12 Nisan 2012 Perşembe

YETENEK AVCISI : SALİH UÇAN (BUCASPOR)

Bloğumda bundan sonra yapmaya çalışacağım şeylerden biri de Süper Lig dışındaki kulüplerde forma giyen ancak henüz kamuoyunca yeterince tanınmayan genç futbolcuları tanıtmak olacak. "Yetenek Avcısı" ismini verdiğim bu köşenin ilk konuğu Bucasporlu Salih Uçan.


6 Ocak 1994'te Marmaris'te dünyaya gelen Salih, ilk kez 10 yaşında Marmaris Belediye Gençlikspor'da lisans sahibi olur. O yıllarda 2. Lig B Kategorisi'nin dişli takımlarından olan Marmaris Belediye Gençlikspor'un (2009-2010 sezonunda ise artan maliyetlere kaynak bulamadığı gerekçesiyle profesyonel liglerden çekildiğini açıklayacaktı) altyapısında 4 sene boyunca orta sahanın ortasında forma giyen Salih, altyapı organizasyonuyla hemen her takımın önüne geçen Bucaspor'un altyapı hocalarının dikkatini çeker ve 2008-2009 sezonunda bu takıma transfer olur. Buradaki performansıyla Fenerbahçeli Recep Niyaz (o zamanlar Denizlisporlu'ydu), Kayserisporlu Okay Yokuşlu (o zamanlar Altaylı'ydı)  gibi isimlerin yer aldığı 15 Yaş Altı Milli Takım'a çağrılır ve 8 Nisan 2009'da Bulgaristan'ı 4-0 yendikleri maçta 51. dakikada Beşiktaşlı Mehmet Erkut Şentürk'ün yerine oyuna girer. Ardından 5 kez daha 15 Yaş Altı Milli Takım formasını giyer. Ertesi  sezon Sarı-Lacivertli formayla 16 kez 16 Yaş Altı Akademi Ligi maçında ve 7 kez 18 Yaş Altı Bölgesel Gençlik Geliştirme Ligi maçına çıkar. Aynı dönemde milli takım çıtasını da yukarı koyar, 14 kez 16 Yaş Altı Milli Takım'a çağrılır. Bucaspor'un Süper Lig'te mücadele ettiği 2010-2011 sezonundaysa bir üst seviyeye yükselip A2 takımının 19 maçında forma giyer; Salih artık 7 kez 17 Yaş Altı Milli Takım formasını giymiş genç bir futbolcudur. Ziraat Türkiye Kupası'nda Yeni Malatyaspor'u 2-1 yendikleri karşılaşmada 90 dakika forma giyerek ilk kez a takımla bir maça çıkar. Yine Türkiye Kupası maçında 87. dakikada Manucho'nun yerine girerek Şükrü Saracaoğlu Stadı'nda Fenerbahçe galibiyeti yaşar.

2011-2012 sezonunda Bucapor, Bank Asya 1. Lig'te oynamaktadır; Salih de sezonun 4. haftasında Bucaspor'un evinde Konyaspor'la 0-0 berabere kaldığı maçın 85. dakikasında Torric Jebrin'in yerine oyuna girerek kariyerinin ilk profesyonel lig maçına çıkar. Ertesi hafta Kartalspor'a deplasmanda 1-0 kaybettikleri maçta hocası Sait Karafırtınalar, bu kez 60. dakikada Aykut Çeviker'in yerine Salih'i oyuna alır. Ardından 1 kez A2 Ligi'nde ilk on bir oynar, iki kez de Bank Asya 1. Lig maçında sonradan oyuna girer. Tarihler 22 Kasım 2011'i gösterdiğinde, Bucaspor'un 20 yaşındaki Ganalı yıldızı Torric Jebrin, "Beni Arsenal, Atletico Madrid gibi kulüpler istemesine rağmen Bucaspor'u tercih ettim. Ancak 5 aydır maaşımı ve maç başı ücretlerimi alamadım." açıklamasını yaparak kulüple olan sözleşmesini tek taraflı olarak fesheder. Bir sezon önce düştüğü Süper Lig'e çıkma hesapları yaparken en önemli oyuncularından birini kaybeden Bucaspor camiası bu haberle sarsılır. Bucaspor yönetimi, bu tek taraflı feshi kabul etmediğini, yasal sürecin başlatıldığını açıklar. Sonrasında ismi Galatasaray'la da anılan Jebrin, devre arasında Trabzonspor'a transfer oldu (ancak şu ana kadar hiçbir Süper Lig maçında forma giymedi). Bütün bu hengameden karlı çıkan tek isimse Bucaspor'un genç yeteneği Salih Uçan olur. Zira, Jebrin'in takımdan ayrılmasıyla çok daha fazla forma şansı bulur. Jebrin'in fesih açıklamasından 2 gün sonra, 24 Kasım 2011'de Bucaspor'un Akhisar Belediye Gençlikspor'a 1-3 yenildiği maçta memleketi Muğla'nın plaka kodu olan 48 numaralı formayla hayatında ilk kez profesyonel bir lig maçında ilk onbirde oynar. Ligin ilk yarısı bitene dek birkaç maçta daha forma şansı bulur Salih. Orta sahada gerek ofansif gerekse de defansif özellikleriyle ideal bir oyun kurucu olarak göze çarpan Salih, ikinci yarının başlamasıyla birlikte ilk on birin değişmez oyuncularından biri oldu ve bu sezon 20 maçta forma buldu. 

Bir süredir basında Manchester City, Real Sociedad, Valencia ve Villareal'in kendisini izlediği haberleri çıkan Salih, şu ana kadar 6 kez 15 Yaş Altı, 14 kez 16 Yaş Altı, 7 kez 17 Yaş Altı, 3 kez 18 Yaş Altı ve 6 kez 19 Yaş Altı olmak üzere 36 kez milli formayı giymiş. Henüz 18 yaşında olan Salih'in ismini ileride çok daha sık duyacak gibiyiz.

4 yorum:

  1. Uzun zamandır bu kadar kaliteli genç bir oyuncu izlememiştim. Başarılarının devamını diliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Bunların yanında Salih Uçan 2011 yılında U18 Milli takımının katıldığı Vaclav Jezek turnuvasında, turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi. 2010 Yılında U16 Milli takımımızın katıldığı V. Bannikov Turnuvası’nda “En iyi orta saha oyuncusu” ödülüne layık görüldü.

    2010-2011 sezonunda (16 Yaşında) Şükrü Saraçoğlu Stadında Fenerbahçe galibiyeti yaşadı.

    YanıtlaSil
  3. Güzel katkınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. alex benzeri stili var.buca dac kalır ilk 11 oynamaya devam ederse 1-2 yıla kalmaz alexten bile iyi olur

    YanıtlaSil