14 Ağustos 2012 Salı

TFF 1. Lig Analizi - Ağustos


Geçtiğimiz aya kadarki gelişmeler ışığında 1. Lig'i şöyle yorumlamıştım : http://altligler.blogspot.com/2012/07/2012-2013-bank-asya-1-lig-analizi.html

1. Lig Transfer Dosyası : http://altligler.blogspot.com/2012/06/bank-asya-1-lig-transferleri.html


FAVORİLER

KONYASPOR : Temmuz ayında yaptığım analizde geçtiğimiz sezon çektiği büyük sıkıntılara rağmen play-off'a kalan Konyaspor'un en önemli favorilerden biri olduğunu yazmıştım. Halen de aynı fikirdeyim. Aradan geçen bir aylık süre içerisinde Konyaspor'da yaşanan en önemli gelişme Torku Şekerspor birleşmesinden sonra takıma katılan genç yetenek Ömer Ali Şahiner'in yönetimle yaşadığı problem neticesinde Anadolu Selçukluspor'a dönmesi oldu. Ömer Ali, takıma önemli katkı yapabilecek bir yetenekti, o nedenle bu gelişmeyi kayıplar hanesine yazabiliriz. Ancak takıma katılan Ali Zitouni, Erkan Sekman, Atilla Yıldırım gibi tecrübeli isimler takımın gücüne güç kattı. Son haftalarda olağanüstü gelişmeler olmazsa Konyaspor benim en büyük favorim olarak lige girecek.

ÇAYKUR RİZESPOR : Ligin diğer favorisi Çaykur Rizespor'da son bir ayda yaşanan en büyük gelişme gol kralı Bikoko'nun takımdan ayrılarak Akhisar Belediyespor'a transfer olmasıydı. 1. Lig'in en güçlü forvet hattına sahip olan takımda Bikoko'nun bölgesine Galatasaray'dan Erhan Şentürk transfer edildi ancak bu tabloda takımın hücum gücünün zayıfladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Beşiktaş'tan Sezer Özmen'in bu defa bonservisiyle transfer edilmesi Yeşil-Siyahlılar'ın çok istediği bir hamleydi, defansın sağına Çetin Güngör'ün de katılımıyla arka dörtlüde büyük bir sıkıntı kalmadı ancak geçen sezon takımın en büyük gücü olan Bikoko - Jallow ikilisinin bozulmuş olması en büyük handikapları olacak. Yazıyı yazdığım sırada gerçekleşen Hakan Hacıbektaşoğlu transferiyse takımın zirve mücadelesine önemli katkı sağlayacak bir isim.

BOLUSPOR : Önceki analizimde Boluspor'u favoriler arasında sayıp saymamakta tereddüt etmiştim; her ne kadar iddialı bir takım kursalar da yazıda da belirttiğim üzere başta savunma hattı olmak üzere takviyeye ihtiyaçları vardı. Geçen günlerde Volkan Koçaloğlu'nu transfer ederek burayı güçlendirdiler. Bugün gelen Barbaros Barut hamlesi de orta sahayı desteklemek adına iyi bir transfer. Bununla birlikte, bir ara imza aşamasına getirdikleri Şaban Genişyürek ve Kıvanç Karakaş'tan olarak elleri boş döndüler. Bu iki transferi gerçekleştirebilselerdi sezona çok daha rahat bir başlangıç yapabilirlerdi.


PLASELER

ADANASPOR : Adanaspor'un 2011 - 2012 sezonu sezonu sonunda, yeni dönem için en büyük şampiyon adayı olduğunu ancak transfer döneminde takımı yeteri kadar güçlendiremedikleri için Favoriler'den Plaseler'e kaydırdığımı yazmıştım. Aradan geçen zamanda forvete iki transfer geldi : Metin Akan ve Chibuzor. Metin, 1. Lig için, hele de Yaser Yıldız'ın ayrılığı düşünüldüğünde kesinlikle iyi bir transfer ve takıma önemli katkı yapabilecek bir isim. Chibuzor'sa benim içim kapalı kutu ancak oyuncuyu tanıyanlar ondan çok şey bekliyorlar; eğer tutarsa Adanaspor'un çok iyi işler yapabileceğini söylemek yanlış olmaz. Ayrıca başta Ankaraspor'la anlaşan ancak bu takımın lige katılmamasıyla boşta kalan Koray Çölgecen de geçtiğimiz sezon çok fazla oynama şansı bulamasa da bu lig standartlarında iyi bir katkı. Bütün bunlar hesaba katıldığında Adanaspor'un Favoriler grubuyla arasındaki mesafeyi daha da kısalttığını söylemek yanlış olmaz.

GÖZTEPE: İyi transferlerle giriyor sezona Göztepe. Ancak TSYD İzmir Kupası'nda oynadıkları Altay maçı da gösterdi ki, işlerin tam olarak yoluna giremesi için zamana ihtiyaçları var. Altay maçının özellikle ilk 30 dakikasında ligin için ümit veren, baskılı bir oyun orataya koydular ancak ikinci yarıda geçtiğimiz sezonda da yaşadıkları oyundan düşme sorununu yaşayıp kontrolü rakiplerine teslim ettiler. Son anda gelen Şaban Genişyürek transferiyse hem takımın forvet hattına sağlayabileceği büyük potansiyel hem de ezeli rakipleri Karşıyaka'ya karşı önemli bir hamle yapmış olmaları açısından çok önemli. Önceki yazıda da bahsettiğim uyum sürecini bir an önce atlatmalılar, yoksa zirve yarışında hiç beklemedikleri yaralar alabilirler.


SÜRPRİZLER

KAYSERİ ERCİYESSPOR : Önceki yazımda Kayseri Erciyesspor'u yine Sürprizler arasında ele almış ancak Şanlıurfaspor ve Bucaspor'un ardında yer vermiştim. Sebebi de takımın hala kaleci ve forvet transferi yapmamış olmasıydı. Geçen süre içerisinde her iki mevkiye de isabetli transferler geldi. Kaleye transfer edilen Behram Zülaloğlu, Süper Lig tecrübesi olan, 1. Lig için doğru bir seçim. Forvete alınan isimse 2. Lig Gol Kralı olan ve Trabzonspor'dan Sivasspor'a pek çok Süper Lig kulübünü peşinde koşturan Üstün Bilgi. Bu iki transfer, takımın en önemli iki zaafını bertaraf etmiş oldu. Ancak takımın neredeyse tamamının dağıtılıp yeni baştan kurulduğu göz önüne alındığında kısa vadede çok iyi neticeler beklemek yanlış olur, ancak yine de elde iyi bir kadro var ve iyi yönetilebilirse beklenenin üstünde sonuçlar alması şaşırtıcı olmaz.

BUCASPOR : Her ne kadar TSYD Kupası'nda oynadıkları Denizlispor maçı taraftarını hayal kırıklığına uğratsa da Bucaspor'un elindeki genç kadro ligte sürpriz sonuçlara imza atabilecek kalitede. Mevsim başında forvet mevkisinde görülen forvet eksiğini Bucaspor'da yıldızlaşan ancak Galatasaray'da bekleneni karşılayamayan Mehmet Batdal'ı yeniden kadroya katarak önemli ölçüde giderdiler. Savunma hattında mevsim başında anlaştıkları Erkan Ferin'le yollarını ayırdıkları için doğan ihtiyaca Kasımpaşa'dan Luiz Henrique transferiyle yanıtladılar. Eldeki kadroya rağmen kafaya oynayacak bir vizyon ortaya koymaktan uzak oldukları fikrimde ısrarcı olsam da genç oyunculara şans veren Sait Karafırtınalar yönetiminde iyi neticeler alabileceklerini düşünüyorum.

ŞANLIURFASPOR : Transfer döneminde en büyük sürprizler Şanlıurfa'dan geldi. Dönem başında anlaştıkları oyunculardan şu ana kadar üçüyle daha resmi bir maça çıkmadan yollarını ayırdılar. Büyük umutlarla getirilen Kongolu forvet Lelo Mbele'nin idmanlarda sergilediği futbol yetersiz bulunarak gönderildi. Göztepe'den transfer edilen Aydın Karabulut'un da Şanlıurfa macerası çok kısa sürdü ve bu futbolcu da kadrodan çıkarıldı. Derken son ayrılık haberi kulübün flaş transferi Serhat Akın'dan geldi. Öne sürülen gerekçe eşinin Şanlıurfa'da yaşamamak istememesi. Görünen gerekçeler ne olursa olsun bu üç ayrılık haberi kulübün transfer politikasında ve takım kurma mantalitesinde bir yönetim zaafiyeti olduğunu düşündürüyor. Öte yandan kadroya çok önemli iki orta saha oyuncusu Tonia Tisdell ve Kıvanç Karakaş dahil edildi. Eldeki mevcut kadroya baktığımızda ligin en iyi orta sahalardan birine sahip olduklarını ancak özellikle forvete acil takviye yapmadıkları takdirde beklentilerin altında kalabileceklerini düşünüyorum. Son günlerde kulüp çevrelerinde konuşulan Abdullah Halman transferi gerçekleşirse Şanlıurfaspor'un sırası konusundaki analizleri revize etmek gerekebilir.

TAVŞANLI LİNYİTSPOR : Tavşanlı Linyitspor için 'ilçe takımı' olmanın önemine vurgu yapmıştım. Mütevazı bütçelerle, kısıtlı imkanlarla hiç hesapta olmayan dereceler elde edebiliyor ilçe takımları. Tavşanlı'nın da bu özelliğinin belirleyici olabileceğini düşünüyorum. Geçen analiz yazısını yazdığımdan bu yana, Gaziantepspor'dan kadroya katılan Gökhan Öztürk, orta sahaya önemli katkı yapabilecek bir futbolcu. Forvet mevkine yapılan Eser Yağmur transferi de T. Linyitspor'un imkanları düşünüldüğünde doğru bir buluşma olarak okunabilir. Eser, gerek Süper Lig gerekse de 1. Lig tecrübeleri bulunan ve ligin standardını yakalamaya aşina bir isim. Bütün bunlar birlikte düşünüldüğünde, üst sıralar Tavşanlı Linyitspor için fazla iddialı bir hedef olsa da sürpriz sonuçlar alması kimseyi şaşırtmamalı.

1461 TRABZON : Son bir ayı en hareketsiz geçiren kulüp onlar, dolayısıyla geçtiğimiz ay yaptığım değerlendirmede köklü bir değişiklik yapmam için de ortada görünür bir neden yok. Çok iyi bir hocaları ve çok yetenekli gençlerden oluşan bir kadroları var. Onlar için de zirve hedefi uzak gibi görünse de çok canlar yakabilecekleri aşikar.


VASATLAR

KARTALSPOR : Bir önceki analizin en büyük eksiği Kartalspor'un genç yılın A2 Ligi şampiyonu olan gençlerine vurgu yapmamış olmam. Eldeki kadro, Süper Lig yarışına girmek için hala yetersiz görünse de alttan gelecek gençlerin onları daha yukarılara taşıyabilme ihtimali gözardı edilmemeli. Bunun yanısıra, çok iyi takviyeler de yaptılar takıma. Adanaspor'dan alınan Yaser Yıldız 1. Lig seviyesinde önemli bir golcü. Kaleye alınan Erşen Çilingir, savunmaya alınan Onur Nasuhoğulları, orta sahaya alınan Erhan Kavak gibi isimler takımın hedefleri açısından çok doğru seçimler. Gerek altyapı kalitesi, gerekse de akılcı transferler Kartalspor'a basamak atlattı benim gözümde.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR : Gaziantep Büyükşehir Belediyespor da geçtiğimiz ayı nispeten hareketsiz geçiren kulüplerden. Ellerindeki pek çok önemli oyuncularını kaybettiler, yerlerine iyi kabul edilebilecek ancak takımı daha üst sıralara oynatmaktan uzak transferler yaptılar. Önceki analizimi yineliyorum; belki düşme tehlikesini yaşamazlar ama ilk 10'da bitirebilmek bile büyük başarı olur.

MANİSASPOR : Manisaspor için de söylenebilecek 'yeni' çok fazla bir şey yok. Önceki yazıda Manisaspor'un hedefinin üst sıralar değilde lige tutunmak olduğunu düşündüğümü yazmıştım. Geçen süre içinde gerek yönetim, gerekse de hoca hedefin üst sıralar değil; orta sıralarda tutunmak olduğunu ifade ettiler. Zaten kurulan takım da bu ifadeleri destekler nitelikte. Şahsen Manisaspor'un da düşme tehlikesi yaşamayacağını ama üst sıralar hedefinin de gerçekçi olmayacağını düşünüyorum.


SIKINTIDAKİLER

KARŞIYAKA : Sezona taraftar grupları ile yönetim arasındaki anlaşmazlıklar, gerilimlerle giriyor Karşıyaka. Kağıt üstünde iyi transferler yaptı Karşıyaka; Adanaspor'dan gelen Adnan Güngör ve Onur Güney, Kayseri Erciyesspor'dan gelen Cemil Adıcan ve Orhan Taşdelen, Orduspor'dan gelen Wilfried Dalmat ve Emmanuel Banahane 1. Lig için kaliteli ve doğru isimler. Ancak Karşıyaka'daki problem bunların ötesinde; camiadaki güvensizlik ve yönetime olan inançsızlık. Bu sebeplerden yüzünden Cihat Hoca'nın işinin zor olduğu bir gerçek.

ADANA DEMİRSPOR : Adana Demirspor için de yapılacak her analiz 'yönetim'le başlayıp 'yönetim'le bitmek zorunda ne yazık ki. Zira kulüp yönetimiyle taraftarlar arasında köprüler çoktan atılmış durumda. Kulübe gönül verenler, iş başındaki yönetimi 'taşeron' olarak görüyor ve görevden ayrılmaları için bütün kozları oynayacak gibi görünüyor. Baskıdan bunalan yönetimse tepkileri bertaraf etmek için dört koldan hamle yapıyor ancak bu hamlelerin de biri doğruysa ikisi yanlış. Kulübün içinde olduğu ekonomik darboğaz, alacakları ödenmediği için ayrılan Çetin Güngör ve yine aynı sebeple idmana çıkmayan Şener Özcan olaylarında ortaya çıktı. Bu olumsuz tabloya rağmen Beşiktaş'tan kiralanan Berat ve Kasımpaşa'dan gelen Özgür takımın savunması yönünde iyi hamleler. Kayseri Erciyesspor'dan gelen Gökhan Kaba lig düzeyinde iyi bir forvet. Ancak takımın bu sezonki kaderini sahadaki futbolun dışında iki gerçek belirleyecek : taraftar - yönetim restleşmesi ve ekonomi.

DENİZLİSPOR : Yönetimdeki belirsizlik yüzünden transfer pazarına çok geç girdiler ve şu ana kadarki hamlelerine baktığımızda ligin için yeterli bir kadro kurmaktan uzak oldukları aşikar. Gerçi TSYD İzmir Kupası'nda Bucaspor sınavını başarıyla geçtiler ancak uzun lig maratonu düşünüldüğünde hemen her bölgeye transfere ihtiyaçları olduğu görülüyor. Danimarka'dan gelen Bajram Fetai en önemli kozları olacak. Onun dışında Sakıb ve İlhan transferlerinin iyi işler olduğunu söylemek mümkün ancak diğer hamleler herhangi bir 1. Lig takımında alternatif oyuncu olabilecek düzeyde.

SAMSUNSPOR : Önceki analizde 'Allah'a Emanetler' köşesinde yer vermiştim Samsunspor'a; çok ciddi borçları ve yönetim belirsizliği vardı. Ancak kulübün yönetimine efsane kaptanları Emin Kar'ın gelmesinden sonra eldeki imkanlara göre çok doğru hamleler yapıyorlar. Soner, Kere, Mehmet Sak, Ahmet Arı, Adem Sarı gibi ligteki hemen her takımda forma giyebilecek nitelikte oyuncuları transfer ettiler. Her ne kadar akılcı bir politika izleseler de kulübün içinde bulunduğu sıkıntı, onları çok zorlayacak gibi görünüyor.

ANKARAGÜCÜ : Önceki yazıyı Ankaragücü için kurduğum "Bu yazıyı okuyacak ve sonuna gelecek kadar ilgiliyseniz, Ankaragücü hakkında yeni bir cümle kurmama gerek yok size. Onlar için 'geç' değil, artık 'çok geç'." cümlelerliyle bitirmiştim. Bu ifadeleri gözden geçirmeme sebep olabilecek tek gelişme kulübün yeni başkanı Bent Ahlat'ın transfer yasağını kaldırmak için girişimde bulunacaklarını açıklaması (ki onu yapmaları da kolay değil). Ankaragücü için hala birçok şey için çok geç ancak olur da transfer yasağı kaldırılabilirse şu an görünenden daha iyi bir Ankaragücü yaratılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder