4 Haziran 2012 Pazartesi

TARİHTEN : 7 HAZİRAN 1987 ÜNYESPOR SİVAS DEMİRSPOR MAÇI

Teşvik primini biliyoruz, tamam. Rakibine bana maçı sat diye para vermek şike, onu da biliyoruz. Peki kendi maçınız yokken rakibinizin rakibiyle "Maçı 3-0 kaybetmesi" için anlaşmak?

1986-1987 futbol sezonu, arşivciler için maaşallah pek bereketli. Şike, kavga, dövüş, teşvik primi, mahkemeler, Danıştaylar; ne ararsanız var o sezonda... Ben de o sezon oynanan 2 maçtaki tuhaflıkları yine 'Tarihten' köşesinde yazmıştım. [Konyaspor - Tarsus İdman Yurdu maçı :  http://altligler.blogspot.com/2012/04/tarihten-24-mayis-1987-konyaspor-tarsus.html  ve Kayserispor - Şekerspor maçı :  http://altligler.blogspot.com/2012/05/tarihten-7-haziran-1987-kayserispor.html ]  İstiyorum ki; aynı sezondan devam edelim; hazır elimde böyle harika bir malzeme varken : Ünyespor - Sivas Demirspor maçı...

Profesyonel liglerde oynayan takımların B takımlarının da profesyonel liglere kabul edilişini, ardından Bursaspor B Takımı'nın 1. Lig'e çıkması üzerine uygulamadan nasıl vazgeçildiğini şu yazıda anlatmıştım : [http://altligler.blogspot.com/2012/04/tarihten-bursaspor-b-takimi.html] Bursaspor B Takımı'nın amatör ligten 3. Lig'e çıktığı sezon olan 1985-1986 sezonunda Trabzonspor B Takımı da 3. Lig'e yükselmişti. Trabzonspor B, Doğu Karadeniz takımlarının ağırlıklı olduğu (Ağrı, Kars, Tokat, Sivas gibi çok uzak olmayan illerin takımları da vardı) 3. Lig 1. Grup'ta yerini aldı.

Şike, şaibe gibi söylentiler hep birtakım fikstür azizlikleri vesilesiyle çıkar ortaya. Örneğin o sezon Trabzonspor B Takımı son hafta fikstürünü bay geçmeseydi belki de size şu an bu maçın hikayesini anlatıyor olmayacaktım. Ama son hafta maçı yoktu ve sezon boyunca şampiyonluk için çekiştiği Ünyespor'un 2 puan önündeydi. Galibiyete o yıllarda 2 puan veriliyordu; bu da şu demekti : Şampiyonluk büyük ihtimalle averaj hesaplarına kalacaktı. Ünyespor, Sivas Demirspor'a 4 fark atarsa şampiyondu. 3 farkta kalırsa şampiyon Trabzonspor B Takımı'ydı. Sivas Demirspor'unsa hiçbir iddiası bulunmuyordu.

Ünye'de maç bayram havasında beklendi. Tarihi boyunca ilk kez bu kadar 2. Lig'e yaklaşmıştı kulüp ve sezon boyunca ortaya konan futbol, bu havayla birleşince farklı galibiyetten kimsenin kuşkusu yoktu. Şikelerin, teşviklerin havada uçuştuğu o yıllarda böylesi kritik bir maçın şaibelerden azade olmasını beklemek fazla saflık olurdu. Ünyespor - Sivas Demirspor maçından önce de ortalıkta birçok dedikodu dolaşmış; Trabzonsporlu yöneticilerin Sivas Demirsporlu futbolculara teşvik primi verdiği iddiaları Ünye'ye yayılmıştı. Ayrıca stad içinde ve çevresinde kendi seyircilerinin yapabileceği herhangi bir taşkınlığa karşı önlem almışlardı. Maç günü gelip çattığında Ünyeliler'in hesap edemedikleri başka bir şeyin olduğu ortaya çıkacaktı.

Coşkun Kutay, bir maç öncesi
Cüneyt Tanman'la...
Ünyespor maça hızlı başladı; taraftarının da coşkusuyla sağlı sollu akınlar yapıyor; Sivas Demirsporlular da ellerinden geldiğince direniyordu. Derken bir gol buldu Ünyespor ve ilk yarıyı 1-0 önde kapattı. İkinci yarıya da goller bulmak için çıktı Ünyespor. Dakikalar azalıyor; şampiyonluk için gerekli olan 4 farkı bulmak için fazla şansı kalmıyordu derken 57. dakikada Hasan'ın ayağından bir gol daha buldular. Tribünler bayram yerine dönmüştü. O gün oradaki kime sorsan kalan yarım saatte değil 2 gol daha, 4 gol bile atarlardı. Ancak bu golden sonra sahada tuhaf şeyler oldu. Sivas Demirsporlu Gürsel ve Doğan, hakem Coşkun Kutay'a hışımla bitmek tükenmek bilmez bir itiraz faslına giriştiler. Golde neye itiraz ettikleri de, neden bu kadar sürdürdükleri de anlaşılamıyordu. Herkes itirazların artık nihayet bulmasını beklerken hiç tahmin edilmeyen bir şey oldu : Sivas Demirspor sahadan çekildi !

Ünyesporlular çılgına dönmüştü. Sahadan çekilmenin cezası 3-0 hükmen mağlubiyetti ki bu da şampiyonluğun Trabzon'a gitmesi anlamına geliyordu. Bütün ikna çabalarına rağmen Sivas Demirspor sahaya çıkmayınca hakem maçı tatil etti. Öfkeli taraftarlar Ünye sokaklarında sloganlar atıp yürüyüşler düzenliyor; kimileri de Sivas Demirspor otobüsünü parçalamaya çalışıyor, şehirde 58 plakalı araç avına çıkıyordu.

Ünyespor kanadı, maçta açık bir şike olduğunu; Sivas Demirspor'un Trabzonspor'dan para aldığını düşünüyordu. Federasyon'un da maçla ilgili alacağı kararın kendi lehlerine olacağını, en azından maçın tekrarına karar verileceğini ve o maçta rakiplerine 4 fark atacaklarını düşünüyordu. 13 Haziran 1987'de konu TFF Yönetim Kurulu'nun gündemine geldi. Gerek hakem raporunda gerekse de gözlemci raporunda Sivas Demirspor'un sahayı terk etmesi için hiçbir nedenin bulunmadığı açıkça yazıyordu. TFF, maçı Şike Tahkik Kurulu'nun gündemine almayı bile gerekli görmeyip yarıda kalan herhangi bir maç muamelesi yaptı. Alınan kararları açıklayan Ersan Feray "Ünyespor - Sivas Demirspor maçında Sivas Demirspor'un 3-0 mağlubiyetine, bu takımın 1 aydan 3 aya kadar yarışmalardan men'i için Ceza Kurulu'na sevkine ve 2 puanın silinmesine karar verilmiştir. Ne yazık ki yönetmelikler çerçevesinde Ünyespor'un hakkını daha fazla savunamıyorum. Bunu üzülerek söylüyorum." diyordu. Bu kararların meali koca bir "Fıs.."tı. Aylardan hazirandı; 1 ila 3 ay arasında verilecek bir ceza Sivas Demirspor'un bir sonraki yıl müsabakalarda yer almasını engellemeyecekti; ayrıca ligi orta sıralarda bitirdiğinden 2 puanının silinmesiyle terinin silinmesi arasında hiçbir fark yoktu. Olan Ünyespor'a olmuş; şampiyonluk şansı açıkça gasp edilmişti.

İlerleyen günlerde konu kamuoyunun gündemine geldi. Bir açıklama yapan Federasyon Başkanı Ali Uras "Ya 3-0 olarak tescil edecektik ya da maçın tekrarına karar verecektik. Peki Sivas Demirspor, tekrar maçına da çıkmazsa ne yapabilirdik ki?" diyordu. Ünyespor, 2. Lig'e alınmak için yaptığı girişimlerden sonuç alamayınca mahkemeye başvuracağını açıkladı. TFF, 1987-1988 sezonu programında Trabonspor B Takımı'na 2. Lig'te, Ünyespor ve Sivas Demirspor'a 3. Lig'te yer verdi.

Ünyespor'un beklediği haber 19 Ağustos 1987'de geldi. Ankara 2. İdare Mahkemesi, Ünyespor'un yürütmeyi durdurma talebini kabul etmiş; Federasyon'un şike tahkikatı yapmamasını da gerekçe olarak göstermişti. [ Yürütmeyi durdurma kararı, mahkemenin nihai kararı değil; bir ara karardır. En basit anlatımla; idari mercilerin aldığı kararların uygulanmasının bekletilmesidir ] Tıpkı Bayburtspor örneğinde olduğu gibi, Ünyespor konusunda da kafası karışıktı TFF'nin. Ünyespor'u 2. Lig'e alırsa bu şikenin tescili anlamına gelmez miydi? Madem öyle Trabzonspor B Takımı'nı ve Sivas Demirspor'u küme düşürmek gerekmez miydi? Acaba mahkemenin istediği şu tahkikatı yapıp "şike yoktur" sonucuna mı ulaşılsaydı? Nihayetinde Bayburtspor için uygulanan formül Ünyespor'a da uygulandı. 3. Lig'te Fatsaspor'la oynayacağı maç için hazırlanan Ünyespor'a 2. Lig'e yükseldiği tebliğ edildi.

Kayserispor - Şekerspor yazısında demiştim; 6 Eylül 1987'de 12 Eylül siyasi yasaklılarının yasaklarının kalkması için referandum düzenlenecekti. Hükümetteki Anavatan Partisi bütün ağırlığını "hayır" çıkması yönünde koymuştu. Bu koşullarda hiçbir şehrin takımına ceza verip halkı küstürülemezdi. Hem lehlerine yargı kararı olanlar, hem de şike yaptığı iddia edilenlere havuç uzatılırsa ortada hiçbir sorun kalmazdı. Böylelikle hem Ünyespor 2. Lig'te oynadı hem de Trabzonspor ve Sivas Demirspor hiçbir ceza görmedi.

Sonrasındaysa;

a) Ünyespor : Sezona hiçbir hazırlık yapamadan katıldı ve 2. Lig B Grubu'nu sonuncu bitirip küme düştü. 1990-1991 sezonunda yeniden çıktığı 2. Lig'le 3. Lig arasında mekik dokuyor.

b) Trabzonspor B : 2. Lig'teki ilk sezonunda A Grubu'nu 11. tamamladı. Ertesi sezon Bursaspor B'nin şampiyon tamamladığı B Grubu'nda sonuncu oldu. Bursaspor B'nin şampiyonluğu üzerine B takımı uygulaması kaldırılınca kapatıldı.

c) Sivas Demirspor : 3 sene tutundu 3. Lig'te, 4. sene grubunda sonuncu olup amatöre düştü. Halen Sivas Süper Amatör Küme'de.

8 yorum:

  1. (yorum.1.bölüm) 87 senesindeki bu Ünyesporsivas demirspor maçında tribündeydim. Bir Ünyeli olarak. O gün sahada bayram vardı ve hepimiz şampiyonluktan emindik. Ama Trabzonspor'un şeytanın aklıan gelmeyecek bir kurnazlık ve ahlaksızlık yapacağını hesap edememiştik elbette.
    Çok iyi hatırlıyorum. Ünye Stadı gelin gibi süslenmişti. Stad full doluydu etraftaki kamyon garajının çatısı, şişeleme binasının kulesi ve yüksek ve pek çoğu inşaat olan binalar bile tamamen insan doluydu. Ünye o sıralar 20-25 bin nüfuslu bir yer.
    Sivas demirspor mavi beyaz formalı bir takımdı. Ama ligin son haftası ve hiç bir iddiaları yoktu. Çok iyi hatırlıyorum ki oyuncularının kimi mavı çorap kimi beyaz çorap kimi uzun kol kimi kısa kol forma giymişti. Anlayacağınız toplama bir takım görüntüsündeydiler. Ahlaksızlık olmasa bizi kendi halimize bıraksalar 4 değil 8 bile atabilecektik.
    Bizim Ünye tribünün ve Ünye şehrinin efsane abisi ve amigosu Dingal yeni ölmüştü. O maçta herkes Dingal için şampiyonluk istiyordu. Hatta takım yani Ünyemiz sahaya siyah bir pankartla çıkmıştı. Dingal'ın efsane olan "Fitbol! oyna, kazan" sloganı yazıyordu pankartta. Oynayıp kazanacaktık ve şampiyon olacaktık. ASma Trabzonspor'un böyle çirkef ve kirli bir oyunu sahneye koyacağını hesap edememiştik elbette.

    YanıtlaSil
  2. (YORUM 2. BÖLÜM) Trabzonspor B takımının son hafta maçı yoktu. O takım Trabzon amatör filan değil basbayağı, resmen tastamama Trabzonspor'du. Türkiye'de şeytanın aklıan gelmeyecek şikeyi icad eden camia: Trabzonspor. O takımda o zamanlar Ogün Temizkanoğlu oynuyordu misal 17 yaşında filandı, sonradan Ts A takımına geçti. Kısa boylu paytak Zafer oynuyordu. Trabzonspor B takımı yani hakkımızı gasp edip şampiyonluğumuzu çalan takımın oyuncularının pek çoğu sonraki yıllarda Trabzonspor A takımında da oynadılar. Tescilli şikeciler sonradan milli oldular hatta.
    Bizim takımda Arif Bacacı vardı. Ünye'nin yetiştirdiği sonradan Kocaelispor'da parlayan ve hatta milli olan Arif. Henüz 17-18 yaşlarındaydı o zamanlar. Bir de Kara Şimşek dediğimiz Hasan vardı. Hatta gollerimizi de o atmıştı. Hakem Coşkun Kutay'dı.
    Maç 2-0 oldu. Şampiyonluk şarkıları söylenmeye başlandı, Sivas DS abondone olmuştu ki birdenbire lüzumsuz yere itirazlar başladı. Hiç bir olay taşkınlık can güvenliği endişesi filan yoktu halbuyki. Ve sonra sahadan çekildiler. maç 3-0 hükmen bizim (Ünye) lehine tescil edildi güya. Tezgah tamamdı. 3-0m bize yetmiyordu ve Trbazonspor camiası şeytanın aklına gelmeyecek bir ahlaksızlığa imza atıp şampiyonluğumuzu çalmıştı. Bay geçtiği haftada işi bağlamışlar.

    YanıtlaSil
  3. (yorum 3. Bölüm) Maç bittti, hepimiz şaşkındık. Polsiler Sivaslı oyuncu ve yöneticileri kaçırdılar şehirden. Olaylar çıktı. Sanırım o sıra Trabzonspor (B) takımı ahlaksızca şampiyonluklarını kutluyordu. Bilemiyorum.
    Trabzonspor'un yaptığı bu dahiyane şikeyi hatırlatıp kayıtlara geçtiğiniz ve yazdığınız için size teşekkür ediyorum. Bugünlerde şikeden mağdur olduğunu söyleyip haksızca koca bir Fenerbahçe camiasını suçlayan ve ortalığı geren Trabzonspor'un yıllar önce yaptığı şikeyi hatırlattığınız için size teşekkür ediyorum.
    O yıllarda Tahkim Kurulu yoktu. Ünyespor hakkını adli yargıda aradı. Federasyon maçı 3-0 bize tescil etti ve Ts camiasının plastik şampiyonluğunu tescil etti. Plastik şampiyon olarak ts takımı 2. lige çıktı. O yıllar Federasyonun basın sözcüsü Orhan Ertenhan'dı. "Ünyespor haklıdır ama onlar için elimizden birşey gelmiyor" demişti. Buz gibi haklıydık. Ama haksızlığın şahikasını yapmışlardı bize. Bütün yollar kapandı. Biz de Federasyon kararlarına karşı Danıştay'a gitmiştik sanırım.
    Dava uzun sürdü. Ts sözde şampiyon olarak 2.lige çıktı. Biz, Ünyespor olarak 3.ligde devam ettik mecburen. İlk maçımızı deplasmanda oynadık. Görele'yi deplasmanda 0-1 yenmiştik ki Danıştay kararları açıklandı. Bizi 2.lige aldılar. Fikstür yeniden ayarlandı. Bütün bu rezillikler Trabzon camiasının yaptığı ahlaksızlık pislik ve şike yüzünden olmuştu. Biz 2. lige çıktık ama takımımız 3. lig için kurulmuştu. O sene çıktığımız gibi geri düştük maalesef. Trabzon'da Türk futbol tarihine şike nasıl yapılırmış göstermiş oldu.

    YanıtlaSil
  4. (yorum 4. Bölüm) Aradan yıllar geçti. 2004 senesi. İş için Trabzon'a yolum düştü. Akçaabat'ta köfte yerken Trabzonspor'un eski efsane oyuncuları ve sonradan teknik direktör olan Kadri Özcan ve Ali Rıza öZCAN kardeşlerle tanıştım. Epey sohbet ettik. Yıllar öncesinde kalmış olan bu Ünye-Sivas demirspor maçını ve Trabzon B takımının şikesini sordum. Kadri Hoca güldü. "O maç bağlanmıştı. 4 yemeyin sahadan çekilin talimatı verilmişti, paralar gönderilmişti" diye itiraf etti. hatta sonradan Kadri Özcan Ünyespor'da da çalıştı hoca olarak. Hayat ne garip.
    O yıllarda 1. lig takımlarının B takımlarının alt liglerde oynaması modası vardı hatırlarsınız. Bursaspor B takımı da 2. ligde şampiyon olmuş ama 1.lige alınmamıştı. O takımı komple Aydınspor aldı ve seneye 2. ligde şampiyon oldu. İlker Yağcıoğlu filan orda oynuyordu yanlış hatırlamıyorsam.
    Bugünlerde şikeden mağdur olduk diye yalandan mazlum edebiyatı yapan Trabzon'un şikesinin hikayesi budur. Bugün Trabzon'a mayıs ayının ortasında avlanma yasağı varken "balık" gönderenler o yıllarda çok daha profesyonelce yapıyorlardı şikeyi. ve maalesef yanlarına da kar kalıyordu.
    Selam ve saygılar.YKB

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Oooo inşaatçılarını koca ülke dururken brezilyadan getirenler, cemiyetten çekindiklerinden ibadetlerini farklı şekilde dile getirenlere bak. Bu ligde kimse temiz değil kafanıza koyun bunu. Ama daha dün gibi ortada duran şikeyi koca ülkenin hep birlikte kulağının üstüne yatarak sildiğini unutmadan!

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar burası büyük takımlar hakkında tartışılan bir forum değil; alt ligleri merkezine alan bir blog. Anlattığım hikayelerde hangi takımın ne yaptığı, kimin töhmet altında kaldığı umrumda değil; Trabzon'muş, Fener'miş vs. Kendi memleketimin takımının şikeli maçını da yazdım burada, çünkü şunu biliyorum memleket futbolunda hiçbir kulüp temiz değildir.
    Aslında şu anki yorumlar bile konsept dışı ama madem yazıldı bir kere; bir tez, bir de antitez şeklinde dursun. Ancak bundan böyle bu minvalde devam etmeyelim.

    YanıtlaSil
  8. Bu arada maçın gözlemcisinin de Şenez ERZİK olduğunu da not düşelim...

    YanıtlaSil