18 Nisan 2012 Çarşamba

TARİHTEN : BURSASPOR B TAKIMI

İspanya'nın alt liglerini takip edenler bilir. La Liga'da oynayan hemen her takımın, profesyonel liglerde mücadele eden bir de B, hatta bazılarının ayrıca C takımları da var. Örneğin, Barcelona B Takımı, 2011-2012 sezonunda Segunda Liga'da halen 10. sırada. Barcelona C Takımı ise 2007-2008 sezonuna kadar 3. Lig'e denk gelen Tercera Liga'da mücadele ediyordu. Ancak bir önceki sezon Barcelona B Takımı 3. Lig'e düşünce, kural gereği aynı kulübün iki takımı aynı ligte oynayamayacağından Barcelona Başkanı Juan Laporta tarafından Barcelona C Takımı kapatıldı. Alman futbol sisteminde de kulüpler ikinci takımlarıyla profesyonel liglerde boy gösterebiliyor. Örneğin Werder Bremen II, şu anda Almanya 3. Ligi'nin 20. sırasında yer alırken Bayern Münih II, Borussia Dortmund II, Kaiserslautern II, Hamburger SV II; Bölgesel Lig'te mücadele veriyorlar. Benzer bir sistem geçmiş yıllarda Türkiye'de de yürürlükteydi...

1985-1986 sezonunda amatör ligten 3. Lig'e terfi müsabakaları sonucunda Karşıyaka B, Trabzonspor B, Bursaspor B ve Elazığ Ferro-Kromspor gruplarını şampiyon tamamlayarak 3. Lig'e yükselirler. 1986-1987 sezonunda 3. Lig'in 10 grupta toplam 160 takımla oynanacağı açıklanmıştır. Hatta Erdenay Oflas federasyonu 2. Lig'e çıkanlar ve amatöre düşenler hesaplandığında oluşan 13 takımlık 'açığı' başvuru usulüyle doldurmuştur. Alınan karar gereğince profesyonel liglerde takımı bulunmayan illerden gelen başvurular kabul edilecekti. Böylelikle Bozüyükspor, Turhalspor, Yüksekova Cilospor, Kemahspor gibi takımlar da 3. Lig'e davet edildi.

1986-1987 sezonunu 3. Lig 8. Grup'ta geçirir Bursaspor B Takımı. Grubu Uşakspor şampiyon tamamlayıp 2. Lig'e yükselirken 3. Lig 1. Grup'u şampiyon bitiren Trabzonspor B Takımı da bir üst ligin yolunu tutar. 1987-1988 sezonundaysa bu kez 9 grupla oynanan Türkiye 3. Ligi'nde 7. Grup'ta yer alır Bursaspor B Takımı, Erdemir Ereğlispor'un 3 puan önünde şampiyon olur ve 2. Lig'e yükselir.

S. Beykoz - Bakırköyspor maçı sonrası tekmeler konuşuyor.
A Grubu'nda Gençlerbirliği ve C Grubu'nda Zeytinburnu'nun şampiyonluklarını birkaç hafta öncesinden ilan ettiği 1988-1989 sezonunda ligin yeni takımı Bursaspor B, 2. Lig B Grubu'nda çok iyi performans gösterir ve ligin son haftalarına lider olarak girer. Bitime 3 hafta kala Bursaspor B'nin 59, Bakırköyspor'un 57, İnegölspor'unsa 55 puanı vardır.  Zirvedeki 3 takımın da deplasmana gideceği 32. hafta maçında Bartınspor deplasmanından 2-2 beraberlikle dönen Bursaspor B, şampiyonluk ihtimalini tam riske atmıştı ki; Bakırköyspor'un maçtan sonra futbolcular arasında tekmeli yumruklu kavgaların çıktığı maçta Sümerbank Beykoz'la 0-0, İnegölspor'un da Sönmez Filamentspor'la 2-2 berabere kaldığı haberi gelince hem sıralama, hem de aradaki puan farkı değişmedi. Bursaspor B şampiyonluğa koşuyordu...

33. hafta maçları bu atmosferde oynandı. Bursaspor B, evinde çok zorlandığı karşılaşmada güçlü rakibi Alanyaspor'u 3-2 yenerken Bakırköyspor (bu sezonun en tuhaf ayrıntılarından biri de 8. haftayı 4 beraberlik, 4 mağlubiyetle sondan ikinci kapatan Bakırköyspor'un sezon sonunda şampiyonluk kovalıyor oluşuydu) da Zonguldakspor'u 3-0'la geçti. İnegölspor, Giresunspor' 3-1 yenmiş olmasına rağmen liderle arasındaki puan farkı 4'te kaldığı için yarışta safdışı kalmıştı. Ancak şampiyonluğu yine de Bursa'ya getirebilirlerdi. Son hafta İstanbul'da Bursaspor B'nin rakibi Bakırköyspor'la oynayacaklardı. Bursaspor B ise ligte kalmayı son haftalarda başaran Kütahyaspor'a konuk olacaktı...

Bakırköyspor'un şampiyonluk turu.
14 Mayıs 1989'da Kütahya'da oynanan maçta ilk 20 dakikada Kütahyaspor hakimiyetini kurdu. Ancak buldukları net gol pozisyonlarını gole çeviremeyince futbolun o kadim kuralı işledi ve Hulusi'nin golüyle 0-1 geriye düştüler. İkinci yarıda da atak oyununu sürdüren ev sahibi ekip, 76. dakikada K. Ahmet'in golüne engel olamayınca 0-2 geriye düştü ve maç bu skorla bitti. Bursaspor B Takımı şampiyonluğunu kutlarken İnegölspor'u 2-1 yenen Bakırköyspor da aynı dakikalarda Şenlikköy Stadı'nda şampiyonluk turu atıyordu. Nedeni futbol federasyonu talimatında yazan bir maddeydi...

Bursaspor B, ligi 1. bitirmesine bitirmişti ama federasyon talimatında aynı adı taşıyan iki takımın aynı ligte oynayamayacağı yazılıydı. Hali hazırda Bursaspor da 1. Lig'te oynuyordu; bu durumda 2. Lig'i şampiyon bitiren Bursaspor B 1. Lig'e alınacak mıydı, alınmayacak mıydı? Futbol kamuoyunun ilk kez karşılaştığı bu durum, gündemin birinci sırasına oturmuştu.

Liglerin bitimiyle birlikte Bakırköyspor cephesinden peşpeşe açıklamalar geliyordu. Onlara göre talimat açıktı; Bursaspor B 1. Lig'e alınmayacağına göre federasyon onların şampiyonluğunu ilan etmeli ve ertesi sezon 1. Lig'te oynamalıydılar. Bakırköyspor'un başkanı (1984'te Anavatan Partisi'nden belediye başkanı seçilen ancak 1989 Mart'ında Sosyaldemokrat Halkçı Partili Yıldırım Aktuna'ya koltuğunu kaptıran) Naci Ekşi, yaptığı açıklamalarda gerekirse işi mahkemeye taşıyacaklarını belirtiyordu. Bursaspor tarafıysa bu açıklamalara cevap veriyor; 2. Ligi haklarıyla şampiyon bitirdiklerini, talimatta böyle bir hüküm varsa adaletsiz olan bu hükmün değiştirilmesi gerektiğini ve şampiyonluklarının tescil edilmesini beklediklerini belirtiyordu. Bursaspor'un o yıllarda da başkanı olan İbrahim Yazıcı, yanına Bursalı milletvekillerini de alarak Başbakan Turgut Özal'la görüşüyor ancak Özal'dan "Ben karışmam, federasyon nasıl karar verirse versin, müdahil olmamız söz konusu olamaz." cevabını alıyordu. Federasyon ise 2 Haziran 1989'a kadar süren suskunluğunu bu tarihte yaptığı toplantı bozdu.



Federasyonun aldığı karar; Bursaspor'un 2. Lig B Grubu şampiyonu olarak tescili, statü gereği Bakırköyspor'un 1. Lig'e alınmasının mümkün olmadığı, aynı statü gereği Bursaspor'un A takımı da 1. Lig'te mücadele ettiği için Bursaspor B takımının ayrıca 1. Lig'te mücadele edemeyeceği ve bu iki takımın birleştirilerek tek bir Bursaspor'un 1989-1990 sezonunda 1. Lig'te yer alacağı, ayrıca Bursaspor'a 2.5 milyar lira (aynı yıl ligimizin en pahalı oyuncularından Fenerbahçeli Rıdvan, Oğuz ve Aykut'un yıllık ücretlerinin 850'şer milyon olduğu düşünülürse hiç de fena bir para değildi) tazminat verileceği yönündeydi. Her iki kulüp de karardan memnun kalmamış; Bakırköyspor mahkemeye başvuracağını açıklarken Bursaspor gerek kamuoyunda gerek siyasiler nezdinde destek aramış, hatta Doğru Yol Partisi Bursa milletvekili Abdülkadir Cenkçiler konuyu TBMM gündemine taşımış ancak alınan karar değişmemişti.

Federasyon ayrıca, başını ağrıtan "aynı kulübün birden fazla takımla aynı ligte mücadele edemeyeceği" hükmünü değiştirip "aynı kulubün birden fazla takımla profesyonel liglerde mücadele edemeyeceği" hükmünü getirmişti. Böylelikle Bursaspor B takımından başka; 3. Lig'te oynayan Galatasaray B ve Karşıyaka B ile o sezon 2. Lig'ten düşen Trabzonspor B takımlarının profesyonel liglerden çekilmesine neden olmuştu. Bakırköyspor'unsa 1. Lig'te oynaması için bir sezon daha bekleyip 2. Lig'te bu sefer gerçekten şampiyon olması gerekecekti.

Yıllar sonra Cem Uzan'ın sahip olduğu iki takım, İstanbulspor ve Adanaspor, 1. Lig'te boy gösterdiğinde bu hüküm yeniden gündeme gelmiş, "aynı tüzel ya da özel kişinin sahip olduğu birden fazla takımın da aynı ligte oynayıp oynayamayacağı" tartışılmış ancak İstanbulspor ve Adanaspor'un ayrı tüzel kişilikleri olduğundan oynamalarına izin çıkmıştı. Federasyon yalnızca, şaibelerin önlenmesi için bu iki takımın maçlarını ligin 1. haftasında oynatacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder