25 Kasım 2012 Pazar

MAÇ YAZISI : KAYSERİ ŞEKERSPOR 1 - ANKARA DEMİRSPOR 1

1. Grup'un iki müessese takımını karşı karşıya getiren maç; artık sonbaharın yerini kışa bıraktığı soğuk bir Kayseri gününde Kadir Has Stadı Dış Saha'da oynandı. 4. - 11. haftalar arasındaki harika çıkışının ardından duraklama evresine giren Kayseri'nin Celtic'i Şekerspor için de, Mehmet Ak'ın ayrılıp Bülent Demirkanlı'nın göreve gelmesiyle 2'de 2 yapan Ankara'nın İnter'i Demirspor için de play-off hattıyla aradaki farkı fazla açmamak açısından büyük önem taşıyordu.


Hafif yağmur altında başlayan karşılaşmanın ilk dakikaları iki takımın da birbirini tarttığı, eskilerin tabiriyle 'şuursuz' akın girişimleriyle pozisyon aradığı dakikalar olarak kayıtlarımıza düştü. 14. dakikada konuk ekibin sağ kanattan kullandığı kornerde ceza sahasının sol uç tarafına düşen topu bindirme yapan Demirsporlu futbolcunun içeriye kaçırması sonucu Sadat Şahin önünde buldu ve Cahit Hoca'nın saha kenarından "arkadan gelen adama dikkat!" uyarısının yankılanması daha bitmemişken konuk ekibi 0-1 öne geçiren golü attı. Bu dakikadan sonra  Ankara Demirsporlu futbolcular daha çok topun arkasında kalıp çakılı savunmayla üstünlüğü korumaya çalışsalar da Kayseri Şekerspor oyunun hakimiyetini bir türlü eline geçiremedi. Ev sahibi ekipte özellikle topu defanstan orta alana taşıyacak top yapan savunmacı veya ön libero eksikliği hissedildi; zira Yeşil - Beyazlılar hemen her atağa kalkışlarında ya top kaptırdılar ya da oyunu etkisiz bölgelere yığdılar. İlk yarıda Timur Kosovalı'nın kullandığı frikiğin üst direkten, Eşref Keçeci'nin de altı pastın hemen önünden vurduğu şutun yan direkten dışarı çıkması dışında atak sürekliliği sağlayaman Kayseri Şekerspor da, oyunu daha çok kendi yarı sahasında kabul eden Ankara Demirspor da başka gol bulamayınca ilk devre 0-1 sona erdi.

Yağmurun da şiddetini arttırmasıyla ikinci yarıda iyi futbol oynamak daha da zorlaştı. Buna Ankara Demirsporlu oyuncuların skoru korumak adına vakit geçirmeye çalışmaları eklenince sahadaki futbolun kalitesi daha da düştü. Hakem Hakan Tezcan da bu vakit geçirme girişimlerine müsade edince neredeyse her ikili mücadele sonrası yere yığılan bir Ankara Demirsporlu sedyeyle dışarı taşınıyor, az önce sedyeyle giden futbolcu sahayı çevreleyen çizgiyi geçer geçmez doğrulup oyuna giriyordu (ki maç boyunca 7 - 8 kez yaşandı aynı sahne). Bu durum karşısında isyan eden Kayseri Şekerspor kulübesiyle maçın dördüncü hakemi arasında sık sık tartışmalar yaşanıyor ve ev sahibi kaleci antrenörü Mustafa Bulut tribüne gönderiliyordu. İkinci yarının ilk bölümü bu kısır döngü içinde geçerken 60. dakikadan itibaren Kayseri Şekerspor oyun üstünlüğünü Mehmet Yaman ve Altan Güneş'in de oyuna girmeleriyle eline geçirdi ve baskılı bir oyun ortaya koydu. 69. dakikada kaleciyle karşı karşıya kalan Gencay Erten'in vuruşunu kaleci Ahmet Taş çelince ev sahibi ekip en etkili akınlarından birinde golü yine buluşamamış oldu. 80. dakikadan itibarense Yeşil - Beyazlılar yeniden oyundan düştü ve konuk ekip ardı ardına bulduğu kontraataklarla rakip kaleyi yokladı. 80 ila 82. dakikalar arasında tam 3 kez kaleci Erman Sarı'yla karşı karşıya kalan Ankara Demirspor forvetleri birinde kaleci Erman'a, birinde de direğe takılırken diğer vuruşlarında da topu yandan auta yolladılar. Tam Kayseri ekibi için işler bitti, konuk ekip 2. golü bulup 3 puanını hanesine yazdırır diye düşünürken 86. dakikada Emre Erol'un durumu eşitleyen golü geldi. Yine bir korner sonrasında ceza sahasının dışından vuran Emre'nin şutu karambolde sekip kaleci Ahmet Taş'ın üstünden filelerle buluştu. Golden sonra her iki takım da üstünlük sayısı için rakibini yoklamaya başlamışken 90. dakikada santra noktasından atılan ara pasında rakip savunmanın arkasına sarkan Ankara Demirspor golü buldu ancak gol ofsayt gerekçesiyle geçerlilik kazanmadı (ki bana tribünden pozisyonda ofsayt yok gibi göründü). Bu golün verilmemesiyle bu kez Ankara Demirspor yedek kulübesiyle hakemler arasında tartışmalar yaşandı. Kalan dakikalarda başka gol gelmeyince karşılaşma bana göre maçın hakkı olan beraberlikle sona erdi.

Orhangazispor'un evinde Tekirova Belediyespor'a yenilmesiyle, alınan 1 puan her iki tarafın da hem işini görmedi; hem de işine geldi denebilir. İşini görmedi çünkü play-off hattını yakalamak için harika bir fırsatı tepmiş oldular (Kayseri Şekerspor kazansaydı 5. Orhangazispor'la puanını eşitliyordu, Ankara Demirspor'sa puan farkını 1'e indiriyordu). Beşinciyle olan puan farkını 1 puan da olsa indirdiklerini ve play-off yolundaki rakiplerine ilave 2 puan daha vermediklerini düşünürsek de işlerine geldiği söylenebilir.

Bülent Demirkanlı'nın göreve gelmesiyle Ankara Demirspor gayet derli toplu bir takım haline gelmiş. Arkada çakılı ve sağlam bir savunmayla takım oyunu oynuyorlar ancak takımda bireysel yeteneği gelişmiş futbolcu yoksunluğu nedeniyle fazla cüretkar olamıyorlar. Kayseri Şekerspor ise bireysel yeteneği daha fazla olan futbolculardan kurulu ancak takım oyununda ve orta saha organizasyonunda sıkıntı yaşıyor. Kayseri Şekerspor 13. haftayı 7. olarak kapatmasına rağmen attığı 15 golle en çok gol atan takımlar sıralamasında 11. sırada; bu da takımın gol yollarında istenilen verimi sağlayamadığına ve forvet hattında Timur Kosovalı'nın yeterli desteği bulamadığına işaret ediyor.


Maçtan Notlar

* Hakem Hakan Tezcan'a zaman geçirme hamlelerine izin vermesi dışında bir eleştirim daha olacak; o da kartlarda standart tutturamamak. Atağa kalkan rakibi faulle durdurmak, hakemi aldatmaya yönelik kendini yere bırakmak, atağa kalkarken topu elle düzeltmek gibi kusurların hiçbirinde kartına başvurmazken serbest atışta düdükten önce topa vurduğu gerekçesiyle sarı kartını kullandı bugün hoca. Maçın sonlarına doğru da ev sahibi ekibin gösterdiği tepkilerin etkisinde kalarak sarı kartına gerekli gereksiz başvurdu ve konuk ekip maçı 10 kişi tamamladı. Ancak şunu belirtmem gerekli; Kayseri Şekerspor taraftarlarına ve oyuncularına bakarsanız 2 puanın hakem kararları yüzünden kaybedildiği gibi bir algıya sahip olabilirsiniz ki; doğru değil. Ev sahibi ekip bugün kazanmak için yeterli çabayı gösteremedi ve maçın hakkı beraberlikti.

* Hava koşulları Dış Saha tribünlerini de vurmuş gibiydi. Daha önceki maçlarında 500 kişiye kadar oynayan Kayseri Şekerspor'un tribünlerinde bugün en fazla 250 kişi vardı. Yine önceki maçlarda takıma tezahüratlarıyla destek veren 38 Belsin Gençlik de yerinde yoktu. Yeşil - Beyazlılar ancak ciddi akınlar sonrası 50 - 60 kişinin "Şe Ker.. Şe Ker.." tezahüratlarına mazhar olabildi. Konuk takım tribününde ise 3 polisin dışında kimsecikler yoktu.

* Ligin başlarında 5 maçta forma giyen ve bu maçlarda 3 sarı kart gören Kayseri Şekerspor'un sağ açığı Ramazan Övüç disiplinsiz tavırları nedeniyle son maçlarda forma şansı bulamamıştı. Bugün maça ilk 11'de başlayan Ramazan, ilk yarıda eski huylarından vazgeçmiş, hani neredeyse tövbeli gibi görüntü çizmişti. Hatta bir ara Ankara Demirsporlu Eray Topçuoğlu'nun tartışma esnasında kendisini iteklemesine bile yanıt vermeyince beni olumlu anlamda hayli şaşırtmıştı ki; ikinci yarıda yine hakemle ve rakiple oynayan görüntüye büründü. Kendisine yapılan faulün verilmemesi üzerine göstere göstere rakibine hışımla dalıp sarı kart gördü ve bir iki dakika sonra oyunda alındı. Gerçi bunda kaşına aldığı darbenin etkisi var mıdır bilinmez ama bana sorarsanız her ikisi de! Ramazan gerçekten yetenek olarak 3. Lig'in üzerinde ancak bu huylarından vazgeçmezse hem kendisi, hem takımı, hem de bonservisinin bulunduğu Kayseri Erciyesspor kendisinden uzun vadeli yararlanamayabilir.

* Kayseri Şekerspor kalecisi Erman Sarı bugün, geçtiğimiz yıl forma giydiği eski takımına karşı oynadı. Geçtiğimiz yıl Siirtspor'da forma giyen Gökhan Günaydın, bugün Yeşil - Beyazlı formayı giyerken Siirtspor'dan takım arkadaşları kaleci Ahmet Taş ve sonradan oyuna giren Doğukan Uzunoğlu, Ankara Demirspor kadrosundaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder