10 Temmuz 2012 Salı

2012 - 2013 TFF 1. Lig Analizi - Temmuz

Bank Asya 1. Lig Transfer Dosyası


FAVORİLER

KONYASPOR : Eğer bu takım herkesin "düşmemeye oynar" dediği geçen sezon hiçbir transfer yapamadan, eldeki beş altı tecrübeli oyuncunun yanına altyapı takviyesiyle play-off'a uzanmışsa; bu sezon hiç kuşkusuz favorilerin başında gelir. Zira transfer tahtaları bu sezon açık ve Torku'nun desteğiyle mali problemleri de çözdüler. Üstüne de geçtiğimiz sezon Konya Torku Şekerspor'da iyi işler çıkaran Ömer Ali Şahiner, İshak Çakmak, Bilal Aziz Özer gibi yetenekli isimleri kadrolarına kattılar. Üzerine gelen Neca transferi de hem topu rakip alana taşıma sıkıntısını hem de tecrübeli abi yükünü Erdinç Yavuz'la birlikte sırtlama konusunda çok olumlu bir hamle. Semih Aydilek, Kaya Tarakcı, Gökhan Güney gibi transferler de bu lig için gayet yeterli ve akılcı işler. Kanımca Konyaspor'un yapacağı en büyük hata, transfer tahtasını açtırmanın getirdiği iştahla transfer bolluğu yaşayıp Abdülkerim Bardakcılar'ın, Muhammet Yürükuslular'ın, Tolga Ünlüler'in (Ali Dere ve Selim Ay'ın takımdan kesilmesinin kim gelirse gelsin zor olduğunu düşündüğümden onları anmıyorum) önünü kapatmak olacaktır. Şu ana kadar yapılan bence takımı bir üst seviyeye çekmek için yeterli, belki bir transferle daha dönemi kapatmak akılcı olacaktır.

ÇAYKUR RİZESPOR : Geçtiğimiz sezon son haftada kendi evlerinde Akhisar Belediyespor'a dramatik bir şekilde kaybederek doğrudan Süper Lig şansını kaçırıp play-off'ta da Adanaspor'a kaybetmişlerdi. Yeni sezona, geçtiğimiz yıl Bozüyükspor'un başında iyi işler çıkaran Engin Korukır'ın yönetiminde giriyorlar. Kanımca Bank Asya'nın en iyi forvet ikilisine (Severin Brice Bikoko - Ousman Jallow) sahipler; o yüzden forvete bir takviyeye ihtiyaç görünmüyor. Benim çok şeyler beklediğim altyapı oyuncusu Ozan Papaker bu isimlerin yanında şans bulabilir mi bilmiyorum ama bulursa futbolumuzda Hakan Şükür'den sonra doğan pivot santrafor ihtiyacının karşılanması yolunda önemli bir katkı olur. Ramazan Kurşunlu'nun ayrılmasını, henüz resmi imzası açıklanmayan Kazakistanlı kaleci Davit Loria ve Kasımpaşalı Fırat Kocaoğlu ile cevaplıyorlar; Loria'yı tanımıyorum ama ülkesinin milli formasını 38 kez giymiş tecrübeli bir kaleci; Fırat da iyi bir alternatif. En büyük sıkıntıyı arka dörtlüde yaşayacak gibi duruyorlar. Sezer Özmen ve Erkan Kaş, Beşiktaş'tan tekrar kiralanamazsa Engin Aktürk ve Aytek Aşıkoğlu'nun gidişiyle neredeyse kurguyu sil baştan yapacaklar. Ancak Orhan Ovacıklı ve Onur Güney transferleri de Bank Asya seviyesi için oldukça iyi. Yine de savunmanın göbeğine en az bir transfer daha yapmaları gerekiyor. Kulüp çevrelerinde ismi geçen Cemil Adıcan transferi kotarılabilirse bir sorun daha halledilmiş olur. Kenan Aslanoğlu ve Cumali Bişi'nin kadroya katılması da Rize kulübü için faydalı takviyeler.

BOLUSPOR : 2011-2012'de bütün sezon play-off kovalayıp arkadan gelen Adanaspor'a engel olamayan ve ligi 7. sırada bitiren Boluspor, hem teknik direktörü hem de direkt oynayan 6 futbolcusu ayrılmış olmasına rağmen bu sezon için benim zirve adaylarımdan. Teknik direktör Serhat Güller, son yıllarda 2. Lig'te en göze çarpan hocalardan biriydi. Kaleye alınan Serdar Kulbilge de ne derseniz deyin, 1. Lig seviyesinin üzerinde bir isim. Savunmanın kanatlarına alınan Engin Aktürk ve bu yılın transferin gözdesi Mesut Çaytemel, Boluspor için çok iyi hamleler. Yabancı tercihlerini, Antalyaspor'un eski oyuncusu Segey Djiehoua ve Karşıyakalı Akeem Agbetu ile kullanmak da bana göre akılcı hamleler. Bank Asya 1. Lig'in son birkaç sezonunu incelediğimizde yabancı tercihlerini ülkedeki 2. - 3. yılını geçiren isimlerden yana kullanan kulüplerin yüksek verim aldığını görüyoruz. Ankaraspor'un açığa çıkardığı Ali Güzeldal'ın takıma kazandırılması da Boluspor'un üst sıralara oynayacağı düşüncemi kamçılıyor. Ancak Boluspor'da savunma göbeğine en az bir takviye elzem görünüyor.


PLASELER

ADANASPOR : Sezonun son haftalarında yakaladıkları müthiş çıkışla hem play-offların hem de bir sonraki sezonun favorisi haline gelmişlerdi. Yapılacak bir katkıyla Bank Asya 1. Lig'i domine etmeleri işten bile değildi. Ancak transfer dönemindeki şu ana kadarki duruşları en azından bende hayal kırıklığı yaratmış durumda. Şu ana kadar yalnızca - ikisinin de ilk on bir oyuncusu olduğunu düşünmüyorum - Tayfun Aksoy ve Aykut Kıratlı takıma dahil edildi. Yine de ellerinde çok iyi bir kadro var ve transfer döneminde yaşanacak birkaç gelişmeyle Plaseler'den Favoriler'e geçmeleri çok da uzak ihtimal değil.

GÖZTEPE: Yıllardır sezonlara büyük umutlarla girip ligte umduğunu bulamayan Göztepe, bu sezon da transferin şampiyonu. Gelenlere baktığımızda Hamza Gezmiş, Kazım Sarı, Fatih Yiğen, Mithat Yaşar, Aytek Aşıkoğlu gibi bu ligin kalburüstü oyuncularını kadrolarına kattıklarını görüyoruz. Tek tek kadrodaki isimlere baktığımızda ligin en iyi kadrolarından birine sahip olduklarını söyleyebiliriz. Ancak gelen ve giden oyuncuların sayısının fazlalığı ister istemez bir uyum sorunu yaşanabileceğini düşündürüyor. Eğer bu uyum sürecini ağır hasar almadan atlatabilirlerse zirve yarışına ortak olurlar.


SÜRPRİZLER

ŞANLIRFASPOR : Şanlıurfaspor da transfer dönemini hareketli geçiren kulüplerden. Geçen sezonki şampiyon kadrodan tam 15 futbolcuyla yollarını ayırıp şu ana kadar 8 oyuncuyla anlaştılar. Gidenlerden özellikle Sedat Yeşilkaya, Ahmet Güven, Adlan Canlıka gibi isimleri arayacakları şimdiden söylenebilir. Ancak yerlerine gelen futbolcular da gerek kariyer, gerekse de potansiyelleri açısından çok iyi. Kaleci sorunu Bolusporlu Atacan'la çözmeleri çok doğru bir tercih. Gökhan Güleç, Aydın Karabulut, Serkan Çalık gibi isimlerin ortak özellikleri büyük kulüplerde Süper Lig görmüş olmaları. Forvet Lelo Mbele'yi tanımıyorum ancak Kongo Milli Takım formasını 6 kez giymiş olması ve Orlando Pirates, El Hilal gibi kalburüstü takımlarda oynamış olması olumlu referanslar. Yapacakları birkaç transferle Urfalılar da ligin üst sıraları için bir seçenek haline gelebilirler. Ancak onlarda da bir uyum süreci sancısı yaşanabileceğini düşünüyorum.

BUCASPOR : Artık gelenek haline getirdiler, alttan oyuncu çıkartıp Süper Lig kulüplerine göndermeyi. Geçtiğimiz sezon Torric Jebrin, Ahmet Kamil Çörekçi, Sercan Kaya'yı çıkarmışlardı. Bu sezon da 4 oyuncu yolladılar Süper Lig'e, üstelik ikisi Fenerbahçe ve Trabzonspor'a. Yerlerine ise 3'ü 2. Lig'ten deneyimli sayılacak, 2'si de Süper Lig'ten genç oyuncuları getirdiler. Altyapısının artık dillere destan olduğunu hepimiz biliyoruz. Muhtemelen bir sonraki sene de Taylan Antalyalı, Zekeriya Kacaroğlu, Mehmet İncebacak'a Süper Lig kulüplerinin ilgisini yazacağız. Ancak 'bir furbolcu fabrikası' olmanın ötesinde kafaya oynayacak bir vizyon ortaya koyabilecekler mi, orası biraz tartışmalı. Yine de özellikle bir forvet transferiyle çok canlar yakıp sürpriz sonuçlara imza atmaları kimseyi şaşırtmamalı.

KAYSERİ ERCİYESSPOR : Sezon başında 20 futbolcu gönderip 20 futbolcu transfer etmek artık bir Kayseri Erciyesspor geleneği. Bu sezon da bozmadılar bu adetlerini ve 'şimdilik' 16 futbolcuyla yollarını ayırdılar ki içlerinde Cemil Adıcan, Davut Babür, Hassan Wasswa gibi ilk on bir oyuncuları da var. Oysa bu kadro geçtiğimiz sezon kimseler şans vermezken Fikret Yılmaz'ın elinde zirveye oynayan bir takım haline gelmiş, onun niye olduğu anlaşılamayan ayrılışı neticesinde Kemalettin Şentürk yönetiminde hızla irtifa kaybetmişti. Bu sezon takıma kazandırılan Serdar Eylik, bana göre Bank Asya 1. Lig'ten gelen en iyi transfer haberlerinden. Sivasspor'dan alınan Cihan Özkara da çok büyük katkılar beklediğim bir futbolcu. Ankaragücü'nden gelen Veli Torun da çok iyi bir seçim. Savunmaya Hüseyin Yoğurtçu ve Ufukhan Bayraktar gibi iki tecrübenin yerleştirilmesi de iyi seçimler. Aslında Kayseri Erciyesspor'un kadrosu da tek tek bakınca iyi oyunculardan oluşuyor ama orada da bir uyum problemi yaşanması yüksek ihtimal. Bir de bir kaleci ve bir forvet transferi şart görünüyor.

TAVŞANLI LİNYİTSPOR : Bu tarz ilçe kulüplerinin lige çıkması da ligten düşmesi de zordur. Hani Sakaryaspor, Giresunspor filan fazla açılıp ipleri elinden kaybedebilir de ilçe kulüpleri daha mütevazı, iddiasız planlamalarla beklenmeyen işler çıkarabilir. Aslında önemli iki oyuncusunu kaybetti Tavşanlı (Ahmet Yakak - İsmail Dinler) ancak yerlerine alınan oyuncular en az onlar kadar katkı yapabilecek durumda. Kaleci Metin Erol, artık Bank Asya dönemi gelmiş bir oyuncuydu ve bence Yavuz Eraydın'ı da takımdan kesebilir. Akhisar'dan gelen Bilal Özdemir de savunma için çok yerinde bir tercih. Karşıyaka'dan alınan Özgür Volkan Yıldırım da orta sahada büyük işler kotarabilir. Mümkünatı var mı bilmiyorum ama bir önceki sezon Beşiktaş'a verdikleri Mehmet Akyüz'ün - kiralık da olsa - takıma dönüşü sağlanabilirse Tavşanlı Linyitspor beklenmedik yerlere gelebilir.

1461 TRABZON : Buraya kadarki değerlendirmelerde genel futbol kamuyoyuyla çok da ayrı düştüğümü sanmıyorum ama "1461 Trabzon bu yılın sürpriz takımı olabilir" dediğimde çoğu kişinin bana katılmayacağını biliyorum. Önceliklerinde başlarında çok değerli bir hoca, Mustafa Reşit Akçay var. Tavşanlı mucizesinde de, 1461'in 1. Lig'e çıkmasında da imzası olan bu teknik adam neden başarılarını bir üst seviyeye taşımasın? Geçen sezon genç bir ekiple göze çok hoş gelen bir futbol oynamışlardı. Bu sene Trabzonspor'dan kiralanan Jebrin de, Sercan da, Göksu da, Eren de direkt oynayabilecek hani yılın karmasına girseler kimseyi şaşırtmayacak isimler. Barış Memiş içinse 1461 son durak olabilir; oldu oldu yoksa kendisini hiç de iyi bir gelecek beklemiyor. Yurtdışından aldıkları 3 gurbetçi de iyi katkılar sunarsa 1461 Trabzon'un ligi ilk 8'de bitirmesi beni şaşırtmayacaktır.

VASATLAR

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR : Bir önceki sezon oynadıkları play-off'un ardından vites yükseletecekler mi diye beklerken ligten düşmekten son haftada kurtuldular. Bu dönemse çok önemli 4, toplamda 11 oyuncuları gitti kadrodan. Özellikle Abdullah Halman'ın eksikliğini doldurmaları kolay olmayacak. Yeni gelen 8 futbolcudan kaleci Bora Sevim, Sefa Aksoy, Selçuk Özkan ve Ömer Yalçın ortalamanın üstünde transferler ancak - belki düşme korkusu yaşamazlar ama - ben Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'un oyununa ve kadrosuna baktığımda takımı bir seviyeye taşıyacak isim bulmakta zorlanıyorum.

MANİSASPOR : Süper Lig'ten düşen her takım gibi oyuncuları resmen yağmalandı. Giden oyuncularından bir iki tanesini tutabilseler bu ligte çok daha iyi işler çıkaracakları muhakkaktı ancak şu ana kadar da gidenlerin yerine daha iyisini koyamadılar. Tavşanlı'dan gelen İsmail alıp direkt oynatılacak bir oyuncu, Bugsaş'tan alınan Hasan Ali Durtuluk da Bank Asya seviyesini kaldırabilir diyelim ancak Cem Sultan ve Gökay İravul potansiyeli yüksek, ancak 1. Lig gibi zorlu bir yarışın ucundan şu ana kadar tutmamış isimler, zaten başka da takviye yok şimdilik. Seçilen isimlere şöyle bir baktığımda Manisaspor'daki birincil hedefin üst sıralar değil de orta sıralara tutunmak olduğunu düşünüyorum.

SIKINTIDAKİLER

ADANA DEMİRSPOR : Buradaki sıkıntıyı anlayabilmek mümkün değil. Neredeyse 1. Lig'e çıktıklarına, çıkacaklarına tüm camia pişman. Yönetimde yaşanan anlaşmazlık, kulübün kongresinde çıkan kavgalar, sonra adayların 'anlaşılmaz' bir şekilde istifa ettirilip istenilen adayın seçtirilmesi, tüm camianın sevgisini kazanan teknik direktör Ercan Albay'ın tuhaf bir şekilde gönderilmesi, bütün bu süreç boyunca kulübün transfer sürecinde yaya kalması... Kadroları şu haliyle 1. Lig'te üst sıralar için yetersiz ve sancılı bir süreçten geçiyorlar. Bu süreci sonlandırma yolunda ilk adımı Güvenç Kurtar'ı takımın başına getirerek attılar ama sezon açılışına kadar başka ne gibi adımlar atabilecekler bakmak lazım.

KARŞIYAKA : Bir sancılı kulüp de Karşıyaka. Burada da dışarıdan bakınca anlaşılamayan ve nedense su yüzüne çıkarılmış gerginlikler, kavgalar var. Kulüp başkanının gazete sayfalarında verdiği ilanlar, taraftar gruplarının yönetimin istifasını kamuoyu önünde istemesi gibi olaylar takımın yeni sezona hazırlanmasına sekte vurdu. 3 as futbolcuları giderken yerlerine Manisa Amatör'den bir futbolcu, 3. Lig'ten bir futbolcu ve Azerbaycan Ligi'nden kapalı kutu bir Brezilyalı getirdiler. İdari ve mali krizi iyi yönetemezlerse geçtiğimiz sezon yaşadıkları sıkıntıların daha büyüğüyle karşı karşıya gelebilirler.

KARTALSPOR : Kağıt üstünde bakıldığında ligin en zayıf kadrolarından birine sahip görünüyorlar ancak Tavşanlı için söylediğim 'ilçe takımı' olma ruh hali onların da en büyük motivasyonları. Sarıyer'den alınan Efecan Karaca da bu sezon için tek transferleri. Efecan iyi bir katkı olabilir ancak giden 5 futbolcunun yerlerine halen bir yanıt verilmiş değil. Kartalspor da elini çabuk tutmazsa beklemediği kadar kötü bir sezon geçirebilir.

DENİZLİSPOR : Yatıp kalkıp bu sezon ligte 'krizli' kulüp sayısının çokluğuna dua etsinler. Daha bu takımın hocası belli değil, ki daha giden 9 futbolcunun yerine bir de transfer pazarından oyuncu seçsinler ! Başka bir lig, başka bir sezon olsa çoktan dibin en güçlü adayı denebilirdi ancak her şeye rağmen Samsunspor ve Ankaragücü'nü geçebilecek gibi görünüyorlar. Ancak 'Allah'a emanetler' grubuyla aralarında çok da kalın çizgiler yok.

ALLAH'A EMANETLER

SAMSUNSPOR : Çok ciddi borçları ve yönetim krizleri var. Oyuncu transfer etmek şöyle dursun, ellerindeki oyuncuları bu mali pozisyonda tutabilecekleri şüpheli. Taraftar yönetimin gitmemesi için elinden geleni yapıyor ancak bu durumda gelseler dahi ne yapabilecekleri su götürür. Samsunspor pek çok şey için geç kaldı; ancak her şeye rağmen 'çok geç' değil. Umut vaat etmiyorlar ama orası kesin.

ANKARAGÜCÜ : Bu yazıyı okuyacak ve sonuna gelecek kadar ilgiliyseniz, Ankaragücü hakkında yeni bir cümle kurmama gerek yok size. Onlar için 'geç' değil, artık 'çok geç'.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder