1 Ağustos 2012 Çarşamba

TARİHTEN : 4 EKİM 2007 KAYSERİ ERCİYESSPOR ATLETICO MADRID MAÇI

Dünyada aynı alt ligi üst üste 2 sezon şampiyon bitiren belki de tek takımdır Kayseri Erciyesspor. Kısaca şöyle anlatayım : 2002 - 2003 sezonunu Kayserispor 1. Lig'de 5. olarak tamamlarken Kayseri Erciyesspor 2. Lig C Grubu'nda Hatayspor'u averajla geçerek şampiyon tamamlıyordu; Kayseri'nin iki kulübü aynı ligde mücadele edecekti. Herkes maddi imkanlara ve taraftar desteğine daha fazla sahip olan Kayserispor'un Süper Lig mücadelesi yapacağını, daha mutevazı imkanlara sahip olan Erciyesspor'unsa lige tutunma mücadelesi vereceğini düşünürken 2003-2004 sezonu sonunda Erciyesspor 1. Lig'i Sakaryaspor'un arkasında 2. sırada tamamlarken Kayserispor ligi 6. sırada tamamladı.

Erciyesspor Süper Lig hazırlıkları yaparken şehirde "Kayseri'yi Süper Lig'de temsil eden takım Kayserispor olmalı, Erciyesspor Süper Lig hakkını Kayserispor'a devretsin" teziyle kodlanan bir tartışma yaşandı. Dönemin ve şimdinin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin de ağırlığını bu tezden yana koymasıyla Kayserispor / Erciyesspor isimleri becayiş edildi. Eski Erciyesspor Yeni Kayserispor Süper Lig'in yolunu tutarken Eski Kayserispor Yeni Erciyesspor 2004 - 2005 sezonunda 1. Lig'de mücadele etti.

Kayserili teknik adam Mustafa Uğur'un yönetiminde, yine mütevazı bir kadroyla yola çıktı Kayseri Erciyesspor. O kadrodan bugün akılda kalan kaleci Haluk Güngör, Ramazan Durdu, Taner Demirbaş, Mehmet Ayaz, Alpaslan Kartal, Aydın Yıldırım gibi futbolculara sahip olan takım Bursaspor, Elazığspor, Kocaelispor, Mersin İdman Yurdu gibi ekipleri geride bırakarak ligi 3. tamamladı ve yeniden Süper Lig'e katılma hakkı elde etti.

2 sezon önce 2 kulübü de 1. Lig'de mücadele eden Kayseri'nin 2 kulübü de Süper Lig'deydi artık. Takımı Süper Lig'e taşıyan Mustafa Uğur'la devam kararı alan Mavi - Siyahlılar; Cenk İşler, Timuçin Beyazıt, Emre Toraman, Devran Ayhan, Serge Die, Khaled Fadhel, Riad Bouazizi gibi ligin kalburüstü futbolcularını kadrosuna katmış, özellikle Timuçin - Cenk işbirliğiyle harika işlere imza atmış ve ligi 10. sırada tamamlamıştı. Sezon sonuna kadar UEFA'yı kovalayan ve ligi dört büyüklerin ardından 5. bitiren Kayserispor da düşünüldüğünde 2005 - 2006 sezonu Kayseri futbolunun altın sezonu olmuştu.

2006 - 2007 sezonu sancılı başladı Kayseri Erciyesspor için. İlk hafta Fenerbahçe'den alınan 6-0 mağlubiyetin ardından 4. haftadaki 0-4 Kayserispor ve 5. haftadaki 5-1 Vestel Manisaspor mağlubiyetleri takımın havasını iyiden iyiye dağıttı. 7. haftada gelen 2-1 Denizlispor mağlubiyetiyse Mustafa Hoca'nın takımın başında çıktığı son maçı oldu. Ardından gelen yanlış Werner Lorrant seçimi takımı toparlamak şöyle dursun; takımın daha da dibe vurmasına neden oldu. Lorrant'ın yerine gelen Bülent Korkmaz'la birlikte iyi bir çıkış yakalanmasına rağmen takım lige tutunamadı (31. haftada Kayseri'de Çaykur Rizespor'un 9 kişi kaldığı, Kayseri Erciyesspor'un Lazarov'un ayağından 2 penaltı kaçırdığı ve 90. dakikada Rizesporlu Hasan Uğur'un golüyle 1-1 biten Erciyessporlular'ın hala hatırlamak istemediği o kabus maçtan 3 puan çıkarılabilseydi takım her şeye rağmen ligde kalacaktı). Ancak o sezon büsbütün başarısızlıkla geçmedi Mavi - Siyahlılar için. Orduspor'u eleyerek kaldığı Türkiye Kupası 3. Kademesi A Grubu'nda Kayserispor, Bursaspor ve Karşıyaka'yı eleyip Galatasaray'la birlikte tur atladı. Çeyrek Final'de Galatasaray'ı, Yarı Final'de Trabzonspor'u eleyerek kaldığı finalde Beşiktaş'a eleme dakikalarında yediği golle 1-0 yenildi. Beşiktaş'ın ligi 2. bitirip Şampiyonlar Ligi vizesi almasıyla da tarihinde ilk kez Türkiye'yi UEFA Kupası'nda temsil etme hakkı kazandı.

Takım Avrupa'ya gidecekti ama artık bir 1. Lig takımıydı. Avrupa için iddialı bir takım kuracak ne bütçe vardı, ne de motivasyon. Bu atmosferde 'küçülme' kararı alındı ve yıldız futbolcularla yollar bir bir ayrıldı. Yerine alt liglerden gençler takıma kazandırıldı. İkinci eleme turundan katıldığı kupada ilk rakip İsrail'in güçlü ekibi Maccabi Tel Aviv'di. Deplasmandan 1-1 beraberlikle dönen Kayseri Erciyesspor evinde 3-1 galip gelerek tarihinde ilk kez boy gösterdiği UEFA Kupası'nda tur atladı.

1. turda ise çekilebilecek en zor kuralardan biri çekilmiş ve İspanyol devi Atletico Madrid'le eşleşmişti Mavi - Siyahlılar. İlk maç Vicente Calderon'daydı ve beklendiği gibi Madrid ekibi zorlanmadan geçti rakibini : 4 - 0.

Benim de şimdi yerinde Forum Alışveriş Merkezi bulunan Kayseri Atatürk Stadı maraton tribününden izlediğim rövanş maçı 4 Ekim 2007'deydi. Tribünlerin ancak yarısını doldurabilen taraftarlar için maçın kendisi çok da bir şey ifade etmiyordu : biraz Kayseri Erciyesspor'un bu tarihi maçına tanıklık etmek; biraz Abbiati, Forlan, Aguero, Reyes, Maxi Rodriguez, Luis Garcia gibi dev futbolcular Kayseri'ye kadar gelmişken dünya gözüyle görmek... Kayserili futbolcular topa sahip olmakta zorlanıyor, Madridliler güle oynaya yaptıkları akınlarda golü buluyor, Erciyesli bir oyuncu 20 metre uzaktan auta giden bir şut çekerse tribünler çılgınca alkışlıyordu. İki takımın maç kadrolarını alt alta koyduğumda ne demek istediğim daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum..

Kayseri Erciyesspor : Kaya Tarakcı, Hüseyin Yoğurtçu, Adem Dursun, Kamil Şener, Aydın Yıldırım, Ömer Közen (dk 46 Emre Morgil), Köksal Yedek (dk 86 Ali Aliyev), Kazım Şeker (dk 73 İlker Erbay), İlhan Özbay, Burhan Coşkun, Alaattin Öztekin.

Atletico Madrid : Christian Abbiati, Antonio Lopez, Mariano Pernia, Ze Castro Eduardo, Cleber Santana, Raul Garcia (dk 61 Jose Antonio Reyes), Luis Garcia, Maxi Rodriguez, Fabiano Eller (dk 46 Pablo Ibanez), Jose Manuel Jurado, Sergio Aguero (dk 46 Diego Forlan).

Kayseri Erciyesspor, Sergio Aguero (2), Jurado, Maxi Rodriguez ve Forlan'ın gollerine engel olamayarak sahadan 0-5 mağlup ayrılıyor, Kayseri'dense bir Atletico Madrid geçiyordu...

5 yorum:

  1. 2.Lig'te mücadele etmesine rağmen UEFA Kupası'na katılan ilk Türk takımı Mersin İdman Yurdu'dur.Kırmızı-lacivertliler Bulgar rakibi Spartak Varna'ya,0-0'ın rövanşında, deplasmanda 1-0 yenilerek elenmişti. (1983-84 sezonu)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, değerli katkınız için.

    YanıtlaSil
  3. Mersin İdman Yurdu rakibini eleyebilseydi, bir sonraki turda Manchester United ile eşleşecekti ! Böylece Mersin'den bir Manchester United geçecekti ; ama kısmet olmamış !

    YanıtlaSil
  4. oha maccabi tel aviv i elemişler şimdi o maccabi tel aviv Avrupa liginde yoluna 2.turda devam ediyor...

    YanıtlaSil
  5. Bu maçı bende tribünde izlemiştim. erciyes taraftarlarından biri bağırarak "yürü be reyes, senle ne goller attım fifa'da" demişti...

    YanıtlaSil