklenmişti. Cuma günü bu atmosferde 5 Ocak Stadı'nı tıklım tıklım dolduran seyircisinin önünde mutlak galibiyet için sahaya çıktı Adanaspor. Çaykur Rizespor'sa play-off yarı finalinin ilk ayağından avantajlı bir sonuçla dönüp seyircisiz oynayacağı kendi evindeki maçta turu geçme amacıyla dengeli bir oyunla sahadaki yerini aldı. Maçın ilk yarısı evsahibi takımın hakimiyetinde geçse de her iki takım da net gol pozisyonları üretmekte zorlandı. Karşılaşmanın 36. dakikasında Adanaspor'un sol beki İlkem Özkaynak'ın Şahinali Terzi'ye yaptığı faulün ardından iki takımın futbolcuları arasında itiş kakış yaşandıysa da hakem Süleyman Abay'ın müdahalesiyle büyümeden önlendi. Karşılaşmanın ilk yarısı başladığı gibi 0-0 sona erdi.

İkinci yarıya da hızlı başlayan Adanaspor oldu. 55. dakikada Talha Mayhoş'un sağ kanattan yaptığı ortada sol direk çizgisinde Barbaros Barut'un kafa vuruşunu çizgi üzerinde bulunan Fahri Tatan çıkardı ancak Süleyman Abay, yardımcı hakeminin uyarısıyla topun çizgiyi geçtiğini tespit ederek orta yuvarlağa koştu. Çaykur Rizespor henüz ilk golün şokunu üzerinden atamamıştı ki; 57. dakikada Adanaspor kalecisi Zülküf Özer'in rakip savunmasının arkasına doldurduğu topta Sezer Özmen'in hatasını affetmeyen Serges Mbilla topu kaleci Ramazan Kurşunlu'nun üzerinden aşırttı ve farkı 2'ye çıkardı. 60. dakikadaysa Burak Çalık'ın sağ kanattan yaptığı ortada topu kafayla ağlara gönderen Serges Mbilla, 5 dakika içerisinde kendisinin ikinci, takımının üçüncü golünü attı. Tam maç koptu, Adanaspor rövanşa en az 3 gol avantajla çıkacak derken sahneye 59. dakikada Cenk Ahmet Alkılıç'ın yerine oyuna giren Ousmane Jallow çıktı ve 62. dakikada Çaykur Rizespor için umut ışıklarını yaktı : 3-1. Kalan dakikalarda Çaykur Rizespor farkı azaltmak için Adanaspor kalesinde daha çok pozisyon ararken evsahibi ekip Çaykur Rizespor'un geride bıraktığı açıklardan yararlanmaya çalıştı. 72. dakikada Adnan Güngör'ün pasında kaleciyle karşı karşıya kalan Serges Mbilla'nın şutunun direkten dönmesi Adanaspor'u 3 farktan etti. 80. dakikadaysa gelişen Çaykur Rizespor atağında İlkem Özkaynak'ın ters kafa vuruşunun direkten dönmesi konuk ekibin çok önemli bir avantajın kaçmasına neden oldu. Maçın son saniyelerinde kaleci Zülküf Özer'i geçen Mesut Yılmaz'ın kafa vuruşu, üstten az bir farkla auta çıkınca maç 3-1 Adanaspor lehine sona erdi.

Adanaspor - Çaykur Rizespor maçının rövanşı 22 Mayıs Salı günü 18.30'da Rize'de oynanacak. Ancak, ligin son haftasında Akhisar Belediyespor maçında çıkan olaylar nedeniyle maç seyircisiz oynanacak.

Play-off yarı final ilk ayak maçlarının diğeriyse cumartesi günü Konya'da oynandı. Ligi 4. olarak tamamlayan Kasımpaşa, ligi 5. tamamlayan Konyaspor deplasmanındaydı.

2007-2008 sezonunda transfer ettiği Milos Mihajlov'a olan 450.000 Euro borcunu ödemeyince FIFA tarafından iki transfer dönemi için transferden men cezası alarak sezona girdi Konyaspor. Üstelik de Kamil Zayette, Mehmet Sedef, Peter Grajciar, Veli Acar, Barbaros Barut, Orkun Usak gibi bu ligin üzerinde yetenekleri olan oyuncularını kaybetmiş; yerlerine hiçbir oyuncuyu transfer edememişti. Bu koşullar altında Selim Ay, Muhammet Yürükuslu, Ali Dere, Abdülkerim Bardakcı, Recep Aydın, Tolga Ünlü, Mehmet Abdullah Çoban gibi genç ve tecrübesiz oyuncuların yanısıra Erdinç Yavuz, Mariusz Pawelek, Gökhan Emreciksin gibi az sayıdaki deneyimli oyuncusuyla yola çıktı Yeşil-Beyazlılar. İlk 4 haftada 3 puan alabilen Konyaspor, 5. haftadaki Sakaryaspor maçıyla çıkışa geçti. İlk yarı sonunda Konyaspor 6. sıradaydı. 20. haftadan başlayarak 3 hafta üst üste galibiyet alarak 3. sıraya kadar yükseldi Konyaspor ancak o da tıpkı Çaykur Rizespor gibi çok kritik maçlarda evinde puan kayıpları yaşadı. 26. haftada Çaykur Rizespor'u yenseydi haftayı 2. kapatacaktı ancak 1-3 kaybetti. 28. haftada sezon sonunda küme düşen Giresunspor'la evinde 1-1 berabere kaldı. 30. haftadaysa Süper Lig yolundaki rakibi Akhisar Belediyespor'la yine evinde 0-0 berabere kalıp 2. olma şansını yitirdi. Bütün bu puan kayıplarına rağmen 32. haftada ayağına altın tepside liderlik fırsatı geldi ancak Adanaspor'a 0-2 yenilip son 2 haftaya 4. olarak girdi. 33. haftada deplasmanda gelen Göztepe mağlubiyeti sonucu doğrudan terfi şansını tamamen yitirdi ve play-off'a katıldı. Konyaspor'un bütün sezon boyunca göze çarpan en önemli özelliği zor gol atıp zor gol yemesiydi. Ligin en az gol yiyen takımı olan (25) Yeşil- Beyazlılar, attıkları 35 golle küme düşen Giresunspor'un (39) arkasında kaldı.

Kasımpaşa, 2011-2012 sezonunun favori takımıydı. Sezona geçtiğimiz yıl Orduspor'un Süper Lig'e çıkmasında büyük emeği olan Uğur Tütüneker yönetiminde giren Kasımpaşa'nın kadrosunda Azar Karadaş,  Nikolay Dimitrov, Cenk İşler, Gökhan Güleç, Ersen Martin, Ali Bilgin Şahin Aygüneş, Sancak Kaplan gibi çok tecrübeli ve yetenekli oyuncuları vardı. Sezon boyunca üst sıralarda yer alsa da beklenmedik puan kayıplarıyla beklentilerin altında kaldı. Ligin 8. haftasında gelen Boluspor beraberliği haftayı 8. kapatmasına neden oldu. Bu haftadan sonra bir hafta deplasmanda puan kaybı, ertesi hafta evinde galibiyet şeklinde bir seriye girdi Kasımpaşa. İlk yarının son haftasında gelen Bucaspor galibiyeti sayesinde devreyi 3. olarak tamamladı. İkinci yarının ilk 4 haftasında topladığı 10 puan 2. sıraya yerleştirdi ve doğrudan Süper Lig yarışına ortak etti İstanbul ekibini. Ancak 2. yarıda Kasımpaşa da Çaykur Rizespor ve Konyaspor gibi evinde çok kritik maçlarda puan kaybetme sendromuna tutuldu. 22. haftada Çaykur Rizespor'a 1-2 yenilmesine rağmen 2. olarak kaldı ancak büyüklerin belalısı Giresunspor'la evinde 2-2 berabere kalınca 4. sıraya düştü. 26. haftadaysa kendisi için hayati önem taşıyan maçta rakibi Akhisar Belediyespor'a 1-2 yenilerek liderin 5 puan gerisinde kaldı. Bir sonraki hafta Gaziantep Büyükşehir Belediyespor karşısında alınan 4-1 mağlubiyet Uğur Tütüneker dönemi sona erdirip Metin Diyadin dönemini başlattı. Metin Diyadin'in takımın başında çıktığı ilk maçta bu kez Adanaspor'la evinde 1-1 berabere kaldı. 30. haftada Elazığspor'dan aldığı 0-1 mağlubiyet, rakibine Süper Lig kapılarını açarken kendini yarıştan uzaklaştırdı. Evinde cömertçe puanları harcamasına rağmen zirve yarışındaki takımların akıl almaz puan kayıpları Kasımpaşa'yı son 2 haftaya lider Elazığspor'la aynı puanda soktu. 33. haftada rakip ligten düşme hattında bulunan Tavşanlı Linyitspor'du. Kasımpaşa kendi evindeki bu maçı da 0-1 kaybedip direkt olarak yükselme fırsatını bir kez daha tepti.

Cumartesi günü Konya Atatürk Stadı'nda 5 Ocak Stadı'nı aratır bir manzara vardı. Konyaspor, transfer yasağına rağmen kimsenin ihtimal vermediği sezonda büyük işler başarmış, öyle ya da böyle Süper Lig mücadelesi verirken tribünlerde büyük boşlukların olması Konyalılar'ın şapkalarını önlerine koyup düşünmelerini gerektirir cinstendi. İlk dakikaları orta saha mücadelesi şeklinde maçta ilk net gol pozisyonunu Konyaspor buldu. 33. dakikada rakip savunmanın arkasına koşu yaparak kaleciyle karşı karşıya kalan Ali Dere'nin vuruşu kaleci Tolga Özgen'den döndü. Dönen topu kafayla tamamlayan Ali Dere'nin bu vuruşunu da Kasımpaşa savunması çizgiden çıkardı. 44. dakikada Konyasporlu Erdinç Yavuz'un Kasımpaşalı Murat Akın'ın omzuna gelen tekmesiyle iki takım oyuncuları arasında gerginlik yaşandı. Hakem Özgür Yankaya'nın pozisyonda sarı kartını kullanmasına Kasımpaşalı oyuncular tepki gösterdi.

İkinci yarıda Kasımpaşa, oyunun hakimiyeti eline geçirdi. Ancak Murat Akın ve Gökhan Güleç'le gole yaklaşsa da aradığı golü bulamadı. Maçın kaderini değiştiren dakika ise 74. dakikaydı. Konyasporlu Serkan Şahin'in cezası önünde kaptırdığı topla buluşan Kasımpaşalı Adem Büyük şık hareketlerle Konyaspor kalesine yaklaştı ve topu düzgün bir vuruşla ağlarla buluşturarak takımını deplasmanda öne geçirdi. Golde sezon boyunca çok iyi performans ortaya koyan kaleci Mariusz Pawelek'in yakınından geçen topu seyretmekle yetinmesi not edilmesi gereken noktaydı. Bu dakikadan Konyaspor, atak yapmayı üretmeyi denese de organizasyon kabiliyetinden uzaktı. 77. dakikada Can Parlayan ve Ertuğrul Arslan'ın oyuna girmesi de Yeşil-Beyazlılar'a beklenen katkıyı sağlayamadı. 81. dakikada Konyaspor, aradığı golü kendi kalesinde Ali Bilgin'in vuruşunda görmek üzereydi ancak top az bir farkla auta çıktı. Bir sonraki dakikadaysa Azar Karadaş'ın sağ kanattan kaçırdığı Nikolay Dimitrov, attığı deparla ceza sahasına sokuldu ve kaleci Mariusz Pawelek'in soluna doğru vurdu. Pawelek'in eline çarpan top 2. kez filelerle buluştu. Bu sezon 'yılın kalecisi' olabilecekken play-off ilk maçında iki hatalı gol yiyen Mariusz Pawelek',n maçın en talihsiz adamı olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır. Maçın kazananları ise Metin Diyadin göreve geldiğinden beri yıldızları hocayla pek barışmayan ve zaman zaman takımdan kesilen; ancak Kasımpaşa'ya galibiyeti getiren golleri atan Adem Büyük ve Nikolay Dimitrov'du.

Konyaspor - Kasımpaşa maçının rövanşı 23 Mayıs çarşamba günü 18.30'da İstanbul'da oynanacak. Bu maç da Çaykur Rizespor - Adanaspor maçı gibi seyircisiz oynanacak. Sebep ise 33. haftada Kasımpaşa - Tavşanlı Linyitspor maçında evsahibi takım taraftarlarının çıkardığı olaylar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder