11 Nisan 2012 Çarşamba

Şampiyon Osman, Galatasaraylı Evren, Serkan Turhan...

20  Mayıs 1973... Yalnızca bir takımın 1. Lig'e yükseleceği 2. Lig Kırmızı Grup'ta son iki haftaya Kayserispor 28 haftada topladığı 37 puanla; takipçilerinden Trabzonspor 36 puanla, Gaziantepspor'sa 35 puanla giriyor. Sondan bir önceki hafta Kayserispor ligde İstanbulspor deplasmanına, Trabzonspor Sakaryaspor deplasmanına, Gaziantepspor ise Gençlerbirliği deplasmanına gidiyordu. Galibiyete 2, beraberliğe 1 puan verilen dönemde şampiyonluk mücadelesi veren üç takımdan herhangi birinin puan kaybetmesinin telafisi olmayacaktı; ya da herkes öyle sanıyordu.

Kayserispor, 60. dakikada Müjdat'ın attığı gole cevap veremeyince sahada 2 puan bıraktı. Bütün kulaklar Sakarya'dan gelecek habere odaklanmıştı ki; Trabzonspor'un Sakarya deplasmanından 0-0 beraberlikle döndüğü haberi herkesi sevindirdi. Şampiyonluk yarışında diğerlerinden bir adım geride olan Gaziantepspor da Ankara'dan 1-1 beraberlikle dönünce; ikili averajın değil genel averajın dikkate alındığı o yıllardaki sistemde, Kayserispor 37 puan ve 3 averaj farkıyla lider, Trabzonspor 37 puan ve Gaziantepspor da 36 puanla son haftaya girdiler. Her üç takım da evinde oynayacaktı son maçlarını : Kayserispor - Orduspor, Trabzonspor - Gençlerbiriği, Gaziantepspor - Afyonspor.

Trabzonspor 1972-1973 kadrosu, kaleci Şenol Güneş.
27 Mayıs 1973... 1972 - 1973 sezonunun son maçında Kayserispor, Orduspor önünde sağlı sollu ataklarla gol bulmaya uğraşıyor, ancak beklenen gol bir türlü gelmiyordu. Tam o sıralarda Trabzon'da da garip şeyler oluyordu. Kente gelen Gençlerbirliği kafilesi hiç de dostane karşılanmamış, Gençlerbirliği futbolcuları ve idarecileri de can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle maça çıkmama kararı almışlardı. Maç, çok yüksek ihtimal 3-0 Trabzonspor lehine tescil edilecekti ama bu skorun kimin işine yarayacağı henüz anlaşılamamıştı. Zira, Kayserispor'la Trabzonspor arasındaki averaj farkı 3'tü, Kayserispor rakibini 1-0 bile yense averajla şampiyon olacaktı ve Trabzonspor 3'ten fazla gol farkıyla galip gelme imkanını yitiriyordu. Diğer taraftan ise Kayserispor'un Ordu karşısında puan bırakması durumunda Trabzonspor'un muhakkak galip gelmesi gerekiyordu ki bunun en garantili ve zahmetsiz yolu hükmen tescille 3-0 kazanmaktı.Gaziantepspor ise Afyonspor'u 8-0'la geçmesine rağmen; Kayserispor'un berabere kalması durumunda averajla önüne geçiyor ancak Trabzonspor'un hükmen galip gelmesi durumunda devredışı kalıyordu.

88. dakikada Kayserispor bir serbest vuruş kazandı. İçeriye doldurulan top Orduspor kale sahası içerisinde karambolde kalınca stoper Osman Nuri Turhan sol ayağıyla topa vurdu ve 1-0... Bu golle Kayserispor tarihinde ilk defa 1. Lig'e çıkıyordu, Osman Nuri ise "Şampiyon Osman" olarak anılacaktı yıllar yılı.

Türkiye 2. Ligi'ni Kırmızı ve Beyaz Grup'ta birinci bitiren 2 takım "2. Lig Şampiyonluğu" ünvanı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası'na katılım hakkı (amatör lig şampiyonuyla 2. Lig şampiyonu karşılaşırdı) için tarafsız sahada karşı karşıya geliyordu. Rakip, Beyaz Grup'u 1. bitiren Adana Demirspor'du.

Çerçeve içindeki, Kayserispor formasıyla Osman Nuri
Turhan, nam-ı diğer "Şampiyon Osman".
12 Haziran 1973... Kırmızı Grup şampiyonu Kayserispor, Beyaz Grup şampiyonu Adana Demirspor'la Ankara 19 Mayıs Stadı'nda karşı karşıya geliyor. Maçın hakemi Talat Tokat. Adana Demirspor'un tandeminde ise Fatih Terim - Sakıp Özberk var. Adana Demirsporlu Bektaş Yurttaş'ın golüne Kayserispor Mustafa Yücel'in golüyle karşılık verince maç penaltılara kalıyor. Her iki takım da ilk 4 penaltısını gole çevirmiştir (gol yapanlardan biri de Fatih Terim'dir). Kayserispor adına 5. penaltıyı kullanan Bülent Meray penaltıyı kaçırınca Adana Demirspor klişe spor basını tabiriyle kupanın bir ucundan tutar. Ancak Burhan Sürer de gol yapamayınca penaltılar uzar. Kayserispor adına 7. penaltıyı kullanmak üzere Şampiyon Osman topun başına geçer ve gol yapar. Adana Demirspor'un 7. penaltıcısı Hasan Özden gol yapamayınca Kayserispor 2. Lig Şampiyonu olur. Yine Osman gol atmış, yine şampiyonluk gelmiştir.

Osman Nuri Turhan 1969-1970 sezonunda Düzcespor'dan transfer edilmiştir Kayserispor'a. Takımı 1. Lig'e çıktıktan sonra da Kayserispor formasını giymeye devam etmiş ancak 1975-1976 sezonunda geçirdiği bir kaza sonucu futbolu bırakmıştır. Ancak ne Kayseri'den ne de futboldan kopabilen Turhan bir dönem amatör futbolculuk bir de teknik adamlık yapmıştır.

10 Eylül 1974... 25 yaşındaki Şampiyon Osman'ın takımı 2 gün önce sezonunun ilk maçında deplasmanda Boluspor'dan 1 puan almış ve Kayseri'ye dönmüştür. Osman'ı ise bambaşka bir heyecan beklemektedir. Zira 10 Eylül 1974'te ailenin yeni ferdi Evren Nuri Turhan aralarına katılır.

Evren de babası gibi futbolcu olmayı kafasına koymuştur. Ortasahada gören yapan Evren, futbola Şekerspor altyapısında başlar. Burada kısa zamanda dikkat çeker ve 29 Mart 1991'de 16 Yaş Altı Milli Takım'ın Çekoslavakya'yı 5-3 yendiği karşılaşmada forma giyer. Ardından bir kez daha 16 Yaş Altı Milli Takım'a çağrılan Evren, bir ay sonra bu kez 18 Yaş Altı Milli Takım'ın hem de Avrupa Şampiyonası grup eleme maçında forma giyer. Gösterdiği performansla kısa zamanda 18 Yaş Altı Milli Takım'ın gediklisi olur.

6 Kasım 1992'de ise Balıkesirspor'la hayatının ilk profesyonel sözleşmesini imzalar. 2. Lig'te mücadele eden Kırmızı - Beyazlılar'da Emre Aşık takım arkadaşıdır. 2 sezon Balıkesirspor forması giyen Evren, 1994-1995 sezonunda, 1. Lig'e bir sezon önce çıkıp uzun bir süre zirve mücadelesi verdikten sonra 6. sırada tamamlayan Kocaelispor'a transfer olur. Aynı dönem artık Ümit Milli Takım'ın değişmez oyuncuları arasında yerini almıştır. Fahrettin Ömerli, Mert Meriç, Ümit İnal, Faruk Yiğit gibi isimleri artık Kocaelispor'la özdeşleşmiş futbolcuların yanı sıra Galatasaray'ın efsanevi stoperi "Rambo" Yusuf Altuntaş ve eski Beşiktaşlılar Zeki Önatlı ile Turan Uzun'la Kocaelispor'da; Okan Buruk, Ayhan Akman, Serkan Aykut, Celil Sağır, Tayfun Korkut gibi isimlerle de Milli Takım'da birlikte forma giymektedir. Yeşil-Siyahlılar'da geçen 1.5 yılın ardından ismi büyük takımlarla anılmaya başlayan Evren, Galatasaray'ın transfer listesinde baş köşeye yerleşir.

Graham Souness'in teknik direktörülüğünü yaptığı Galatasaray ilk yarıyı, lider Trabzonspor'un 9 puan gerisinde 4. olarak tamamlamıştı. Souness, ara transferde savunmaya Feyenoord'tan Ulrich van Gobbel'in ortaya sahaya da Kocaelisporlu Evren Nuri Turhan'ın Saffet Sancaklı'yla takasına onay verir. 11 Ocak 1996'da Galatasaray'a imza atan Evren'in şu demeci çıkıyordu gazetelerde : "Herkes benim burada kaybolacağımı ve ezileceğimi sanıyor. Ama ben ezilmeyeceğim. Yaşım genç olduğu için oynayamayacağımı ve hatta bekleyeceğimi düşünüyorlar. Ama bu yanlış. Ben yedek kulübesini değil ilk on biri istiyorum."


Evren'in Galatasaray
macerası kısa sürdü.
Tugay Kerimoğlu, Hakan Şükür, Bülent Korkmaz, Arif Erdem, Okan Buruk, Ergün Penbe, Dean Saunders vd. oyunculara sahip olan Galatasaray o sezon ligi 4. tamamlasa da finalde Fenerbahçe'yi yenerek Türkiye Kupası'nı kazanır.Evren de 15 1. Lig, 5 de Türkiye Kupası maçına çıkıp 1 de gol atarak -üstelik derbi maçında 1-2 galibiyet getiren gollerden birini Beşiktaş'a karşı- takımın önemli isimlerinden biri olur.

1996'nın yaz aylarında Fatih Terim, Galatasaray'ın başına geçince Evren'in kulüpteki geleceği tartışılmaya başlar. 1996-1997 sezonunun ilk yarısında 9 maça çıkan Evren, devre arasında yeniden Kocaelispor'a transfer olur. Bu kez takım arkadaşları arasında Tayfur Havutcu, Soner Boz, John Lesiba Mosheu, Dumitru Stingaciu, Erhan Albayrak da vardır. Yeşil - Siyahlılar, ligi 7. bitirerek pek bir varlık gösteremese de Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor'u 1-0 yenerek Türkiye Kupası'nı kazanırlar. Bu arada 12 Haziran 1997'de Hırvatistan maçında 84. dakikada Abdullah Ercan'ın yerine oyuna girerek ilk kez A Milli olur. 3 gün sonraki Japonya maçında ise ilk onbirde başlar, 46. dakikada yerini Tolunay Kafkas'a bırakır.

1997-1998 sezonunda Holger Osieck yönetimindeki Kocaelispor, Avrupa Kupa Galipleri Kupası ilk turunda Romanya'nın National Bükreş (şimdiki adıyla Progresul Bükreş) takımıyla eşleşir. 18 Eylül 1997'de Kocaeli'de oynanan ilk maçta Şampiyon Osman'ın oğlu Evren de kulüp takımları kariyerinin ilk uluslararası maçına çıkar. İlk maçı 2-0, ikinci maçı da 0-1 kazanan Kocaelispor; başa baş mücadele ettiği Lokomotif Moskova'ya 2-1 ve 0-0 sonuçlarıyla elenir. Kocaelispor ligi 10. tamamlarken Evren 25 kez ligte, 6 kez de kupada forma giyer. 1998-1999'da da ligi 5. bitirip Intertoto'ya katılma hakkı kazanan takımın bir parçasıdır.

Fadıl Akgündüz
1999-2000 sezonunda ise kariyerinde radikal bir değişikliğe giderek 2. Lig 5. Grup takımlarından Siirt Jet-Paspor'a transfer olur. Fadıl Akgündüz'ün ismini yeni duyurduğu, Siirt temsilcisinin 1. Lig'in birçok yıldızına astronomik ücretlerle transfer teklif ettiği yıldı bu. Beşiktaş'tan Alpay Özalan (hiçbir resmi maça çıkmadan Fenerbahçe'ye kiralandı) ve Oktay Derelioğlu, Altay'dan Okan Öztürk, Sakaryaspor'dan Timuçin Bayazıt da Siirt'in yolunu tutanlar arasındaydı. Bu sezon ligde 30 maçta takımda yerini alan Evren, Siirt-Jetpaspor'un 2. Lig Play-Off Grubu'nu 2. bitirerek 1. Lig'e yükselmesinde büyük pay sahibi oldu.

Ertesi sezon 1. Lig ekiplerinden Adanaspor'a transfer oldu. Mutlu Topçu, Cenk İşler, Hayati Köse, Altan Aksoy takım arkadaşları arasındadır. Evren'in o sezon 27 maçta attığı 3 gol Adanaspor'a yetmedi ve takım, 34 maçta topladığı 16 puanla sonuncu olarak 2. Lig'e düştü. Ancak Evren küme düşmedi, bir diğer 1. Lig takımı Malatyaspor'a transfer oldu.

Norman Mapeza, Tolga Seyhan, Mert Korkmaz gibi oyuncuları bulunan Malatyaspor ligi 13. bitirdi. Evren de 29 maçta 3 gol kaydetti. 2002-2003 sezonunda ise yine 1. Lig'te mücadele eden Diyarbakırspor'a transfer oldu. Murat Hacıoğlu, Ömer Erdoğan, Saffet Akyüz gibi kalburüstü oyuncuları kadrosunda barındıran Yeşil - Kırmızılılar, ligi 14. sırada bitirirken Evren 26 maçta kendine yer buluyordu. Ancak her sezonu ayrı bir takımda geçirmeyi alışkanlık haline getiren Evren bu kez de soluğu Samsunspor'da alıyordu. İke Shorumnu, Osman Özköylü, Serkan Aykut, Celil Sağır, Musa Aydın takım arkadaşları arasındadır. Beşiktaş'ı deplasmanda 0-4, Galatasaray'ı evinde 1-0 yenen, Fenerbahçe'yle deplasmanda 1-1 berabere kalan ve ligi 7. sırada bitiren takımın 32 maçında forma giyen (ve 2 gol atan) önemli bir parçası olmuştur. 2004-2005 sezonundaki durağı ise MKE Ankaragücü'dür. Umut Bulut, Orkun Usak, Yılmaz Özlem'le birlikte giyer sarı-lacivertli formayı. Evrenin 32 maç fotma giydiği sezonu 13. bitirirler. Bir sonraki sezona da MKE Ankaragücü'nde girer ancak devre arasında Malatyaspor'a transfer olur. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve sezonun son maçı olan Gaziantepspor - Malatyaspor maçı (hani şu meşhur Denizlispor - Fenerbahçe maçıyla aynı hafta oynanan ve Malatyaspor'un yabancı oyuncularıyla ilgili iddiaların ortaya atıldığı) Malatyaspor formasıyla çıktığı son maç olur.

Evren Turhan, Sakaryaspor formasıyla.
2006-2007 sezonu Evren Turhan'ın yeniden 2. Lig'de, B Kategorisi 1. Grup'ta, forma giymeye başladığı sezondur. K&C Grup, Ankara'nın köklü takımı Şekerspor'u satın almış, adını da Etimesgut Şekerspor olarak değiştirmişti. Sergen Yalçın, Ahmet Dursun, Ahmet Yıldırım, Tamer Tuna gibi flaş transferler yapan kulüp Evren Turhan'ı da kadrosuna kattı. Evren burada yarım sezon forma giydi, devre arasındaysa Süper Lig ekiplerinden Sakaryaspor'a kiralandı. Daha önce Adanaspor ve Malatyaspor'la küme düşmeyi yaşayan Evren'i burada da aynı son bekliyordu. Etimesgut Şekerspor'sa yatırılan onca paraya ve kurulan iddialı kadroya rağmen Yükselme Grubu'na katılma hakkı elde edemedi. Ancak Klasman Grubu'nda 1. olarak Bank Asya 1. Ligi'ne çıkmak için play-off hakkı elde etti ama burada da Marmaris Belediyespor'a penaltılarla yenilerek elendi. 2007-2008 sezonunda Etimesgut Şekerspor'a döndü, bu kez takım Yükselme Grubu'na katılmayı başardı ancak grubu 4. tamamladığından yeniden play-off'a kaldı ve Güngören Belediyespor'a yenildi ve elendi. 2008-2009 sezonu başındaysa doğup büyüdüğü Kayseri'nin Bank Asya 1. Lig'teki temsilcisi Kayseri Erciyesspor'a transfer oldu. Burada 31 maçta forma giyen Evren Nuri Turhan, sezon sonunda 34 yaşındayken profesyonel futbolculuk yaşamına noktayı koydu.

Etimesgut Şekerspor günlerinden.
14 Ocak 2011'de yeni bir gelişme olur Evren'in futbol yaşamında. Ömer Kaner'in teknik direktörlüğünü yaptığı Futsal (Salon Futbolu) Milli Takımı'nın 2012 UEFA Futsal Şampiyonası ön eleme turu 1. grup maçları aday kadrosuna Altan Aksoy, Murat Duman gibi eski Süper Lig futbolcularıyla birlikte çağrılır ancak hiçbir maçta forma giymez.

7  Ekim 2011'de ise bu kez İstanbul 1. Amatör Küme 8. Grup takımlarından Büyükdere'ye 37 yaşında transfer olur. "Büyükdere eşimin semti. Ben de buranın önde gelenlerini kırmak istemedim." diyen Evren, 10 takımlı grubu 6. bitiren takımın kaptanlığını yaptı. Turhanlar'ın futbol serüveni ise bununla kalmıyor.


3 Ağustos 1978... Şampiyon Osman'ın diğer oğlu Serkan dünyaya gelir. Futbola Bursaspor altyapısında başlayan Serkan Turhan, 29 Nisan 1996'da İtalya'ya 5-1 yenilen 18 Yaş Altı Milli Takım'ın ilk on birde sahaya çıkar ve takımın tek golünü atar. Ardından 12 kez daha 18 Yaş Altı Milli Takım forması giyecekti.

27 Ağustos 1996'da Bursa Merinosspor'un kadrosuna katılan Serkan, 1,5 ay sonra bu kez Bursaspor'la profesyonel sözleşme imzalar. 6 Ekim'de ise Yeşil-Beyazlılar'ın evinde 1-2 kaybettiği Kocaelispor maçında 64. dakikada Majid Mususi'nin yerine oyuna girerek hayatının ilk resmi maçına çıkar. Aynı sezon, 4-1 kaybettikleri Galatasaray maçında da 68. dakikada Fani Madida'nın yerine oyuna girer.

Ertesi sezonsa Bursa Merinosspor'a kiralanır. 3. Lig 7. Grup'ta 29 maçta 10 gol kaydeder; takımı sezonu 13. bitirir. Ertesi sezon 2. Lig B Kategorisi'nde Yimpaş Yozgatspor formasıyla 29 maçta 7 gol atar; takımı sezonu Klasman Grubu 1. kapatınca play-off'a katılır. İlk maçta Kayserispor'u elese de Çaykur Rizespor'a elenirler. 1999-2000 sezonunda da Yimpaş Yozgatspor'da kalır. İlk devre Yozgat temsilcisinde 6 maça çıkar, gol atamaz. Devre arasındaysa 1. Lig (şimdiki Süper Lig) takımı Vanspor'a transfer olur. 16 maçta 2 gol bulan Serkan, takımının 18 puanla sonuncu olarak küme düşmesine engel olamaz. Ertesi sezon da Vanspor forması giyerek 24 maçta attığı 12 golle dikkatleri çekti.

Serkan Turhan
2001-2002 sezonunda ise 1. Lig'ten Türk Telekom Lig A'ya o sezon düşen, Ekrem Ekşioğlu, Yusuf Tokaç gibi isimlerin de oynadığı Erzurumspor'un formasını giymeye başlar. Ligi 6. bitiren takımda 22 kez maça çıkar, 3 gol bulur. Aynı sezon Fortis Türkiye Kupası 3. Kademe maçında Galatasaray'ı 1-0'la eleyen kadroda ilk on birde yer alır. 2002-2003 sezonunu 2. Lig B Kategorisi'nde Yıldırım Bosnaspor'da 32 maçta 12 golle geçiren Serkan, 2003-2004'e Türk Telekom Lig A takımı Sivasspor'da başladı. 10 lig maçında 2 gol bulmuşken devre arasında B Kategorisi'ne, Yeni Kırşehirspor'a transfer oldu : 16 maç, 7 gol.

2004-2005 sezonunda B Kategorisi B Grubu'nu şampiyon tamamlayarak Türk Telekom Lig A'ya yükselesen Orduspor'da 27 maça çıkar, 14 gol bulur, ertesi sezon aynı takımda 33 maçta 9 gol... 2006-2007 sezonunda yeniden B Kategorisi'ne döner ve Adana Demirspor'la play-off finalinde Giresunspor'a 5-1 yenilerek elenirler. Serkan bu sezon play-off dahil 38 maçta 9 gol atmıştır.

Evren Nuri ve Serkan kardeşler 2007-2008 sezonunda Etimesgut Şekerspor formasında biraraya gelirler. İlk devre 16 maçta 6 gol kaydetmişken devre arasında eski takımı Adana Demirspor'a döner orada da 8 gol bularak sezonu 14 golle tamamlar. Başarılı bir sezon geçirmesine rağmen ertesi sezon 2. Lig ekibi GASKispor'a transfer olur. İlk devreyi 4 golle kapatıp devre arasında Bank Asya 1. Lig ekibi Malatyaspor'a geçer. Orada bir 4 gol daha kazandırır takımna, ancak çok kötü bir sezon geçiren Malatyaspor sonuncu olarak ligden düşer. Ağabeyi gibi, artık her sezon bir takım değiştiren 2009-2010 sezonunu 2. Lig'te Pendikspor formasıyla geçirir. Bu formayla da 31 maça çıkar, 7 gol bulur. 2010-2011'de ise 2. Lig'in bir diğer takımı Eyüpspor'da oynamaya başlar. Denizlispor'dan tanıdığımız İlyas Kahraman, Galatasaray altyapısından Sabri Sarıoğlu'yla birlikte A takıma yükselen Sedat Debreli gibi takım arkadaşları vardır. İlk yarıda bu formayla 4 gol bulmuşken devre arasında diğer bir 2. Lig Kırmızı Grup takımı Dardanelspor'a transfer olur. Ancak Malatyaspor'da yaşadığı sonunculuğu bu kez Dardanelspor formasıyla yaşayacak, ikinci yarıda yalnızca 2 gol bulabilecekti. Kırmızı Grup'u 3. bitiren Eyüpspor'sa play-off ilk turunda BUGSAŞspor'a 5-0 yenilerek elenecekti.

Kırklarelispor grubun güçlü ekiplerinden.
Turhan ailesinin profesyonel futbolculuk hayatını halen sürdüren tek temsilcisi olan Serkan Turhan, bu sezon başında 2. Lig Kırmızı Grup'un Trakyalı temsilcisi Kırklarelispor'a transfer oldu. Şu ana kadar 23 maçta 5 gol bulan Serkan, takımının en önemli gol ayaklarından biri. Eski oyuncularından Bilgin Erdem'in teknik direktörlük görevini üstlendiği Kırklarelispor, grubunda 40 puanla 7. sırada ve ligin bitimine 6 hafta kala, en azından beşinciliğe yerleşip play-off'a katılmak istiyor.


5 yorum:

  1. Bu yazını www.kayserispor.org sitesinde yayınlamak isterim... Kayserispor ile ilgili göndereceğin yazılarına sitem her zaman açık...

    YanıtlaSil
  2. Bir Kayserili olarak bu teklif beni ancak gururlandırır. Eksik olmayın, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bir düzeltme yapayım hatta iki...her iki futbolcuda ilk lisanslı olarak Kayseri Kılıç Aslan Yıldız spor kulübünde futbola başlamıştır...Daha sonra Evren ankara şeker spora,Serkan ise Bursa spora gitmiştir..

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim, güzel katkı.

    YanıtlaSil