1985-1986 sezonunda amatör ligten 3. Lig'e terfi müsabakaları sonucunda Karşıyaka B, Trabzonspor B, Bursaspor B ve Elazığ Ferro-Kromspor gruplarını şampiyon tamamlayarak 3. Lig'e yükselirler. 1986-1987 sezonunda 3. Lig'in 10 grupta toplam 160 takımla oynanacağı açıklanmıştır. Hatta Erdenay Oflas federasyonu 2. Lig'e çıkanlar ve amatöre düşenler hesaplandığında oluşan 13 takımlık 'açığı' başvuru usulüyle doldurmuştur. Alınan karar gereğince profesyonel liglerde takımı bulunmayan illerden gelen başvurular kabul edilecekti. Böylelikle Bozüyükspor, Turhalspor, Yüksekova Cilospor, Kemahspor gibi takımlar da 3. Lig'e davet edildi.
1986-1987 sezonunu 3. Lig 8. Grup'ta geçirir Bursaspor B Takımı. Grubu Uşakspor şampiyon tamamlayıp 2. Lig'e yükselirken 3. Lig 1. Grup'u şampiyon bitiren Trabzonspor B Takımı da bir üst ligin yolunu tutar. 1987-1988 sezonundaysa bu kez 9 grupla oynanan Türkiye 3. Ligi'nde 7. Grup'ta yer alır Bursaspor B Takımı, Erdemir Ereğlispor'un 3 puan önünde şampiyon olur ve 2. Lig'e yükselir.
S. Beykoz - Bakırköyspor maçı sonrası tekmeler konuşuyor. |
33. hafta maçları bu atmosferde oynandı. Bursaspor B, evinde çok zorlandığı karşılaşmada güçlü rakibi Alanyaspor'u 3-2 yenerken Bakırköyspor (bu sezonun en tuhaf ayrıntılarından biri de 8. haftayı 4 beraberlik, 4 mağlubiyetle sondan ikinci kapatan Bakırköyspor'un sezon sonunda şampiyonluk kovalıyor oluşuydu) da Zonguldakspor'u 3-0'la geçti. İnegölspor, Giresunspor' 3-1 yenmiş olmasına rağmen liderle arasındaki puan farkı 4'te kaldığı için yarışta safdışı kalmıştı. Ancak şampiyonluğu yine de Bursa'ya getirebilirlerdi. Son hafta İstanbul'da Bursaspor B'nin rakibi Bakırköyspor'la oynayacaklardı. Bursaspor B ise ligte kalmayı son haftalarda başaran Kütahyaspor'a konuk olacaktı...
Bakırköyspor'un şampiyonluk turu. |
Bursaspor B, ligi 1. bitirmesine bitirmişti ama federasyon talimatında aynı adı taşıyan iki takımın aynı ligte oynayamayacağı yazılıydı. Hali hazırda Bursaspor da 1. Lig'te oynuyordu; bu durumda 2. Lig'i şampiyon bitiren Bursaspor B 1. Lig'e alınacak mıydı, alınmayacak mıydı? Futbol kamuoyunun ilk kez karşılaştığı bu durum, gündemin birinci sırasına oturmuştu.
Liglerin bitimiyle birlikte Bakırköyspor cephesinden peşpeşe açıklamalar geliyordu. Onlara göre talimat açıktı; Bursaspor B 1. Lig'e alınmayacağına göre federasyon onların şampiyonluğunu ilan etmeli ve ertesi sezon 1. Lig'te oynamalıydılar. Bakırköyspor'un başkanı (1984'te Anavatan Partisi'nden belediye başkanı seçilen ancak 1989 Mart'ında Sosyaldemokrat Halkçı Partili Yıldırım Aktuna'ya koltuğunu kaptıran) Naci Ekşi, yaptığı açıklamalarda gerekirse işi mahkemeye taşıyacaklarını belirtiyordu. Bursaspor tarafıysa bu açıklamalara cevap veriyor; 2. Ligi haklarıyla şampiyon bitirdiklerini, talimatta böyle bir hüküm varsa adaletsiz olan bu hükmün değiştirilmesi gerektiğini ve şampiyonluklarının tescil edilmesini beklediklerini belirtiyordu. Bursaspor'un o yıllarda da başkanı olan İbrahim Yazıcı, yanına Bursalı milletvekillerini de alarak Başbakan Turgut Özal'la görüşüyor ancak Özal'dan "Ben karışmam, federasyon nasıl karar verirse versin, müdahil olmamız söz konusu olamaz." cevabını alıyordu. Federasyon ise 2 Haziran 1989'a kadar süren suskunluğunu bu tarihte yaptığı toplantı bozdu.
Federasyonun aldığı karar; Bursaspor'un 2. Lig B Grubu şampiyonu olarak tescili, statü gereği Bakırköyspor'un 1. Lig'e alınmasının mümkün olmadığı, aynı statü gereği Bursaspor'un A takımı da 1. Lig'te mücadele ettiği için Bursaspor B takımının ayrıca 1. Lig'te mücadele edemeyeceği ve bu iki takımın birleştirilerek tek bir Bursaspor'un 1989-1990 sezonunda 1. Lig'te yer alacağı, ayrıca Bursaspor'a 2.5 milyar lira (aynı yıl ligimizin en pahalı oyuncularından Fenerbahçeli Rıdvan, Oğuz ve Aykut'un yıllık ücretlerinin 850'şer milyon olduğu düşünülürse hiç de fena bir para değildi) tazminat verileceği yönündeydi. Her iki kulüp de karardan memnun kalmamış; Bakırköyspor mahkemeye başvuracağını açıklarken Bursaspor gerek kamuoyunda gerek siyasiler nezdinde destek aramış, hatta Doğru Yol Partisi Bursa milletvekili Abdülkadir Cenkçiler konuyu TBMM gündemine taşımış ancak alınan karar değişmemişti.
Federasyon ayrıca, başını ağrıtan "aynı kulübün birden fazla takımla aynı ligte mücadele edemeyeceği" hükmünü değiştirip "aynı kulubün birden fazla takımla profesyonel liglerde mücadele edemeyeceği" hükmünü getirmişti. Böylelikle Bursaspor B takımından başka; 3. Lig'te oynayan Galatasaray B ve Karşıyaka B ile o sezon 2. Lig'ten düşen Trabzonspor B takımlarının profesyonel liglerden çekilmesine neden olmuştu. Bakırköyspor'unsa 1. Lig'te oynaması için bir sezon daha bekleyip 2. Lig'te bu sefer gerçekten şampiyon olması gerekecekti.
Yıllar sonra Cem Uzan'ın sahip olduğu iki takım, İstanbulspor ve Adanaspor, 1. Lig'te boy gösterdiğinde bu hüküm yeniden gündeme gelmiş, "aynı tüzel ya da özel kişinin sahip olduğu birden fazla takımın da aynı ligte oynayıp oynayamayacağı" tartışılmış ancak İstanbulspor ve Adanaspor'un ayrı tüzel kişilikleri olduğundan oynamalarına izin çıkmıştı. Federasyon yalnızca, şaibelerin önlenmesi için bu iki takımın maçlarını ligin 1. haftasında oynatacaktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder