5 Ekim 2012 Cuma

Alt Liglerden A Milli Takım'a (?)

Milli Takımlar teknik ekibi, en üst 2 ligi yakından takip edecek
Milli Takımlar Teknik Sorumlusu Abdullah Avcı'ya bağlı Milli Takımlar'da görev yapan teknik direktörler, Spor Toto Süper Lig'de ve bu hafta başlayacak olan PTT 1.Lig'deki karşılaşmaları bizzat tribünden takip ederek, oyuncuların son form durumlarını yakından takip edecek.

[...]

PTT 1.Lig de takip ediliyor
 
PTT 1.Lig'de 2012-2013 sezonunun açılış maçı olan Boluspor-Adana Demirspor karşılaşmasını Ümit Milli Takım Kaleci Antrenörü Nihat Yüksel seyredecek. Gökhan Geylani de Kartalspor-Göztepe A.Ş. maçını raporlayacak. U21 Fiziksel Performans Antrenörü Dursun Genç, Torku Konyaspor-Bucaspor maçında, Tolunay Kafkas da Karşıyaka-Manisaspor maçında görevli olacak. [
http://www.tff.org/default.aspx?pageID=202&ftxtID=15995]


2.5 ay önce TFF'nin sitesinde yayınlandı yukarıda alıntıladığım haber. Bugünse Milli Takım'ın Dünya Kupası elemelerinde Romanya ve Macaristan maçlarının aday kadrosu açıklandı : 8 Fenerbahçeli, 8 Galatasaraylı, 8 yurtdışı liglerinden, 1 Beşiktaşlı... Neyse ki en üst 2 ligimiz yakından takip ediliyor, ya edilmeseydi? ("Çağrılacak futbolcu vardı da çağrılmadı mı?" diyeceklere en azından Süper Lig futbolcuları arasından : lig maçlarında oynamayan Mert Günok ve Cenk Gönen yerine Onur Kıvrak; sol bek mevkinde Atilla Turan; orta sahada Soner Aydoğdu, Olcan Adın, Erman Kılıç; forvet için Cenk Tosun vd. pek çok örnek değerlendirilebilirdi diye düşünüyorum)

Kadroyu görünce aklıma geldi; üç büyükler (hatta mevut durumda Galatasaray ve Fenerbahçe'den müteşekkil) dışında herhangi bir Süper Lig futbolcusuna bile kolay kolay açılmayan A Milli Takım kapısı en son hangi alt ligler futbolcusuna açılmıştı? Geçmiş yıllardan İstanbulsporlu Oğuz Çetin, Adanasporlu Altan Aksoy gibi örnekler hatırlıyordum; "Acaba o kadar gerilere gidecek miyim?" korkusuyla ufak bir araştırmaya koyuldum..

Neyse ki; o kadar gerilere gitmem gerekmedi; bir A Milli Takım aday kadrosuna Süper Lig ve yabancı ligler haricinde çağrılan son futbolcuyu bundan 3 yıl, 4 ay öncesinde buldum. 5 Haziran 2009'da Fransa'yla oynanan özel maçta kaleci Volkan Demirel'in arkasında yedek bekleyen Manisasporlu Ufuk Ceylan'mış. Gerçi Manisaspor o günlerde bitmiş olan sezonu 1. Lig şampiyonu olarak tamamlayıp artık bir Süper Lig kulübü olmuş ama Ufuk'un milli davet almasına sebep olan performansı 1. Lig'e ait olduğu için bu kategoride değerlendirmek doğru olacaktır. Ufuk da milli takım seviyesine yükselmiş pek çokları gibi İstanbul kulüplerinin ilgisini çekmiş ve bu maçtan birkaç ay sonra Galatasaray'a transfer olmuş.

Bir A Milli Takım maçında forma giyen son alt ligler futbolcusu da bugün Galatasaray kadrosunda yer alıyor. 4 Haziran 2006'da Makedonya ile oynanan özel maçta 89. dakikada Çaykur Rizesporlu Fahri Tatan'ın yerine oyuna giren Antalyasporlu Burak Yılmaz sadece 1 dakika oyunda kalarak bu unvanın sahibi olmuş. Ufuk Ceylan örneğinde olduğu gibi Antalyaspor da 2005-2006 sezonunda 1. Lig'i 2. tamamlayıp Süper Lig biletini cebine koymuş o günlerde ama Burak da 1. Lig performansıyla milli formayı sırtına geçiren son futbolcu olmuş. Yine Ufuk Ceylan örneğinde olduğu gibi bu maçtan bir ay sonra o da İstanbul'un büyüklerinin yolunu tutup Beşiktaş'a transfer olmuş.

Umarım bir sonraki örneğimiz için bir 6 yıl daha beklememiz gerekmez de Milli Takım kapılarının yalnızca Süper Lig futbolcularına değil, memleketin bütün futbolcularına açık olduğunu hep birlikte görürüz.

2 yorum:

  1. Abdullah Avcı göreve ilk geldiğinde Gebzespor'un, Vanspor'un maçlarına gidince millet hava yapıyordu; "Hiddink maça gitmiyordu, bu adam maça gidiyor yaşasın" diye. Gitti de ne değişti?

    YanıtlaSil
  2. Aynen öyle.. Hadi A Milli Takım'ı yerim de Ümit Milli'de, genç milli takımlarda da durum bundan çok farklı değil..

    YanıtlaSil