3 Haziran 2012 Pazar

2. LİG'İN YENİ TAKIMLARINI TANIYALIM 4 : KAHRAMANMARAŞSPOR

21 Şubat 1969'da Maraşspor adıyla kurulmuş kulüp. Renklerini de Maraş'ın iki alamet-i farikasından almış : Dondurma için beyaz, kırmızı biber için de kırmızı kulübün renkleri olarak seçilmiş. Tam 15 sene boyunca amatör liglerde mücadele eden kulüp - bu arada Maraş ilinin adının TBMM tarafından 1973'te Kahramanmaraş olarak değiştirildiğini; kulübün de ismini bu tarihten itibaren Kahramanmaraşspor yaptığını belirtelim - , defalarca profesyonel lige katılmanın eşiğine kadar gelmiş ancak bu hayalinin gerçekleşmesi için 1984-1985 sezonunu beklemek zorunda kalmış. Aynı zamanda 3. Lig'in kurulduğu sezon olan bu sezona Kahramanmaraşspor, amatör şampiyonada 1. olduğu için 2. Lig'ten başlamış. A Grubu'nda yer alan yer alan Kırmızı-Beyazlılar, sezon boyu ligin dibine demir atsa da son haftalardaki çıkışıyla ligte tutunmayı başarmış. 1986-1987 sezonunda ise Adana Demirspor'un ardından grubunu 2. bitirerek 1. Lig'i kaçırmış.

1987-1988 sezonunda 2. Lig B Grubu'nda yer alan Kahramanmaraşspor, haftalarca nefes nefese süren yarışta Antalyaspor'u ekarte edip şampiyonluğa ulaşmış (Kahramanmaraşspor'un şampiyon kadrosunda Beşiktaş'ta yıllarca oynayan, şimdiki Antalyaspor teknik direktörü 'Şifo' Mehmet Özdilek de yer alıyordu). 1. Lig'te çimden eser bulunmayan, toz toprak içinde maçlarını oynadığı 12 Şubat Stadı'yla akıllarda yer etmiş Kahramanmaraşspor. Tesislerin yetersizliği, tecrübesizlik, mali kriz ve en son başkan Hüseyin Belli'nin futbolcularla yaşadığı gerilim (bu olay da ayrı bir yazıda ele alınmayı hak edecek kadar tuhaf) gibi sebeplerle 1988-1989 sezonunda ligi sonuncu tamamlayıp yeniden 2. Lig'e yol almış.

1989-1990 sezonuyla birlikte zor günler başlamış Kahramanmaraşspor için. Bir önceki yıl 1. Lig'te oynayan ekip, 3. Lig'e düşmekten 1 puan farkla kurtulmuş. Ertesi sezonsa son haftaya sondan ikinci girip Hatayspor'u 3-0 yenerek son haftayı bay geçen Nevşehirspor'un 2 averaj üstüne kalarak ligte tutunmuş. 1991-1992 sezonunda da kabus bitmemiş; küme düşen Hatayspor'un 1 puan üstünde ligte kalmış Kahramanmaraşspor. 2. Lig'te sistemin değiştiği 1992-1993 sezonundaysa o kadar şansı yaver gitmemiş ve 5. Klasman Grubu'nda 7. olarak 3. Lig'e düşmüş.

Tarihinde ilk kez 3. Lig'te yer alan Kahramanmaraşspor, 1993-1994 sezonunda Çukurova takımlarının yer aldığı 3. Grup'u İçel Polisgücü'nün ardından 2. sırada tamamlayarak play-off'a katılma hakkı kazanmış. Play-off'ta da Bergamaspor'u 2-0, Kastamonuspor'u 3-1 ve İnegölspor'u 1-1 biten maçın ardından penaltılarla eleyerek 2. Lig'e dönmüş. 1994-1995 sezonunu 2. Lig 5. Klasman Grubu'nu 2.'si olarak kapatan Kahramanmaraşspor, ertesi sezon aynı grubu son sırada tamamlayarak yeniden 3. Lig'e düşmüş.

1996-1997 sezonunu 18 takımlı 3. Lig 3. Grup'ta 9. olarak geçiren Kırmızı - Beyazlılar, sonraki 3 yılı hep aynı grubun üst sıralarında (iki kez 2., bir kez 5.)  geçirmiş ancak bir türlü 2. Lig'e terfi şansına ulaşamamış. 2000-2001 sezonundaysa Adana Demirspor'un ardından yine 2. olarak 2. Lig'e yükselmiş. 2001-2002'de 2. Lig B Kategorisi 5. Klasman Grubu'nu Cizrespor'un ardından 2. tamamlayan Kahramanmaraşspor, 2002-2003 sezonunda sistemin değişmesiyle 17 takımlı 3. Grup'un 6.'sı olmuş. Ertesi sezon aynı grupta 8. olan Kırmızı-Beyazlılar, 2004-2005 sezonunda 15. olmuş ve küme düşen Erzincanspor'un 1 puan üstünde yer almış. 2005-2006'da yine sistem değişmiş ve 10'ar takımlı 5 gruba dönülmüş; Kahramanmaraşspor da 5. Kademe Grubu'nu 1. tamamlayıp Yükselme Grubu'na kalmış, burayı da 6. tamamlayıp 16 takımlı play-off'a kalmış, play-off'un ilk turundaysa Siirtspor'a 2-1 kaybedip elenmiş. 2006-2007'deyse Klasman Grubu'nu 1. bitirip play-off'a kalmış ancak bu kez de Giresunspor'a 3-1 kaybedip elenmiş. 2007-2008 sezonundaysa yine 5. Grup'u Şanlıurfa Belediyespor'la aynı puanda ve daha iyi averajla bitirdiği halde ikili averajda geçildiği için 9. olarak tamamlayıp 8 yıl sonra 3. Lig'te oynamak zorunda kalmış.

3. Lig'te 1 yıl kalan Kahramanmaraşspor 5. Kademe Grubu'nu 2. bitirerek çıktığı Yükselme Grubu'nu 3. tamamlayıp 2. Lig biletini almış. Ancak 2009-2010 sezonu Kahramanmaraşspor'un mali krizle boğuştuğu, alacaklarını tahsil edemeyen 13 futbolcunun kenti terk ettiği bir sezon olmuş; takım da 4. Grup'ta 8. olup 3. Lig'e yeniden yelken açmak zorunda kalmış. Bir önceki sezon biriken futbolcu alacakları yüzünden transfer yasağı getirilen Kahramanmaraşspor, genç oyuncularıyla 3. Lig 2. Grup'ta 13. olarak ligte tutunmayı başarmış.

2011-2012 sezonu öncesinde Anonim Şirket haline gelen Kahramanmaraşspor, Fatura Vizyon şirketine devredildi. Kulübün borçlarını üstlenen şirket, transfer yasağının da kalkmasıyla 2. Lig'i hedefleyen bir kadro kurmak için kolları sıvadı. Teknik direktörlük görevine geçtiğimiz sezon Altay'ın antrenör kadrosunda yer alan, bir ara Kocaelispor'u da çalıştırmış olan Orhan Şerit getirildi. Neredeyse bütün kadroyu baştan kuran Kahramanmaraşspor, geçtiğimiz sezonu Bugsaşspor'da kiralık geçiren Beşiktaşlı Gökhan Aydaş; Bank Asya 1. Lig'ten Kartalsporlu Şadi Çolak; 2. Lig'ten Göztepeli Murat Kefeli, Yeni Malatyasporlu Taylan Aydoğan, Eyüpsporlu Ersel Çetinkaya, 1461 Trabzonlu Fahrettin Bıyıklı, Utku Demirel ve Adem Aydın, Akçaabat Sebatspor'dan Erhan Çelenk ve Oğuz Hakan Sivrikaya; 3. Lig'ten Gümüşhanesporlu Berkan Emir, Batman Petrolsporlu Erhan Kurt, İnegölsporlu Ali Cemal Boztepe, Kepez Belediyesporlu Emirhan Önder, Bursa Nilüfersporlu Mert Er Estik, Yalısporlu Onur Berber ve Eyüp Yanmış, Orhangazisporlu Aytaç Deniz, İstanbulsporlu Baykal Aydınlı; BAL'dan da Fatih Karagümrüklü Gürcan Yücelik'i  transfer etti. Ayrıca Altay'dan Metin Yüksel ve Bursaspor'dan Emrah Kiraz kiralık olarak takıma katıldı.

Sezona kendi evinde Orhangazispor galibiyetiyle başlayan Kahramanmaraşspor, sonrasında oynadığı 3 maçtan yalnızca 1 puan çıkartarak hayalkırıklığı yarattı. 5. haftada gelen 5-0 Yalıspor galibiyeti takımı yeniden havaya soksa da 3 maç üst üste alınan beraberlikler Kahramanmaraşspor'u lider Nazilli Belediyespor'un 9 puan gerisine düşürdü. 9. hafta, Kahramanmaraşspor'un toparlanmasının başladığı hafta oldu ve 5 maçtan 15 puan alarak liderle arasındaki puan farkını 3'e indirip 2. sıraya yerleşti. Ancak ardından gelen İstanbulspor yenilgisiyle Arsinspor ve Kilimli Belediyespor beraberlikleri hem Nazilli Belediyespor'la olan puan farkını 10'a çıkardı hem de takımı puantajda 5. sıraya itti. Yarının son iki maçında Belediye Bingölspor'u yenip Keçiörengücü'yle berabere kalan Kahramanmaraşspor, devre arasına 31 puanla 5. sırada girdi.

Şampiyonluk hedefine yaklaşamayan ancak play-off hattındaki yerini sağlama alarak play-off'tan 2. Lig'e gitme hedefini önüne koyan Kahramanmaraşspor devre arasında hocası Orhan Şerit'le yollarını ayırarak yardımcı antrenör Bayram Toysal'ı takımın başına getirdi. Ali Can Boztepe Orhangazispor'a, Murat Kefeli Kilimli Belediyespor'a, Oğuz Hakan Sivrikaya Arsinspor'a gönderilirken gönderilirken Baykal Aydınlı'nın sözleşmesi feshedildi; Eyüp Yanmış Beşikdüzüspor'a kiralık olarak gönderildi. Altınordu'dan Zafer Özden, Eyüpspor'dan Hüsnü Zeybekoğlu ve Kilimli Belediyespor'dan Ali Şen Kandil transferleriyle de kadrosunu güçlendirdi. Ayrıca 1461 Trabzon'dan Taha Balcı da kiralık olarak ekibe katıldı. İzmir'in amatör kulüplerinden İzmir Demirspor'da forma giyen Sergen Taşdelen de gelecek sezonlara yatırım amaçlı kadroya dahil edilip profesyonel yapıldı.

İkinci yarının ilk 3 haftası Kahramanmaraşspor için birinci yarının bir kopyası şeklinde yaşandı : Önce Orhangazispor galibiyeti, Batman Petrolspor ve Nazilli Belediyespor mağlubiyetleri... 23. haftada Maltepespor'u 5-4'le geçen ekip ertesi hafta Yalıspor'a 2-0 kaybedince haftalar sonra ilk play-off hattının dışında kalıp 6. sıraya düştü. Ancak sonraki 3 haftada alınan 7 puan Kahramanmaraşspor'u 4. sıraya taşıdı. 28. haftada gelen Sivas Dört Eylül Belediyespor mağlubiyetiyse takımı yeniden 6. sıraya geriletti. Ancak ardından gelen Karsspor ve Erganispor galibiyetleri Kırmızı-Beyazlılar'ı yeniden play-off hattına soktu. 31. haftada - ligten düşmekten son hafta aldığı galibiyetle 1 puan farkla kurtulan - Oyak Renaultspor karşısında kendi evinde aldığı 0-2 mağlubiyet takımı sartıysa da aynı hafta Yalıspor'un yenilip Batman Petrolspor'un berabere kalması bu şokun etkisinin hafiflemesine neden oldu. 32. ve 33. haftalarda alınan galibiyetler Kahramanmaraşspor'u haftalar sonra yeniden 4. sıraya çıkardı. Ertesi hafta Arsinspor'a yenilip 35. haftayı bay geçmesine rağmen İstanbulspor'un üst üste gelen puan kayıpları play-off hattında tutunmasını sağladı. 36. haftada Kilimli Belediyespor'u 6-2 yenen Kahramanmaraşspor ligin bitimine 2 hafta kala 5. sıradaki Yalıspor gibi 59 puanlıydı ve 4. sırada bulunuyordu; 6. İstanbulspor'un puanı ise 57'ydi. Kahramanmaraşspor grubun güçlü ekibi Belediye Bingölspor'la 0-0 berabere kalıp İstanbulspor, Orhangazispor'a 2-1 yenilince son hafta alınacak 1 puan Kırmızı-Beyazlılar'ı play-off'a sokmak için yeterli hale geldi. Son haftada da grubun bir diğer play-off ekibi Keçiörengücü'yle 0-0 berabere kalan Kahramanmaraşspor, 5. olarak son sıradan play-off'a katılma hakkı kazandı.

Manisa'da oynanan play-off maçlarında ilk rakip, grubun 2.'si Keçiörengücü'ydü. Rakibi uzatmalarda attığı 2 golle 2-0 geçen Kahramanmaraşspor final maçında grubu 3. bitiren Belediye Bingölspor'u 0-0 biten maçın ardından penaltılarla eleyince 2. Lig'e yükselme hakkı kazandı.

Kahramanmaraşspor'un kulüp başkanlığını Fatura Vizyon'un yönetim kurulu başkanı Ferudun Kolat yapıyor.

                                                                      KADRO

Takımın bu sezon oynadığı 38 maçın 32'sinde kalede 1983 doğumlu Taylan Aydoğan vardı. Malatyaspor ve Kocaelispor'dan hatırlayacağımız Taylan, Fenerbahçe altyapısında da görev yapmış. 3 maçta yine Fenerbahçe altyapı kökenli 1987 doğumlu Gürcan Yücelik yer alırken kalan 3 maçta da Galatasaray altyapı patentli, 40 kez genç milli takımlara çağrılan 1990 doğumlu Ersel Çetinkaya görev yaptı.

Stoper olarak görev yapan 1987 Erhan Kurt, Trabzonspor altyapısından yetişme bir futbolcu. Bu sezon 33 maçta görev yapan, 4 de gol atan Erhan savunmanın en önemli ismiydi. 1988 doğumlu sağ bek Fahrettin Bıyıklı da Trabzonspor altyapısından yetişme futbolculardan biri. Fahrettin, 32 maçta 4 gol kaydetti. Süper Lig'te çıktığı 3 maçta 2 gol kaydeden, bu sezonsa 12 maçta görev alan 1988 doğumlu Emirhan Önder'se her iki kanadın hem bek pozisyonunda hem de kanat pozisyonunda görev yapabiliyor. Bursaspor'dan kiralanan 1987 doğumlu stoper Emrah Kiraz 24 maçta 3 gol buldu. Emrah bir kez de Ümit Milli olmuş. 1989 doğumlu Mert Er Estik de 27 maçta savunmada görev alarak takımına katkı sağladı. Devre arasında takıma Altınordu'dan gelen 1985 doğumlu Zafer Özden de hem savunmanın ortasında hem de ön libero olarak görev yapıyor. Zafer, 15 kez maça başladı, 1 kez de sonradan oyuna girdi.

35 maçta görev yapan sol kanat oyuncusu Berkan Emir bu sezon orta sahada Erhan Çelenk'ten sonra en çok görev alan isimdi. Kocaelispor ve Beşiktaş altyapılarında oynayan 1988 doğumlu Berkan, bu sezon 11 asist ve 4 golle takımın hücum gücüne de en çok katkıyı veren futbolculardan oldu. 7 sezon formasını giydiği Akçaabat Sebatspor'dan bu sezon başında Kahramanmaraşspor'a gelen 1989 doğumlu Erhan Çelenk bu sezon toplam 37 maçta yer aldı. Orijinal mevkii sol açık olan ancak zaman zaman ön liberoda da görev yapan Erhan 4 de gol buldu. Sağ açık olarak oynayan, zaman zaman ileriye yaptığı çıkışlarla gol ayağı olarak da görev yapan 1987 doğumlu Adem Aydın 30'u ilk 11 olmak üzere 34 maça çıktı, 2 gol kaydetti. 30 maçta 6 gol atan 1989 doğumlu orta saha oyuncusu Aytaç Deniz, Bucaspor altyapısında yetişen bir oyuncu. Aytaç'ın ismi devre arasında Trabzonspor'la anılmıştı. Forvet arkası oynayan, Altay'dan kiralık 1990 doğumlu Metin Yüksel 4 kez 18 Yaş Altı Milli Takım'a çağrılmış bir futbolcu. Metin, 33 maçta forma giydi.  1990 doğumlu orta saha oyuncusu Utku Demirel de takımın Trabzsonspor altyapılı futbolcularından. Utku, 7'si ilk 11'de 15 kez görev aldı. 16 kez genç milli takımlara çağrılan, Fenerbahçe altyapı kökenli 1985 doğumlu orta saha oyuncusu Hüsnü Zeybekoğlu da devre arasında Eyüpspor'dan geldi ve 6'sı ilk 11 olmak üzere 7 kez görev yaptı. Trabzonspor günlerinden hatırlayacağımız, 8 kez Ümit Milli Takım'a çağrılan 1982 doğumlu sol açık oyuncusu Ali Şen Kandil de bir diğer devre arası transferi. Ali Şen, 1 kez ilk 11'de görev yaptı; 3 kez oyuna sonradan girdi. Hücuma dönük orta saha oynayan 1992 doğumlu Sergen Taşdelen'se bu sezon forma şansı bulamadı.

2011-2012 sezonunda Kahramanmaraşspor'da tam bir hücum zenginliği vardı. Beşiktaş altyapısında yetişen ve 3 sezondur başka takımlara kiralanan 1989 doğumlu forvet oyuncusu Gökhan Aydaş sezon boyunca 36 maçta görev aldı ve 8 gol attı. Gökhan'ın kariyerinde 11 genç milli takım maçı da bulunuyor. Yıllardır oynadığı her takımda çok iyi istatistikler tutturan alt liglerin gol makinası 1982 doğumlu Şadi Çolak, 29 maçta 12 gol atarak takımın en golcü oyuncusu oldu. 33 maçta 7 gol atan 1987 doğumlu Onur Berber de bir diğer gol ayağı. Onur, bu sezon gördüğü 2 kırmızı 10 da sarı kartla takımın en hırçın futbolcusu olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Kulüpte 4. sezonunu geçiren 1982 doğumlu forvet Cengiz Güner, aynı zamanda geçen seneki kadrodan kalan tek futbolcu. Cengiz, 19 maçta 3 gol buldu. Devre arasında 1461 Trabzon'dan kiralanan 1988 doğumlu Taha Balcı ise 7'si ilk 11 olmak üzere 15 kez oynadı ve 3 gol attı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder