15 Nisan 2012 Pazar

TARİHTEN : 16 MAYIS 1981 KARŞIYAKA GÖZTEPE MAÇI

1979-1980 sezonunda 1. Lig'te mücadele eden Göztepe, ligin son haftasında Adana Demirspor'a deplasmanda 2-0 yenilince Kayserispor ve Diyarbakırspor'la birlikte 2. Lig'te düşmüştü. Oysa kendisinden 1 puan üstte olan Gaziantepspor da şampiyonluğunu bir hafta önce ilan eden Trabzonspor'a 2-1 yenilmiş; yine 1 puan fazlası olan Altay da Adanaspor'la golsüz berabere kalmıştı. Adana Demirspor maçından çıkarılacak 2 puan (galibiyete 2 puan verilen yıllarda) Göztepe'yi ligte bırakacaktı. Ama olmadı.

Ezeli rakipler Karşıyaka ve Göztepe'nin yolları 1980-1981 sezonunda 3 ayrı grupta oynanan 2. Lig'in A Grubu'nda kesişti. Ligin bitimine 3 hafta kala lider Karşıyaka, Göztepe'nin 2 puan önündeydi. Karşıyaka, 32. haftada evinde Balıkesirspor'la oynarken Göztepe de Konya İdman Yurdu'nu ağırlayacaktı. Ertesi hafta ise ezeli rakiplerin birbiriyle oynayacağı maç ligin kaderini belirleyecek maçtı. Karşıyaka, kimsenin beklemediği bir şekilde Balıkesirspor'la 1-1 berabere kalıp Göztepe, Konya İdman Yurdu'nu 2-0'la geçince sondan bir hafta öncesinde oynanacak maç öncesi aradaki puan farkı 1'e inecekti.

İzmir bölgesinde yayın yapan Yeni Asır'ın
maçtan sonraki nüshası.
16 Mayıs 1981 Cumartesi günü oynanacak maçı on binlerce taraftarın izlemesi bekleniyordu ancak 30 yıl sonra dahi kırılamayacak olan bir seyirci rekoru (hem Türkiye'de şu ana kadar oynanan en fazla seyircili maçlari hem de dünya ikinci ligler seyirci rekoru) muhtemelen kimse tarafından beklenmiyordu. Hınca hınç dolu olan Atatürk Stadı tribünlerınde tam 60.015 biletli seyirci vardı; kart sahibi ve biletsiz seyircilerle birlikte sayının 80.000'i geçtiği tahmin ediliyordu. 18 Mayıs 1981 tarihli Milliyet'te ise şu haber başlığı yer alacaktı : "8.654.700 liralık hasılat Karşıyaka, Göztepe, Yeşilova, İzmirspor kulüpleri tarafından paylaşıldı. Kasaları para ile dolan bu dört kulüpte bayram havası esiyor."

Halil Atalık - Onur Soğuç - Muhsin Karabağ hakem üçlüsünün yönettiği maça Göztepe, Ercan - Erhan, İsmail, B. Kenan, Saadettin - Metin, K.Kenan, F. Mehmet - Fevzi, Sadullah, K. Ali on biriyle çıkarken Karşıyaka Ali - Enver, K. Cihan, Erhan, Meftun - B. Cihan, Gürol, Hürriyet - Ahmet, Murat, Sami on biriyle sahadaydı. Galatasaray teknik direktörü Brian Birsch de transfer listesinde olan Göztepe'nin forveti Sadullah Acele'yi (iki sezon sonra Beşiktaş'a transfer olacak ancak beklediğini bulamayınca Göztepe'ye dönecekti) izlemek için tribünlerdeydi. Her iki takım da vasat bir oyun sergileyip eşitliği bozamayınca maç 0-0 sona erdi. Düğüm son haftaya kalmıştı.

Karşıyaka'ya Bandırmaspor deplasmanında beraberlik yetmeyebilirdi; Göztepe'nin averajı Karşıyaka'dan daha iyiydi ve evinde Balıkesirspor karşısında alacağı bir galibiyet Göztepe'yi 1. Lig'e taşıyabilirdi. Böyle bir atmosferde oynanacak maçların ikisinin de 16.00'da başlayacağı Türkiye Futbol Federasyonu tarafından açıklanmıştı.  Bandırma'da ise sıkıyönetim (12 Eylül cuntasıyla birlikte gelmişti) , maç günü 14.00 - 20.00 arasında tüm içki satışlarını yasaklamıştı.

Karşıyaka, Bandırma'da çok iyi bir ilk yarı çıkarıyor; gol için her şeyi yapmasına rağmen aradığı golü bir türlü bulamıyordu. Göztepe ise tutuk başladığı maçta 35. dakikada Metin'in frikikten attığı golle 1-0 öne geçiyordu. 35. dakikada 1. Lig'e çıkacak takım Göztepe'yken 37. dakikada Karşıyaka oluyordu zira Balıkesirspor B. Kenan'ın kendi kalesine attığı golle beraberliği yakalıyordu. İlk devre sonunda her iki takım da soyunma odasına beraberlikle gidiyordu. İkinci yarının hemen başında Göztepe, "Fuji" Mehmet Türken'in golüyle 2-1 üstünlüğü bulmuş ve yeniden 1. Lig yarışında öne geçmişti. Bandırma'da ise ilk yarıdaki Karşıyaka gitmiş, yerine bambaşka bir Karşıyaka gelmişti ve Karşıyaka savunması üst üste gelen Bandırmaspor ataklarıyla boğuşuyordu. Karşıyaka'nın beklediği haber İzmir'den 83. dakikada geliyordu : Balıkesirspor, B. Celal'in golüyle yeniden beraberliği bulmuştu. Ancak bu sevinç yalnızca 5 dakika sürecek; Göztepe, Sadullah Acele'nin 88. dakikada attığı kafa golüyle rakibini 3-2 yenecek, Karşıyaka'nın da 0-0 berabere kalmasıyla averajla - B Grubu şampiyonu Sakaryaspor ve C Grubu şampiyonu Diyarbakırspor'la birlikte - 1. Lig'e yükselecekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder