18 Mart 2013 Pazartesi

MAÇ YAZISI : KAYSERİ ŞEKERSPOR 1 - TEKİROVA BELEDİYESPOR 3

Son 5 haftada çıkardığı 11 puanla 4. sıraya yerleşen Kayseri Şekerspor'un play-off yürüyüşü için çok önemliydi bugünkü Tekirova Belediyespor maçı. Kayserispor'un Galatasaray'la oynayacağı maç 16.30'da başlarken 50 metre ötedeki Şekerspor'un bu kritik maçının 13.30'da başlayacak olması, olası taraftar desteği açısından bulunmaz bir fırsat sunuyordu aslında. Ancak stada girdiğimde Kadir Has'ın önünde yüzlerce insan 3 saat öncesinden beklemeyi tercih ederken yan sahanın tribünlerinde 100 civarında seyirci olduğunu görünce, fazla iyimser olduğumu anlamam çok sürmedi.


Devre arasında İstanbulspor'dan Semih Göçmen, Oyak Renaultspor'dan Fatih Sercan Ekinci ve Giresunspor'dan Kıvanç Dağ gibi önemli isimleri kadrosuna katan Şekerspor son haftalarda bu isimlerden yalnızca Kıvanç'tan beklediği verimi alabiliyor. Benim beklentilerimin yüksek olduğu Semih ve Sercan birkaç haftadır olduğu gibi ilk 18'de yoktu. Ayrıca Gencay Erten sakatlık nedeniyle kadroya giremezken Ahmet Tanrıkulu  hocanın tercihiyle 18 dışındaydı.

Takımlar maça şu 11'lerle başladı :



Futbol keyfi açısından kısır geçen ilk 15 dakikanın sona ermesiyle ev sahibi Kayseri Şekerspor oyunun hakimiyetini yavaş yavaş eline geçirdi. En uç adam olan Timur'dan başlayarak rakibin yarı alanında yapılan pres ve orta sahayı kalabalık tutarak oyunun merkezini ele geçirme anlayışıyla birlikte bu dakikalarda Tekirova Belediyespor'un kendi yarısından çıkmakta çok zorlandığına şahit olduk. Ancak bu kontrol, Yeşil - Beyazlılar'ın istedikleri atak organizasyonlarını kurmasını bir türlü sağlayamadı. Gökhan'ın, Altan'ın, Timur'un o ana kadar uzaktan çektikleri şutlar dışında kayda değer bir hücum kurgusu kuramayan Kayseri Şekerspor beklediği golü de 33. dakikada kimsenin beklemediği bir pozisyonda Eşref'in sağ kanattan yaptığı koşunun ardından vurduğu harika topun kaleci Hüseyin'in sol üstünden ağlarla buluştu. Bu dakikadan sonra Tekirova Belediyespor özellikle sağ kanattan Uğur Karakoç ve sol kanattan Gökhan Korkmaz'ın girişimleriyle atak girişimlerini çoğaltmaya çalışsa da golü bulduğu 40. dakikaya kadar oyuna ağırlığını koyamadı. Bu dakikada ceza sahasının 10 metre gerisinden kazanılan serbest vuruşu Mustafa Özkaya güzel bir vuruşla kaleci Erman Sarı'nın uzak kaldığı solundan filelerle buluşturdu.
(Frikiğe sebebiyet veren tartışmalı faule Cahit Hoca'nın itirazıyla hakem Serhat Aslan'la Şekersporlular arasındaki gerilimin ilk kıvılcımının yaşandığını not edelim) Ligin orta sıralarında yer alan Tekirova'nın Kayseri deplasmanından çıkaracağı bir puanın iyi sonuç kabul edilebileceğini, play-off hattına tutunmak için asıl kazanmak zorunda olan Kayseri ekibinin oyunu rakip alana yıkacağı beklenirken konuk ekibin kanatlardan yaptığı akınlarla son 7 dakikada (hakem ilk yarının sonuna 2 dakika eklemişti) rakip kaleyi daha sık yoklayan taraf olması sürpriz kabul edilebilir. Yine de Kayseri Şekerspor maçın en net fırsatlarından birini bu süreçte 43. dakikada buldu; takımın golünü atan Eşref Keçeci kaleciyle karşı karşı kaldığı pozisyonda topu Hüseyin'e nişanlayınca takımlar soyunma odasına beraberlikle gitti.

İlk yarıda Cahit Hoca'nın adam paylaşma ve pres konusundaki talimatlarını uygulama konusunda sıkıntı yaşayan Şenol Büyükçekiç'in yerine sağ açık İsmail Bulut oyuna girdi. Eşref sol kanada kayarken ilk devrede sol kanatta izlediğimiz Altan Güneş, Emre Erol'un yanında ikinci ön libero olarak oynamaya başladı. Tekirova Belediyespor'sa ilk yarıdaki taktik ve dizilişiyle sahadaydı.


İkinci yarının 15. - 40. dakikalarında izlediğimiz oyunun bir benzeri olarak başladı 2. yarı. Kayseri Şekerspor oyunun yine hakimi olarak topa daha çok sahip oluyor; Tekirova Belediyespor'sa bulduğu kontrataklarla özellikle Gökhan Korkmaz'ın kullandığı kanattan Şekerspor defansının sağ kanadını sıkıştırıyordu. Maçtaki dengeyi bozan gol de 55. dakikada yine konuk ekibin sol kanattan geliştirdiği bir atakta maçın adamı Mustafa Özkaya'nın direğin hemen yanından süzülen şutunun ağlarla buluşmasıyla geldi. (Maçta 3 gol olmuştu ancak gollerin üçü de olgunlaşmış bir hücum organizasyonundan gelmemişti.) Bu dakikadan sonra Kayseri Şekerspor daha fazla risk alırken Tekirova Belediyespor sert bir savunma hattıyla skoru korumaya yöneldi. Mücadelenin sertleşmeye başlamasıyla da tansiyon bu dakikalarda yükseldi.

Cahit Hoca maç içinde oyunun içinde aktif olarak bulunmayı seven, sürekli müdahalelerde bulunan bir hoca. Bunun bir sonucu olarak oyuncularına sıklıkla talimat veriyor; kimi hakem kararlarına da belli jest ve mimiklerle tepki koyuyor. Bugün de benzer durumlar yaşandı; ancak oyunda hakemin otoritesini sarsan, oyunun düzenini tehdit edici herhangi bir harekette bulunmamıştı ki, 60. dakikada hakem Serhat Aslan tarafından tribüne yollandı. Bu dakika, maçın orta hakeminin ağırlığını net bir şekilde koyduğu ve maçın baş aktörü haline geldiği dakika olarak kayıtlara düştü. Bundan 6 dakika sonra, Eşref Keçeci rakip ceza sahasının önünde bir ikili mücadelede yerde kaldı; Şekerspor futbolcular ve tribünleri serbest vuruş kararı beklerken hakem şarjın nizami olduğuna hükmederek oyunu devam ettirdi. Buraya kadar her şey normal. Ancak o top bir Tekirova Belediyespor kontraatağına dönüşmüş ve Gökhan Korkmaz ceza sahasına sokulurken hakem hiç anlaşılmadık bir şey yaptı ve oyunu durdurup yerden yeni kalkmakta olan Eşref Keçeci'ye kırmızı kart gösterdi! Eğer Eşref küfür ettiyse (o kartın tek açıklaması küfür olabilir) neden Tekirova'nın atağının bitmesini beklemeyip pozisyonu kesti; etmediyse kırmızı kartı hak edecek ne yaptı, anlayabilmek mümkün değil. Küfür etmediğine dair yeminler ederek dışarı çıkan Eşref'in yalnızca "tüh" dediğini söylediğini, rakip oyuncuların onun küfür ettiğini iddia ettiklerini ve hakemin de bu iddiaya dayanarak kendisini attığını anlattığını maçtan saatler sonra öğrenecektim. Sebep her ne ise, beklenmedik bir şekilde oyundan atıldı ve 3 puanı almak için var gücüyle bastıran Kayseri Şekerspor'un oyun düzeni ağır bir darbe aldı. Takımın 10 kişi kalmasının ardından, biraz önce Gökhan Günaydın'ın yerine giren Bilal Özhan kanada kayarken Altan Güneş ileriyle daha sık çıkmak zorunda kaldı.


Dakikalar Şekerspor aleyhine geçerken 10 kişi kalan ev sahibi ekip beraberlik golü için daha fazla risk almaya başladı ancak istediği pozisyonları bulmakta zorlandı. 80. dakikada Yeşil - Beyazlı teknik ekip "ya herro ya merro" diyerek sol bek Volkan'ı oyundan alıp uzun boylu stoper Serkan Bolat'ı Timur'un yanına ikinci forvet olarak soktu. Buradaki amacın kanatlardan şişirilecek topları indirerek başta Timur olmak üzere İsmail ve Bilal'e şut imkanı vermek olduğu görülüyordu. Ancak dikkatli Tekirova Belediyespor adamlarını kaçırmayıp fazla açık vermedi.

Cahit Hoca'nın tribüne gönderilip Eşref Keçeci'nin oyundan atılmasından sonra gerilen hakem - tribün ilişkisi Serhat Aslan'ın birkaç pozisyonda takdir hakkını ev sahip aleyhine kullanınca iyice kopma noktasına gelmişti ki; Kayseri Şekerspor'un yardımcı antrenörlerinden birinin daha tribüne gönderilmesiyle işler çığrından çıktı. O dakikaya kadar etrafındaki bağıran / küfreden taraftarları "Lütfen bağırmayın" diyerek uyaran Başkan Hüseyin Akay elindeki pet şişeyi sahaya fırlatınca "İmam - Cemaat" denklemi yeniden kuruldu ve artık maç, maç olmaktan çıkıp bir sinir harbine dönüştü. Zaten oyunu yeniden eline alma konusunda sıkıntı yaşayan Kayseri Şekerspor bu harpte konsantrasyonunu da yitirince beklenen gol gelmediği gibi, 90. dakikada, oyuna sonradan giren Mustafa Acar skoru ilan eden golü kaydetti : 1-3


Maçın bitiş düdüğüyle birlikte saha içi tatsızlıklar gündeme geldi. Başkan Akay'la Cahit Hoca ayrı ayrı sahay inip hakem ve güvenlik görevlileriyle tartışırken Şekersporlu oyuncularla Tekirovalı oyuncular arasında sebebini bilemediğimiz bir itiş kakış başladı. Bu hengamede hakem güvenlik önlemlerinin alınmasını bekleyip soyunma odasına hemen gitmedi. Önce tribünler boşaltıldı, sonrasında güvenlik kordonu eşliğinde hakem dörtlüsü soyunma odasına girdi. Biz stadı terk ederken soyunma odalarından halen bağırış çağırış sesleri geliyordu.


* Karşılaşma 1. Grup'un gol kralı (aynı zamanda tüm grupların) 17 gollü Timur Kosovalı'yla 14 gollü takipçisi Gökhan Aydıngül'ü de karşı karşıya getirdi. Ancak maçta 4 gol olmasına rağmen iki golcü de gol kaydına ulaşamadı.

* Maçtan çıkan Şekerspor taraftarları için tek teselli play-off yolundaki en ciddi rakip Pazarspor'un da kendi evinde Siirtspor'a kaybediyor oluşuydu. Ancak 75. dakikası 1-3 geçilen maçın uzatma dakikalarında bulunan 2 golle 4-3 bittiğini öğrenmek hepsinin ortak hayal kırıklığı oldu.

* Haftaya 4. olarak giren Kayseri Şekerspor, arkadan elen rakipleri Pazarspor ve Orhangazispor'un galibiyetleriyle 6. sıraya geriledi ve play-off hattının dışında kaldı. Bir basamak atlayarak 8. sıraya çıkan Tekirova Belediyespor'sa play-off hattıyla arasındaki puan farkını 4'e indirerek yeniden terfi planları yapmaya başladı. Kayseri Şekerspor önümüzdeki hafta düşme hattındaki Bergama Belediyespor'la aynı puana sahip olan Kastamonuspor deplasmanına giderken Tekirova Belediyespor alt sıralardan kurtulmak isteyen Gölcükspor'u evinde konuk edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder