29 Ağustos 2014 Cuma

2014 - 2015 PTT 1. Lig Analizi

FAVORİLER

OSMANLISPOR : İki sezondur ligin en iddialı kadrolarından birini kuran eski adıyla Ankaraspor, yeni adıyla Osmanlıspor bu sezon da zirve yarışının en güçlü adaylarından. Geçen sezonki kadrosundan Ragıp Başdağ, Bilal Aziz Özer, Galip Güzel, Ercüment Kafkasyalı, Dilaver Güçlü gibi isimleri elinde tutan Başkent ekibi bu yıl "tecrübe" odaklı tercihler yaptı ve Süper Lig'den Marek Sapara, Erdal Kılıçaslan, Ahmet Görkem Görk, Numan Çürüksu, Ahmet Şahin, Mehmet Yıldız gibi deneyimli isimleri kadrosuna dahil etti. Ayrıca Balıkesirspor'un Süper Lig yürüyüşünde önemli katkısı olan Muhammet Reis, Orduspor performansıyla beğeni toplayan Bakary Soro, 7 sezondur forma giydiği 1. Lig'in istikrarlı orta saha oyuncularından Alp Ergin ve Göztepe'den transfer edilen forvet oyuncusu Şaban Yılmaz Genişyürek dikkat çeken diğer transferler. Benim performansını merakla takip edeceğim oyuncu ise Osmanlıspor'un yetiştirici kulübü gibi faaliyet gösteren Keçiörengücü'nden gelen Yıldıray Koçal. Kariyerinde iki 3. Lig Gol Krallığı bulunan Yıldıray PTT 1. Lig'de forma şansı bulursa takımına önemli katkı sağlayabilir. Geçen sezonki hocası Osman Özköylü'yle yoluna devam eden Osmanlıspor'un en büyük handikabı seyirci sorunu.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR : Seyircisi olmadığı halde PTT 1. Lig'de bu yıl en çok şans tanınan takımlardan biri de Gaziantep Büyükşehir Belediyespor. Yıllardır mütevazı kadrolar kurup 1. Lig'de tutunmayı hedefleyen Gaziantep temsilcisi, 30 Mart yerel seçimlerinde eski bakan Fatma Şahin'in belediye başkanı seçilmesinden sonra kesenin ağzını açtı. Tıpkı Osmanlıspor gibi siyasi bir proje niteliğinde hayata geçirilen ve ciddi kaynak aktarılan projenin ilk hamlesi yıllarca Süper Lig'de Gaziantepspor'u çalıştıran Nurullah Sağlam'ı göreve getirmek oldu. Premier League'den yapılan Shola Ameobi transferiyle dikkatleri üzerine çeken kulüp Süper Lig ve 1. Lig tecrübesi bulunan isimlere yöneldi ve Çağdaş Atan, Sertan Vardar, Köksal Yedek, Salih Sefercik, İbrahim Kaş, Mehmet Nas, Wissem Ben Yahya gibi isimleri transfer etti. Beşiktaş'ın genç yeteneği Muhammet Demirci'nin Gaziantep'te göstereceği performanssa hem kendi kariyeri hem de Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'un lig sıralaması açısından önemli olacak. Gaziantep temsilcisi de tıpkı Osmanlıspor gibi seyircisizlik problemini aşabilirse ligde önemli işler yapacaktır.

KAYSERİSPOR : Geçtiğimiz sezon Süper Lig'den düşen Kayserispor'un en büyük avantajı Süper Lig kadrosunu büyük oranda koruyor olması. Geçen yıl forma bulan oyuncularından yalnızca Pablo Mouche, Ondrej Vanek, Sefa Yılmaz ve Engin Bekdemir'le yollarını ayıran Kayserispor'da Abdullah Durak, Bilal Yener Arıca, Okay Yokuşlu, Ömer Bayram, Alper Uludağ gibi bu ligin standardının üstündeki isimler yeni sezonda da yer alacak. Babacar Diop, Bobo, Diego Biseswar, Sereno Fonseca, Marko Simiç ve Srdan Mijailoviç Kayserispor'un elindeki yabancılar; ancak PTT 1. Lig maçlarında bu isimlerden en fazla üçünün birarada oyayabilecek olması Sarı-Kırmızılılar için dezavantaj olacak. Anıl Taşdemir, Serkan Kurtuluş, Hakan Arıkan, İbrahim Dağaşan, Mehmet Eren Boyraz, Cemil Adıcan, Umut Kaya gibi tecrübeli isimleri kadrosuna katan Kayserispor ayrıca Denizlispor ve Ankarasapor'da kiralık olarak göz dolduran Fenerbahçe'nin genç stoperi Berkay Can Değirmencioğlu'nu da kiralık olarak transfer etti. Geçtiğimiz sezon beklenenin altında kalan Bobo - Nobre ileri hattının bu sezon PTT 1. Lig'de gösterecekleri performans Kayserispor için belirleyici olacak. Daha önce Ertuğrul Sağlam'ın yardımcısı olarak Kayserispor'da görev yapan Mutlu Topçu'nun da kariyerinin ilk teknik direktörlük deneyimini nasıl geçireceği merak konusu.


PLASELER

ŞANLIURFASPOR : İki sezondur iddialı kadrolar kuran ancak beklediğini bulamayan Şanlıurfaspor bu sezon ayaklarını daha sağlam basarak geliyor. Geçen sezon İstanbul Başakşehir'i Süper Lig'e çıkaran Cihat Arslan'la anlaşan Şanlıurfa temsilcisi kadrosunu büyük oranda yeniledi. Trabzonspor'dan 1461 Trabzon patentli Abdülkadir Özdemir, Gökhan Alsan, Göksu Alhas üçlüsünü kiralayan Güneydoğu temsilcisi Süper Lig'den Abdülkadir Özgen, Ekrem Dağ, Serdar Özbayraktar, Bora Körk, Rodrigo Tello'yu transfer etti. İstanbul Başakşehir'le PTT 1. Lig şampiyonluğu yaşayan Hüseyin Tok ve Simon Zenke de Şanlıurfaspor'un partılı transferlerinden. Ayrıca Adanaspor'dan Veli Kızılkaya, Manisaspor'dan Hüsnü Başkurt, Boluspor'dan Hakan Arslan, Fethiyespor'dan Kenan Karışık ve geçen yılın ilk devresinde Dardanelspor forması giyen Kubilay Sönmez transfer edildi; iki sezondur Bursaspor'dan kiralanan Onur Akbay'ın da bonservisi alındı. PTT 1. Lig'in iyi kadrolarından biri kuran Şanlıurfaspor'u sezonun sonunda Süper Lig'de görmek kimse için sürpriz olmaz sanırım.

ANTALYASPOR: Her ne kadar rakiplerine göre durgun bir transfer dönemi geçirse de halen Süper Lig kadrosunun en önemli oyuncularını elinde tutan Antalyaspor da yarışı zorlayacaktır. Kadrosundan 12 futbolcuyu Süper Lig ve yurtdışı kulüplerine kaptıran Kırmızı-Beyazlılar Sasa Fornezzi, Emrah Başsan, Joseph Boum, Natxo Insa'yu elinde tutmayı başardı. Geçen sezonu Ankaraspor'da kiralık geçiren ve genç yaşına rağmen artık ligin tecrübeli stoperleri arasında yer alan Lokman Gör de yeniden takıma döndü. Bu çekirdeğin yanına Murat Sözgelmez, Serkan Atak, Arif Şahin, Adem Alkaşi, Sezer Badur, Ömer Kandemir, Sakıb Aytaç gibi bu ligin kalburüstü oyuncuları transfer edildi. Geçtiğimiz sezon Boluspor'u çalıştıran Engin Korukır'la lige giren Antalyaspor'un en kötü ihtimalde dahi playoff hattında olacağını düşünüyorum.


SÜRPRİZLER

SAMSUNSPOR : Ligin en az transfer yapan takımı Samsunspor. Geçen sezon playoff finaline kadar çıkan takımı büyük oranda elinde tutan - finalde Mersin İdman Yurdu karşısına çıkan 11'den Cemil Adıcan, Musa Sinan Yılmazer ve Adnan Güngör takımdan ayrıldı - Kırmızı-Beyazlılar yalnızca Serdar Eylik (Galatasaray), Hasan Kılıç (FC Den Bosch), Ali Zorlu (Adanaspor), Safa Serbest (Dardanelspor) ve kiralık olarak Recep Niyaz (Fenerbahçe) transferlerini yaptı. Bir önceki sezonda da takımı çalıştıran ancak beklediğini bulamayan Erhan Altın yönetiminde lige giren Samsunspor'un en büyük kozu istikrar.

ADANASPOR : Bu sezona da Levent Eriş yönetiminde giren Adanaspor bu sezon yeni bir yapılanmaya gitti. PTT 1. Lig'in önemli stoperlerinden Abdullah Karmil, Kayseri Erciyesspor'un kalecisi Atilla Koca'yı, geçen sezon fazla forma şansı bulamasa da Tavşanlı Linyitspor performansıyla hatırladığımız Murat Yılmaz'ı, yine ligin tecrübeli stoperi Mehmet Ozan Tahtaişleyen'i ve İstanbul Başakşehir'den eski oyuncusu Fevzi Özkan'ı transfer eden Adanaspor'da Maritimo'dan transfer edilen önlibero Joao Luiz'in göstereceği performans takımın kaderine doğrudan etki edecek. Geçen yılki kadrosundan Cem Özdemir, Ergin Keleş, Mehmet Sak, Ahmet Dereli, Tiago, Fatih Şen, Merthan Açıl gibi isimleri elinde bulunduran Adanaspor playoff hattını zorlayabilecek takımlardan.

ADANA DEMİRSPOR : Transfer döneminin en hareketli takımlarından biri olan Adana Demirspor'un handikabı PTT 1. Lig'in üzerinde transferler yapmış olmalarına rağmen takımın neredeyse sil baştan kurulmuş olması ve yaşanabilecek uyum problemleri. Samet Aybaba - Ünal Karaman ikilisiyle sezona giren Adana Demirspor Utrecht'ten Jacop Mulenga'yı transfer ederek sezonun en iddialı transferlerinden birini yaptı. Çaykur Rizespor'dan alınan Hurşut Meriç, Kayseri Erciyesspor'un stoperi Fazlı Ulubaş, Gaziantepspor'un kalecisi Serdar Kulbilge, Sivassporlu sol bek Şaban Özel, Mersin İdman Yurdu'nun sağ beki Ali Tandoğan takımın yaptığı önemli transferler. Bu deneyimli oyuncuların yanına kiralama yöntemiyle Fenerbahçeli Beykan Şimşek, Bursasporlu Oğuz Han Aynaoğlu, Gençlerbirliğili Tayfur Bingöl, Konyasporlu Abdülkerim Bardakçı gibi yetenekli gençleri transfer eden Demirspor; uyum sürecini çabuk atlatabilirse tahmin edilenden de iyi bir yerde ligi bitirebilir.

KARŞIYAKA : Yabancı oyuncu tercihlerini bu ligde daha önce denenmiş isimlerden yana kullanan Karşıyaka Çaykur Rizespor'dan tanıdığımız kaleci Loriya, Adana Demirspor'dan forvet arkası Juninho ve Denizlispor'un forveti Kahe'yi transfer etti. Geçen sezon PTT 1. Lig'den düşen Fethiyespor'un orta saha oyuncusu Onur Okan ve 1461'den Mehmet Sıddık İstemi de doğru tercihler. Loriya, Behram Zülaloğlu ve Aykut Kıratlı transferleriyle kaleyi tamamen yeni isimlere emanet eden Karşıyaka'da Ramazan Sal ve Yenal Tuncer de savunmada direkt oynayabilecek kaliteli isimler. Geçen sezondan Ofoedu, Rıdvan Şimşek, Berkan Emir, Can Erdem, Mehmet Yiğit, Onur Alkan gibi isimleri kadrosunda tutan Karşıyaka sezona genç teknik adam Yusuf Şimşek yönetiminde giriyor. Karşıyaka için not edilmesi gereken bir diğer nokta da özellikle altyapıdan gelen genç oyuncuları gelecek sezonlarda yarışmaya hazırlamak için bu futbolcuları alt lig kulüplerine kiraya göndermeleri. Karşıyaka bu sezon 9 futbolcusunu 3. Lig kulüplerine kiraladı.

ALTINORDU : Gençlerden kurulu kadrosuyla 2 sezonda 3. Lig'den 1. Lig'e dayanan Altınordu, bu sezonun sürpriz takımı olmaya aday. Elindeki yetenekli gençlerden oluşan kadroya ligin tecrübeli forvetlerinden Göksu Türkdoğan ve geçen sezon Balıkesirspor'un Süper Lig'e çıkmasında önemli pay sahibi 32 yaşındaki stoper Rıza Efendioğlu'nu transfer eden Altınordu; Konyasporlu sol bek Muhammet Yürükuslu, Bucasporlu önlibero Berkay Samancı ve Nazilli Belediyesporlu Yusuf Abdioğlu'nu da kadrosuna dahil ederek savunmasını güçlendirdi. Takımın genç oyuncu politikasının bir parçası olarak da Galatasaray'dan Serkan Göksu, Adana Demirsporlu Yusuf Akyel, Almanya'dan Erdoğan Yeşilyurt gibi isimler transfer edildi. Köln'den alınan 20 yaşındaki sağ bek Koray Kaçınoğlu, kariyerinde 3. Lig Gol Krallığı bulunan ve İstanbul Başakşehir'den kiralık gelen İbrahim Yılmaz ve iki sezondur takımın kadrosunda bulunan 21 yaşındaki kanat oyuncusu Halil İbrahim Tuna bu sezon çok şeyler beklenen isimler.

BUCASPOR : Geçen yılki kadrosunu büyük oranda koruyan takımlardan biri de Bucaspor. Eski oyuncuları Erkan Taşkıran ve Torric Jebrin'i yeniden takıma kazandıran Bucaspor tecrübeli isim olarak forvet hattına Bolusporlu İskender Alın'ı ve Akhisar Belediyespor'un ortasaha oyuncusu Emin Aladağ'ı transfer etti. Şanlıurfaspor'un genç kanat oyuncusu Berkim Kamil Arslan ve yine Galatasaray altyapısı çıkışlı sağ bek Hüseyin Tokmak'ı alan İzmir ekibi, yarışın doğrudan adaylarından biri olmasa da kendine üst sıralarda yer arayacak.Ocak 2007'den bu yana - aradaki 8 ay hariç olmak üzere - Bucaspor'un teknik ekibinde yer alan Sait Karafırtınalar bu sezon da takımın teknik direktörü.

VASATLAR

MANİSASPOR : Geçen sezon mütevazı bir bütçeyle kurulmuş kadrosuna rağmen çok iyi maçlar çıkaran kadrodaki pek çok oyuncu takımdan ayrıldı. Galatasaray'dan kiraladıkları eski oyuncuları Oğuzhan Kayar bu sezon vitrine çıkaracakları isimleri olacak. Orduspor'dan transfer edilen forvet Branimir Subasiç, Erdi Öner ve Tayfun Cora tecrübeleriyle genç ağırlıklı kadroya yön verecekler. Sezona Tahir Karapınar yönetiminde giren Manisaspor'u sezon sonunda orta sıralarda görüyorum.

DENİZLİSPOR : Birkaç sezondur ligde sıkıntılı anlar yaşayan Yeşil-Siyahlılar için bu sezonda da hedefin lige tutunmak olduğunu düşünüyorum. İdeal 11'inde yer alan 7 futbolcusuyla yollarını ayıran Denizlispor ligin tecrübeli isimleri Hakan Ateş, Erçağ Evirgen, Emrah Bozkurt, Veli Acar, Rail Malikov, Gökhan Dinçer, İsmail Şahmal transferlerini yaptı. Özcan Bizati yönetiminde hazırlanan Denizlispor'un başarısı bu tecrübeli isimlerin gösterecekleri performansa bağlı olacak.

ALANYASPOR : 2. Lig'de şampiyonluk yaşayan kadrosunu büyük oranda elinde tutan Alanyaspor tarihinde ilk kez boy göstereceği PTT 1. Lig'de tutunma mücadelesi verecek. Geçen sezonki hocası Mehmet Altıparmak'la yola devam diyen Alanyaspor da hem kadro istikrarına hem de Atacan Öztürk, Sercan Türkeri, Cemil Vatansever, Sinan Özkan, Eren Özen gibi bu ligin için iyi kabul edeceğimiz transferlerinin performansına umut bağlayacak.

BOLUSPOR : Geçen sezon son haftada ligde kalabilen Boluspor'dan önümüzdeki sezon bu durumu tersine çevirecek fazlaca bir hamle gelmedi. Reha Kemal Erginer yönetiminde lige başlayan Boluspor; Daniel Zlatkov, Abdülkadir Kayalı, Adem Alkaşi, Alp Ergin, Emrah Metoğlu, Ali Güzeldal, İskender Alın, Hakan Arslan, Atacan Öztürk, Cemil Vatansever, Muhammet Sercan Türkeri, Fatih Gül, Sadrettin Fırat Kocaoğlu gibi önemli kayıplarının yerini dolduramadılar. Bu sezon da Boluspor için zor geçecek.

GİRESUNSPOR : 2. Lig'den gelip bu ligde tutunmaya çalışacak olan bir diğer takım da Giresunspor. Onlar da mevcut teknik direktör Mehmet Birinci'yle yollarına devam ediyorlar. Veysel Aksu, Hakan Çevik, Cihan Can, İsmail Dinler gibi ligin tecrübeli isimlerine yönelmiş olmaları doğru tercih ancak kadronun bütününe bakıldığında ligde iz bırakacak fazlaca bir isim bulunmuyor. Türkiye'de ilk kez forma giyecek olan Jones Carioca, David Solomon Abwo , Vedat Muriqi ve Ayaz Mehdiyev beklenenin üstüne çıkarlarsa Giresunspor daha iyi bir yerde ligi bitirebilir.


SIKINTIDAKİLER

ELAZIĞSPOR : Süper Lig'den düştüler ve bütün oyuncularını kaybettiler. Ekonomik sorunlar yüzünden uzunca bir süre transfer yapamadılar. Hocalarını bile ligin başlamasına 20 gün kala buldular. Hazırlık kampına lige 2 hafta kala girdiler. Bu koşullara bakınca bana kalırsa iyi bile takım kurdular ancak lige bu kadar hazırlıksız yakalanan bir takımın başarılı olma şansı çok ama çok düşük.

ORDUSPOR : "Geçen sezon toplama takım hüviyetinde olmasına rağmen çok başarılı işler çıkaran Orduspor neredeyse bütün takımı yeniden oluşturdu. Bunun en büyük nedeni de kulübün içinde bulunduğu ekonomik darboğaz. Başkan Nedim Türkmen'i bile istifaya kadar sürüklenen kriz nedeniyle daha ziyade 2. Lig ve 3. Lig'den isimleri transfer eden Orduspor'un en önemli transferleri Denizlispor'un forvet oyuncusu Ümit Tütünci, Osmanlısporlu orta saha oyuncusu Emrullah Kokoç ve geçen sezon sakatlığı nedeniyle yalnızca 1 maç oynayan Ali Güzeldal. En son 2010-2011 sezonunda Kayseri Erciyesspor'u çalıştıran Fikret Yılmaz'ın teknik direktörlüğünü yaptığı Orduspor'un önümüzdeki sezonda şansının olacağını düşünmüyorum." diye yazmıştım Orduspor için. Bu yazıdan bir iki gün sonra Orduspor'daki ekonomik krizin aşılamadığı ve yeni transferlerin hiçbirine lisans çıkarılamadığı bilgisi geldi. Sezonu büyük oranda altyapı ağırlıklı bir kadroyla girecek olan Orduspor'u çok sıkıntılı bir sezon bekliyor.

2 yorum:

  1. Boluspor için yorumunuz dikkatimi çekti: gerçekten Emrah, Ali Güzeldal, İskender Alın'ın iyi futbolcularmı olduğunu düşünüyorsunuz? Alp Ergin, Hakan Arslan ise Boluspor için geçen sezon oldukça vasat futbolculardı.. Atacan Öztürk ise şuanda Alanyaspor'un yedek kalecisi. Belkide ligin en vasat kalecisi. Fatih'in oynadığı maç sayısı bir elin parmaklarını geçmez, Ali güzeldalda aynı şekilde 3 senedir oynadığı maç sayısı max 25-30 dur. Oraya birde Sadrettin Fırat Kocaoğlu yazmışsınız ki, az daha gülmekten sandalyeden düşüyordum. Saygılarla..

    YanıtlaSil
  2. Ayrıca nasıl gidenlerin yerini dolduramadılar diyorsunuz, nasıl inceleme yapıyorsunuz şaşıyorum. Keşke gidenleri yazmak yerine gelenleri yazabilseydiniz birazda. Boluspor'un yeni transferleri olan Giorgi Rekhviashvili ve Aleksandar Prijovice dikkat edin.. Bu oyuncular sizin yerlerini dolduramadığımızı iddia ettiniz Daniel Zlatkov ve İskender Alına 10 çeker. Boluspor'un kadrosunda Prijovic, Rekhiviashvili, Kibong, Emre Kılınç, İsmail Haktan, Özkan Karabulut, İshak Çakmak, Nurettin gibi isimler var.. Tek sıkıntı alternatif sıkıntısı.. Buda ligde bu kadar güçlü adaylar varken mazur görünecek bir durum..

    YanıtlaSil