9 Nisan 2012 Pazartesi

PORTRE : BURHANEDDİN BEADİNİ

Burhaneddin Beadini, 30 Mart 1955'te o zamanlar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ne bağlı olan bugünkü Makedonya'nın Kosova sınırındaki Kalkandelen (Tetova) kentinde Müslüman bir Kosovalı Arnavut ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

FK Teteks halen 12 takımlı Makedonya Birinci Ligi'nde
11. sırada. Lig bu şekilde sona ererse küme düşecek.
Futbola doğup büyüdüğü kentin takımı olan Yugoslavya İkinci Lig takımı FK Teteks'te başladı. Savunmada oynayan Burhaneddin kulubüyle ilk profesyonel sözleşmesini 1975'te yaptı. Burada forma giydiği 2 sezonda 22 maça çıktı ve defansta görev yapmasına rağmen 4 gol attı. 1977 - 1978 sezonunu ise Kosova'nın 2. Lig takımı olan FC Priştine'de geçirdi. Burada oynadığı 9 maçta gol atamadı. Ertesi sezon yeniden FK Teteks'e döndü. O yıllarda Yugoslavya İkinci Ligi, Doğu / Batı olmak üzere iki grupta oynanıyordu. Batı Grubu'nda Bosna Hersek Sosyalist Cumhuriyeti, Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti ve Voyvodina Özerk Sosyalist Eyaleti takımları yer alırken Doğu Grubu'nda Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti, Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti, Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti ve Kosova Özerk Sosyalist Eyaleti takımları yer alıyordu. Burhaneddin'in 29 maçta forma giyip 7 gol attığı sezonda FK Teteks, Doğu Grubu'nu şampiyon olarak tamamladı ve Yugoslavya Birinci Ligi'ne yükseldi.

Burhaneddin Beadini'nin 1981 - 1982 sezonunun ilk yarısını nasıl geçirdiği ile elimizde yeterli veri yok. Yalnızca şunu söyleyebiliriz ki; o sezonun ilk yarısında resmi bir maça çıkmamış. Ancak uzun süreli bir sakatlık veya 2. Lig'ten gelen kadronun 1. Lig'te ikinci plana atılması nedeniyle forma giyememiş olma ihtimali yüksek görünüyor.

1982'nin Ocak ayında ise Eskişehirspor'un gündemine gelir. O sezon ilk devrenin son maçı 03.01.1982'de oynanmıştı ve ikinci devrenin ilk maçı 21.02.1982'de oynanacaktı. İlk devrenin son maçında Kocaelispor deplasmanından 2-0 mağlubiyetle dönen Eskişehirspor, 17 takımlı ligde yarıyı 16 maçta aldığı 3 galibiyet, 3 beraberlik ve 9 puanla (o yıllarda galibiyete 2 puan veriliyordu) sonuncu Diyarbakırspor'un bir sıra önünde tamamlamıştı. Takımın yeni hocası Miodrag Mitrovic, Türkiye'deki ilk sezonunda (oysa sonrasında ligimizin tam bir gediklisi olacak; sonraki 22 yılda çeşitli fasılalarla Samsun'dan Çanakkale'ye, İzmir'den Elazığ'a neredeyse çalışmadık il bırakmayacaktı) aldığı sonuçtan hoşnutsuz, bir şeyler yapmayı düşünürken özellikle savunmayı güçlendirmek istiyordu. En güçlü adaysa vatandaşı Burhaneddin Beadini'ydi. Burhaneddin, Eskişehir'e davet edildi, anlaşma sağlandı. Ancak FK Teteks'in bonservisini vermek istememesi üzerine görüşmeler tıkanmışken çetin pazarlıklar sonucu transferi gerçekleştirildi.

Burhaneddin'in yanı sıra Ender Konca, Zafer Tüzün, Ömer Kaner gibi isimleri de kadrosunda bulunduran Eskişehirspor, ilk yarıdaki performansından çok daha iyi bir performans gösterip ikinci yarıda 20 puan topladı ve son haftaya küme düşme potasından bir puan üstte girdi. Son hafta ise 15 yıllık şampiyonluk hasretini dindirmek isteyen Beşiktaş'la karşılaşacaktı. Ziya Doğan'ın golüyle 0-1 geriye düşen Kırmızı - Siyahlılar, Zafer Tüzün'ün golüyle 1-1'i yakalasalar da yine Ziya'nın 73. dakikada gelen golüyle saha bir anda karıştı. Aynı sıralarda Gaziantepspor'un Göztepe deplasmanında 0-3 önde olduğu haberi geliyordu ki, bu takımın düşmesi demekti. Sahaya giren bir taraftarın hakem Talat Tokat'ı yumruklaması ve sahaya yağan cisimler nedeniyle maç 74. dakikada tatil edildi, ardından Eskişehirspor'a 4 maç saha kapatma cezası ve 0-3 hükmen mağlubiyet verildi ve Beşiktaş şampiyonluğunu kutlarken Eskişehirspor küme düştü.

Burhaneddin aynı yıl TC vatandaşlığına geçti (Vatandaşlık Kanuna göre yabancıların vatandaşlık kazanması için 5 yıl Türkiye'de ikamet şartı aranırken "Türk soylu yabancılar için" bu şart aranmıyordu) ve Eskişehirspor formasını 2. Lig'de de giymeye devam etti. 1983 - 1984 sezonunda 1. Lig'e çıkma hakkını kazanan ve 1984-1985'te 1. Lig'te mücadele eden Eskişehirspor kadrolarında yer aldı. 1985'te kendisi gibi FK Teteks'te yetişen kardeşi forvet Nasır Beadini de Eskişehirspor'a transfer oldu, ertesi yıl Nasır da vatandaşlık kazandı. İki kardeş 2 yıl boyunca birlikte Kırmızı - Siyahlı formayı giydi. Burhaneddin, bütün Eskişehirspor kariyeri boyunca 111 maça çıkıp 27 gol kaydetti. 1987 - 1988 sezonu başında ise Burhaneddin, Samsunspor'a transfer olurken Nasır Eskişehirspor'da kaldı.

Samsunspor'daki ilk senesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'u evinde yenip Beşiktaş'la her iki maçta da berabere kalan ve Samsunspor tarihinin en başarılı sonucunu alarak ligi 4. bitiren ekibin bir parçası oldu. Burhaneddin bu sezon 35 maça çıkıp 2 gol attı. Ertesi sezon kardeşi Nasır da Samsunspor'a katıldı ve TC vatandaşı olan iki kardeş yabancı statüsüne takılmadan yeniden birlikte forma giymeye başladılar.

Bir önceki performansından uzak bir görüntü veren Samsunspor, ligin ilk devresinde çıktığı 18 maçta 4 galibiyet, 7 beraberlik ve 7 mağlubiyet alarak (19 puan) 12. sırada kendine yer buldu. Burhaneddin bu maçların tamamında yer aldı ve 2 gol kaydetti.

Samsunspor camiası kazada 5 can kaybetti.
İkinci yarının ilk haftasındaki maç Malatya'da Malatyaspor'la 22 Ocak 1989'da oynanacaktı. Samsunspor kafilesi 20 Ocak 1989'da Samsun'dan hareket etti; bu yolculuğun kafiledeki bazıları için hayatlarının son, bazıları için kariyerlerinin son deplasman yolculuğu olduğunu bilmeden... Yola çıkalı henüz dakikalar olmuştu ki otobüs, buzlanma nedeniyle bir kamyonla çarpıştı ve teknik direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu, Mete Adanır, Zoran Tomiç ve otobüs şoförü Asım Özkan can verdi. Futbolculardan Erol Dinler ve Emin Kar (geçtiğimiz cumartesi günü Samsunspor'un küme düşmesiyle sonuçlanan Sivasspor maçını saha kenarından tekerli sandalye ile izleme nedeni bu kazaydı) yaralandıkları için futbolu bırakmak zorunda kaldılar. Fatih Uraz, Şanver Göymen, Ercan Koloğlu, Kasım Çıkla, Mustafa Sinecek, Yüksel Öğüten, Hakkı Bayrak ve malzemeci Halil Albayrak'ın yanı sıra Beadini kardeşler ciddi olarak yaralandılar. Futbol Federasyonu, Samsunspor'un kalan tüm maçlarında 3-0 mağlup sayılacağını ancak sonraki sezon da 1. Lig'te yer alacağını açıkladı. Sezon böylece kapanmış oldu.

1989 - 1990 sezonuna bu travmatik etkilerle giren Samsunspor, ligde tutunamadı ve 18 takımlı ligi 16. tamamlayarak küme düştü. Burhaneddin bu sezon 11 maçta forma giydi, gol kaydedemedi. Ertesi sezon kardeşi Nasır, Eskişehirspor'a döndü ancak 35 yaşındaki Burhaneddin, Samsunspor kadrosunda yer almasına rağmen resmi bir maçta forma giymedi ve futbolculuk hayatına noktayı koydu.

Nasır, 29 yaşındaydı.
Beadini kardeşlerinse trafik laneti ise bununla kalmayacaktı. 1991 - 1992 sezonunda Kayserispor'un kadrosunda yer alan Nasır Beadini, 16 Ocak 1992'de Afyon'dan Eskişehir'e doğru yol alırken yine buzlanma nedeniyle trafik kazası geçirerek can verdi. Aynı otomobilde yer alan Kayserisporlu Metin Aydın ve Kayserispor'un antrenörü Metin Parlaroğlu da kendisiyle aynı kaderi paylaştı. Her üç futbolcuda Eskişehirspor kökenli oldukları için cenazeleri Eskişehir'e getirildi ve birlikte defnedildi.

1998 - 1999 sezonunda 2. Lig 2. Grup'ta yer alan Eskişehirspor'da alınan üst üste başarısız sonuçlar neticesinde teknik direktör Akif Başaran'la yollar ayrılır ve takımın eski oyuncularından Burhaneddin Beadini göreve getirilir ve takım sezonu Beadini ile tamamlar. Ertesi sezon takımın başına getirilen Ahmet Kılıç da bekleneni veremeyince yeniden Beadini takımın başına getirilir. Ancak yine beklenen olmaz ve yeniden Beadini'nin görevine son verilir. Kendisinden sonra gelen Nihat Atacan ve Zafer Tüzün de başarılı olamayınca "nöbetçi teknik direktör" Beadini yeniden göreve çağrılır ve 2000 - 2001 sezonunun mart ayında takımın başına getirilir, kalan 13 maçta 4 galibiyet, 1 beraberlik, 8 mağlubiyet alınınca takım bir sonraki sezon ilk kez uygulanacak olan 2. Lig'in iki kategoriye bölünmesi sonucu 2. Lig B Kategorisi'ne düşmekten kurtulamaz.

2003 - 2004 sezonunda yetiştiği FK Teteks'in ezeli rakibi ve memleketi Kalkandelen'in diğer bir takımı olan FK Shkendija'nın başında Makedonya 2. Ligi'nde görev yapar. 2005 - 2006 sezonunda ise Makedonya 1. Lig takımlarından TK Başkimi'nin başına geçer. Ligin iddiasız takımlarından FK Başkimi, nispeten iyi bir performans sergileyerek 33 maçta 13 galibiyet, 6 beraberlik ve 14 mağlubiyet alarak ligi 6. sırada bitirir.

Beadini, 3 ayrı takımla 4 kez 3. Lig'e
yükselme mücadelesi verdiyse de başarılı olamadı.
2007 - 2008 sezonunda ise yeniden Burhaneddin'i Burhaneddin yapan Eskişehir'e döner, ancak ufak bir farkla bu kez Eskişehir'in amatör takımlarından Odunpazarıspor'un teknik direktörüdür. Eskişehir Süper Amatör Lig'de Eskişehir Demirspor'un ardından sezonu 2. tamamlayan Odunpazarıspor, 3. Lig'e terfi maçlarına katılmaya hak kazanır. Tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanan maçlarda Antalya grubuna düşen Odunpazarıspor, Beyşehir Belediyespor'u 1-0 yenerek tur atlasa da 2. Tur'da Pansu Şekerspor'a (şimdiki Kayseri Şekerspor) aynı skorla yenilerek elenir. Bir sonraki sezon ise bu kez Bursa Süper Amatör Ligi'nden Burgazspor'un başında 3. Lig terfi maçları oynar. Ancak bu kez de Babaeskispor'a 2-1 kaybederek elenmekten kurtulamaz. 2009 - 2010 sezonunda yine Odunpazarıspor'la yine 3. Lig terfi maçlarına katılmaya hak kazanır. Kendi bölge maçlarında Pursaklar Belediyespor'u penaltılarla 4-3, Yahşihanspor'u uzatmalarda penaltıdan attığı golle 1-0 ve Emirdağspor'u penaltılarla 3-1 yenerek 2. Tur'a katılmaya hak kazanan Odunpazarıspor, Anamur Belediyespor'a 2-0 yenilerek elendi.

3. Lig'e terfi maçlarının kaldırılıp Bölgesel Amatör Lig'in organize edildiği 2010 - 2011 sezonunda ise Emirdağspor'un başında 3. Lig'e yükselme mücadelesi verdi Burhaneddin Beadini. 24 maçta 31 puan toplayan Emirdağspor, 13 takımlı grupta 9. olarak ligi tamamladı.

57 yaşındaki Burhaneddin Beadini bu sezon takım çalıştırmıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder