13 Nisan 2012 Cuma

PORTRE : YUNUS ALTUN

Futbol camiasının belki de en şanssız, gelmeyi hak ettiği yere gelememiş oyuncularının başında gelir Yunus Altun. Oynadığı her takımda verilen fırsatları değerlendirmesine, kariyerinde 3 sezon gol kralı olmasına rağmen "alt liglerin topçusu" olmaktan kurtulamaz Yunus. Günümüz Mehmet Kakil'i olur bir başka deyişle.

25.07.1977'de Eyüp'te doğan Yunus, 2 sezon Fenerbahçe PAF Takımı'nda oynadıktan sonra ilk kez 1996-1997 sezonunda 2. Lig B takımlarından Hatayspor'da profesyonel olur. Kariyerinin henüz 2. maçında yaptığı hat-trick yaparken Hatayspor'un forvet ikilisini, kaderi bir anlamda örtüşecek olan Mehmet Kakil'le oluşturur. İlk sezonunda 19 maça çıkıp 11 gol bulan Yunus, ertesi sezon da Hatayspor formasıyla 29 maçta 14 gol atarak dikkatleri üzerine çeker. 25.02.1998'de Ümit Milli Takım'ın Aydın Adnan Menderes Stadı'nda Fransa'ya 0-1 yenildiği özel maçta Ali Tandoğan, Ali Güneş, Erhan Albayrak, Tolga Seyhan gibi futbolcularla birlikte ilk kez ümit milli formayı giyer. Aynı yıl Ümit Milliler'in Rusya'ya deplasmanda 2-0 yenildiği özel maçta ve Cumhuriyet'in 75. yılı nedneiyle düzenlenen Atatürk Kupası'nda ümit milli takımın bir parçasıdır. Bu kez takım arkadaşları arasında Nihat Kahveci, Emre Belözoğlu, Hüseyin Çimşir, Ahmet Dursun da vardır.

1998-1999 sezonunda ise diğer bir 2. Lig temsilcisi Kayserispor'a transfer olur. Burada forma giydiği 58 maçta '2 maçta 1 gol' ortalamasını tutturarak 26 golle artık ligin kalburüstü futbolcularından olduğunu kanıtlayan Yunus 2000-2001 sezonunda yine 2. Lig'te mücadele eden Konyaspor formasını 2 seneliğine giyer. Burada da 71 maçta 44 golle Kayserispor'daki istastistiğinin de üstünde harika bir performans sergiler. 2001-2002 sezonunda Konyaspor formasıyla 2. Lig A Kategorisi Gol Kralı olsa da Konyaspor ligi 5. bitirerek 1. Lig'e çıkma hakkı elde edemez. Yıllar sonra verdiği bir röportajda o sezonun sonunda Beşiktaş'a boş mukaveleye imza attığını ancak Sinan Engin'in "Bu takımda Pascal Nouma, Ahmet Dursun, İlhan Mansız gibi yıldızlar var. Oynayabileceine inanıyor musun?" sorusuna sinirlenip Beşiktaş'a gitmekten vazgeçtiğini anlatır. Ertesi sezon, yine 2. Lig Gol Kralı olur, bu kez Çaykur Rizespor formasıyla. Yunus'un 26 maçta 24 gol atarak inanılması güç bir başarı sergilediği sezonda Çaykur Rizespor da ligi 2. bitirerek Süper Lig'e çıkma hakkı kazanır.

Bursaspor formasıyla...
Artık Süper Lig takımlarının transfer gündeminden düşmeyen Yunus, 2003-2004 sezonu için Süper Lig'te 2. sezonunu geçirecek olan Elazığspor'a transfer olur. Elazığspor'un 22. puanla 17. tamamlayarak küme düştüğü sezonda Yunus yine kendisinden bekleneni fazlasıyla verir ve 27 maçta 16 gol kaydederek Zafer Biryol, Pierre van Hooijdonk, Serkan Aykut ve Tuncay Şanlı'nın ardından gol krallığı yarışında 5. olur. Bu sezon, Galatasaray'a İstanbul'da attığı 2 gol, gündeme oturmasına neden olur. Elazığspor küme düşse de Yunus Süper Lig'te oynamaya devam eder; bu kez durak komşu Malatyaspor'dur. Burada da 10 maçta 5 gol atarak kendinden bekleneni verir. Devre arasındaysa yine bir Süper Lig ekibi olan Diyarbakırspor'a transfer olur. İlk kez Diyarbakırspor formasıyla kötü bir sezon geçirir ve ikinci yarıdaki tüm maçlara çıkmasına rağmen gol atamaz. Bu düşüş, onun yeniden 2. Lig A Kategorisi'ne düşmesine mal olur ve Bursaspor'la sözleşme imzalar. Burada forma giydiği 29 maçta attığı 11 golle Bursaspor'un Süper Lig'e dönmesinde pay sahibi olur. Ancak Yunus, ertesi sezon kadroda düşünülmeyince 2. Lig A Kategorisi takımlarından Mardinspor'a geçer. 2006-2007 sezonunun ilk yarısında Diyarbakırspor macerasının bir benzerini Mardinspor formasıyla yaşar ve 8 lig maçına çıkımasına rağmen gol atamaz. Devre arasındaysa aynı ligten Kocaelispor'da oynamaya başlar. Burada da 17 maçta 2 golle hayalkırıklığı yaratan Yunus, bu kez sezon sonunda (2. Lig A Kategorisi'nin adının Bank Asya 1. Lig olmasıyla birlikte lig piramidinin 3. seviyesine denk düşen) 2. Lig takımlarından Etimesgut Şekerspor'un kadrosuna katılır. Yükselme Grubu'na kalıp play-off maçında Güngören Belediyespor'a yenilerek elenen Etimesgut Şekerspor'da Yunus 36 maçta yer alır ve 16 gol atarak bir kez daha gol kralı olur. Karşıyaka'nın Bank Asya 1. Lig'i 6. bitirip play-off'a kaldığı, play-off'ta Bolurspor'u eleyip Kasımpaşa'ya uzatmalarda elendiği sezonda Yunus 29 maçta 4 gol atarak takımın bir parçası olur.


Yunus, sezonu Altay'da geçiriyor.
2009-2010 sezonunda Bucaspor formasıyla, Bursaspor'da yaşadığı Süper Lig'e çıkma sevincini yaşar. Devre arasında alacaklarını alamadığı için kulübünü Federasyon'a şikayet eden Yunus, yönetim tarafından alacakları garanti edilince takımda kalmaya karar verir ve ligteki 34 maçın tamamında oynar ve 11 golle yine takımının en önemli parçalarından biri olur. 2010-2011 sezonunda yine Süper Lig'e çıkacak takımın kadrosundadır. Ancak devre arasında Mersin İdman Yurdu'ndan ayrılıp Karşıyaka'ya dönünce terfi yarışından uzak kalır. Yunus Mersin İdman Yurdu formasıyla 15 maçta 5 gol, Karşıyaka formasıyla 6 maçta 2 gol bulmuştur.

Yunus, 2011-2012 sezonunu ise yine bir İzmir takımında ancak bu kez 2. Lig Beyaz Grup'ta Altay formasıyla geçiriyor. Kariyerindeki 3. İzmir takımında oynayan 35 yaşındaki Yunus şu ana kadar forma şansı bulduğu 21 maçta 13 gol atarak "bir Yunus klasiği" sergilemeye devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder