1 Şubat 2013 Cuma

Türkiye Ligleri: Giden Gelmez Geri Dönmez...

"Mali kriz" ve "transfer yasağı" hepimizin aşina olduğu terimlerin başında geliyor artık. Özellikle de alt liglerimizde pek çok kulüp bir yandan transfer yasağıyla cebelleşirken diğer yandan başındaki hacizleri savuşturup deplasmana para bulma derdinde. Bu kısır döngüden en çok etkilenen kulüpler de bir üst ligden düşen kulüpler oluyor çoğu zaman. Üst lige göre kurulan kadrolar, hazırlanan bütçeler; gelirlerdeki düşüşle birlikte camianın önüne altından kalkılması mümkün olmayan bir fatura koyuyor. Bu sezon da bir üst ligden düşen pek çok kulüp yeni liginde de ciddi sancılar yaşıyor. Bu yazıda 2011-2012 sezonunda bulundukları liglerden düşen kulüplere şöyle bir göz atacağım.



Süper Lig'den 1. Lig'e Düşen Kulüpler

Manisaspor : Altınordu ile birlikte bu yazının istisnası ve bir üst ligden düşen kulüpler içindeki en başarılı olanı. Sezon başında alınan küçülme ve maliyet azaltma hamleleri çok verimli meyvelerini verdi. Elde kalan birkaç deneyimli oyuncuya yapılan A2 aşısı tutmuş görünüyor. Manisaspor başarılı saha sonuçları sayesinde düşmenin artçı şokları daha hafif atlatacak gibi.

Samsunspor : 40 Milyon borçla başladıkları 2012-2013 sezonunda tek amaçları ligde tutunabilmekti. Ancak sezonun ilk yarısında alınan sonuçlar pek içaçıcı değildi ki; Bakan Suat Kılıç'ın destekleriyle devre arasında önemli transferler gerçekleştirdiler. Bu takviyeler nasıl bir sonuç verir bilinmez ama mali durumlarını toparlamalarının epey bir zaman alacağı kesin.

Ankaragücü : Sahada mücadele veren 11 genç adamla başlarındaki hoca için ne kadar olumlu şeyler söylememiz gerekiyorsa, kulübün içinde bulunduğu durum için de o kadar olumsuz konuşabiliriz. Neredeyse ayda bir değişen başkanlar, eski - yeni yöneticilerin hakarete varan suçlamaları, transfer yasağı, dağ borçlar, bu mali tabloda en azından tribün hasılatı gelecekken taraftarların karıştığı olaylar yüzünden saha kapatma.. Bu genç ve yetenekli oyuncuların tertemiz mücadelesi köklü kulübü demir attığı sonunculuktan kurtabilecek mi; bekleyip göreceğiz.



1. Lig'den 2. Lig'e Düşen Kulüpler

İstanbul Güngörenspor : Diğer örneklerdeki gibi çok kötü bir durum olduklarını söylemesek de sezon başı beklentilerinin çok gerisinde olduklarını kabul etmemiz gerekiyor. Ligden düşen pek çok takımın aksine, kadrosunu önemli ölçüde korudu ve birkaç takviyeyle sezona girdi İstanbul Güngörenspor. Ancak şu ana kadar ortaya koydukları performans tipik bir orta sıra takımı görüntüsü çizecekleri yönünde.

Giresunspor : Yeşil - Beyazlılar da ligden düşme travmasını rahat atlatamayanlardan. Ancak Giresunspor için yaşanan bir talihsizlik de 3 Temmuz sürecinin Giresun merkezli olarak başlaması ve camianın iç dengelerini sarsmış olması. Bu sezon kurtulunan transfer yasağının kalkmış olması en büyük kozları oldu. Sezon başında bana göre bu lig standardının üstüne bir takım kurmuş olmalarına rağmen bir türlü toparlanamadılar. Şu anda Kırmızı Grup'ta sondan bir üstteler.

Sakaryaspor : Ülke futbolunun en önemli futbol merkezlerinden birinin bugün geldiği nokta da içler acısı. Sakarya'da da dev borçlar, transfer yasağı, kayyum, mali polis soruşturması son dönemlerde en sık kullanılan kelimeler. Geçtiğimiz sezon takım 1. Lig'deyken Şansal Büyüka - Hakan Şükür - Yılmaz Vural odaklı bir 'kurtarma politikası' ortaya atılmıştı ama takım küme düşünce bu proje de Sakaryaspor da sahipsiz kaldı. Sakaryaspor Kırmızı Grup'ta Giresunspor'un altında, yani son sırada. 



2. Lig'den 3. Lig'e Düşen Kulüpler

Altınordu : Düşen kulüpler içerisinde en akılcı hamleyi onlar yaptı bana göre. Küme düşer düşmez şirketleşme yolunu seçip işi ehline, Bucaspor Futbol Akademisi'yle çok önemli işler yaratan Seyit Mehmet Özkan'a emanet ettiler. O da akılcı hamleleriyle ligden düşme sendromunu en az hasarla atlatma konusunda başarılı işlerde bulundu. Altınordu, halen 3. Grup'un - Darıca Gençlerbirliği ile birlikte - en önemli iki şampiyon adayından biri.

Adıyamanspor : Ligden düşen pek çokları gibi kadroyu neredeyse baştan kurdu. Ancak bu dikiş tutmadı ve takım haftalar boyunca düşme hattının içinde yer aldı. Ancak devre arasında yapılan yeni transferlerle bir nebze daha güçlendiler. Şu anda düşme hattının hemen üstünde yer alan Adıyamanspor ligde tutunsa da aldığı hasarın üstünden kolay gelemeyecek gibi görünüyor.

Kocaelispor : Onlar rekora koşuyor. 2008-2009 sezonunda Süper Lig'de yer alırken şu anda 3. Lig'den düşme hattının içindeler. Geçtiğimiz sezon aldığı tarihi yenilgilerle 3. Lig'in yolunu tutan kulübün kapanacağı bile konuşulmuştu ancak sezon başında kulübün eski futbolcuları sahip çıkarak bayrağı yere düşürmemeye karar verdiler. Transfer yasağı yüzünden geçen seneki kadroyla (farklı kulüplere giden birkaç oyuncu dışında) oynayan Kocaelispor aslında bu ligde tutunabilecek potansiyele de sahip. Umarım sezon un sonunda geçmiş dönemlerden kalan borçları yüzünden aldıkları puan silme cezası için başlarını duvarlara vurmazlar.

Diyarbakırspor : Asıl rekor onların elinde. 2009-2010 sezonunda Süper Lig'de yer alan bir kulübün 2013-2014 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'de yer almasını Diyarbakırspor örneği üzerinden görmemiz pek küçük bir ihtimal değil. Sezon düşülen yeni bir lig, ardından çoğalan sorunlar ve katlanan borçlar sonucu takımın geldiği nokta 19 maçta 2 galibiyet, 3 beraberlik; üstelik 3 de puan silme cezası.. Ligde tutunabilmeleri çok zor. Onlar bayrağı Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'a devretmek üzere.

Çorumspor : Çorum'daki bayrak değişimi çok daha sancılı geçiyor. Bu yıl 3. Lig'e çıkan Çorum Belediyespor'la Çorumspor'un arası iki kulüp yönetiminin medya önündeki sert açıklamaları nedeniyle oldukça gergin. Kulübün en büyük kaynağı otopark gelirlerinin bu yıldan itibaren Çorum Belediyespor'a kaydırılması ve Çorumspor'un kendi kaderine terk edilmesi, bittabii burada da biriken borçlar, transfer yasağı vs. derken 19 maçta 1 puan toplayabildi takım. Abbas yolcu.

Mardinspor : En içler acısı durumda olan onlar. Söylenecek çok fazla bir şey yok. Çoğu maça 15 16 kişiyle ancak gidebiliyorlar, Maltepespor deplasmanına para bulamadıkları için gidemediler ve bu yüzden aldıkları 3 puan silme cezası, zaten olmayan puanlarını -3'e indirdi. 19 maçta 19 mağlubiyet; attıkları 1 gol, yedikleri 91..



3. Lig'den BAL'a Düşen Kulüpler


Keçiören Sportif : Ankara temsilcisi bu sezon liglerden çekilerek BAL'a katılmadı.

Erganispor : 3. Lig'den BAL'a düşenler arasında en iyi durumda olanlar onlar. Halen 2. Grup'ta lider durumdalar. Sezon başından Federasyon'dan Fair Play ödülü olarak aldıkları 250.000 TL olmasaydı bu durumda olabilirler miydi, orası meçhul.

Akçaabat Sebatspor : Zamanında Süper Lig görmüş, 2010-2011 sezonunda 2. Lig'de yer almış olan Trabzon ekibi hakkında kulübün kapanacağı yolunda dedikodular çıkmıştı. Ancak bütün zorluklara rağmen yola çıkıldı ve takım en baştan kuruldu. Ancak şu ana kadar beklentilerin karşılandığını söyleyebilmek mümkün değil. 15 takımlı 1. Grup'ta 10. sıradalar.

Çarşambaspor : Sezona yeniden 3. Lig'e dönmek parolasıyla girdiler ve BAL için iddialı bir ekip kurdular. Şampiyonluk hedefinden uzaklaştıkları söylenemez ancak liderin 5 puan gerisinde 4. sıradalar.

Kepez Belediyespor : Profesyonelden düşen pek çok kulübün aksine iddiasız, mutevazı hedeflerle girdikleri sezonda 7. Grup'ta 7. sıraya yerleştiler.

Küçükçekmecespor : Sezon başı 9. Grup'un net favorisiydiler. BAL standartlarında güçlü bir kadroya ve ekonomiye sahipler. Ancak 6. sıraya kadar gerileyip lider Ayvalıkgücü Belediyespor'dan 7 puan fark yiyerek hayal kırıklığı yarattılar.

Karsspor : Profesyonel liglere yeniden dönme iddiasını taşıyan bir diğer takım da Karsspor'du. Ancak yapılan iyi transferlere ve nispeten iyi olanaklara rağmen 1. Grup'un 8.'si olarak lider Çayeli'nin 16 puan gerisinde.

Lüleburgazspor : Lüleburgazspor da amatördeki ilk sezonunda beklentileri karşılayamanlardan. BAL'ın en dişli gruplarından birinde oynuyor olması da ayrı bir dezavantajı. Yeniden kurulan kadroyla şu an için 11. Grup yedincisi.

Diyarbakır Kayapınar Belediyespor : 3. Lig'den düşenler arasında Erganispor'dan sonra en başarılı ikinci takım. Metropol belediyesinin de desteğiyle 2. Grup'ta lider Erganispor'un ensesinde ikinci durumdalar.

MKE Kırıkkalespor : Bir zamanların Süper Lig temsilcisi Kırıkkale ekibi kabus gibi başladığı amatördeki ilk sezonunda son dönemlerde yaptığı çıkışla düşme hattından uzaklaştılar. Statü gereği aynı ili temsil eden Kırıkkale Yahşihanspor'dan iyi derece elde etmek zorundalar; halihazırda 9 puan önde olmaları bu sezonki tek tesellileri.

Afyonkarahisarspor : Bütün kadrosu dağılan, hiçbir transfer yapamadan 16 - 17 yaşındaki futbolcularla yola devam etmeye çalışan yılların Afyonkarahisarspor'u devre arasında ligden çekildiğini açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder